I Göteborgs skärgård finns Sveriges enda snabbgående ambulansbåt med ambulans ombord. Det innebär att patienter körs direkt till sjukhus utan tidskrävande omlastningar mellan fordon.
− Tiden det tar till behandling är ibland livsavgörande, säger ambulanssjuksköterskan Oscar Pihlblad.
Den gula ambulansbåten Rescuer drar blickarna till sig när den lägger till vid bryggan på Styrsö Bratten. Thomas Persson, 68 år, står på kajen och betraktar båten med tacksamhet. Han berättar om när han hastigt insjuknade vid en skaldjursmiddag.
Efter en natt med svåra magsmärtor, yrsel och försvagade muskler, ringde han 112. En kvart senare anlände ambulansen till hans bostad på Styrsö.
− Jag kunde inte ens stå på benen och det blev snabb transport till sjukhus. Jag låg i samma ambulans hela tiden och märkte inte ens när vi åkte båt.
Skaldjursförgiftad
Han hade blivit skaldjursförgiftad och efter vård på sjukhus kunde han återvända hem efter sex timmar. Thomas Persson berättar att han även har åkt med ambulansbåten efter en höftledsoperation.
− Det blev hemtransport med båt, eftersom jag bara kunde ligga ner. Ambulansbåten betyder jättemycket för oss här ute på öarna!
”Räddar livet på människor”
Ombord på Rescuer arbetar två ambulanssjuksköterskor och två besättningsmän. De är i ständig beredskap, dygnet runt. Under ett år larmas ambulansbåten ut på cirka 800 uppdrag. Hälften av dem är prio 1-larm, det vill säga larm vid livshotande symtom eller olycksfall.
De allra flesta uppdragen klarar ambulansteamet av ute på plats. Men vid ungefär tjugo procent av prio 1-larmen blir det brådskande transport till sjukhus.

− Med ambulans ombord på båten, försvinner tidskrävande omlastningar och vi kan köra direkt till sjukhus när det behövs. Det räddar livet på människor, säger Oscar Pihlblad.
Precis som i övriga regionen är målsättningen att befolkningen ska kunna nås av ambulansvård inom 20 minuter vid ett prio 1-larm.
− Det känns bra att vi kan erbjuda likvärdig vård även ute på öarna, konstaterar Oscar Pihlblad stolt.
Övar ”man överbord”
Den här eftermiddagen övar ambulansbåten ”man överbord” strax utanför Styrsö. I vattnet ligger en stor fender fäst vid en plasthink − som ska föreställa en nödställd. Styrmannen Henrik Johansson står i fören och pekar med hela armen ut den nödställdes position. I förarhytten manövrerar befälhavaren Niklas Rosengren fartyget, så att båten styr upp vid sidan om den nödställde.
Ambulanssjuksköterskan Ida Jogeland sträcker ut en lång båtshake med en så kallad rescue sling, som ska ge flythjälp och göra det möjligt att vinscha upp personen ur vattnet. Första försöket misslyckas, men andra gången får hon tag runt fendern och hennes kollega kan vinscha upp den ur vattnet.
− Det är svårt att dra upp en medvetslös människa ur vattnet. Därför behöver vi träna på det momentet regelbundet, säger Ida Jogeland.
Brandbåten lägger till
Även räddningstjänstens brandbåt Göte 2 är ute och övar utanför Styrsö. De båda fartygen passar därför på att borda, vilket innebär att den mindre brandbåten lägger till vid ambulansbåten.
− Räddningstjänsten har lättare för att plocka upp nödställda ur vattnet, till exempel med hjälp av dykare. Vi kan flytta över en person från deras båt till ambulansbåten, genom att fartygen lägger till vid varandra, berättar Ida Jogeland.
Bas i en villa
Vid en del uppdrag, exempelvis vid båtolyckor, samverkar ambulansbåten med räddningstjänst, kustbevakning, militär, lots, ambulanshelikopter eller sjöräddningssällskap.
− Vi övar ihop och assisterar varandra på uppdrag när det behövs, säger Oscar Pihlblad.

När Rescuer har lagt till i hemmahamnen på Donsö, cyklar besättningen upp till sin bas i en del av en villa. Där håller personalen till när de inte är på utryckning eller övar. Arbetspassen är långa. De tio anställda turas om att arbeta i fem- och sjudagarsskift, med en veckas ledighet däremellan.
− Vi tillbringar mycket tid ihop. Sammanhållningen är stark, men vi kan också bli trötta och sura på varandra. Kollegorna är som en andra familj, säger befälhavaren Niklas Rosengren och skrattar.
Olycksfallen ökar på sommaren
Trots att befolkningen i skärgården ökar till nästan det dubbla under sommaren, är arbetsbelastningen förvånansvärt jämn under året. Det beror på att de även kör sjuktransporter med patienter som behöver transporteras liggande till eller från sjukhus under höst, vinter och vår.
− Våra vanligaste uppdrag är annars personer som söker akut för bröstsmärtor, andningssvårigheter, kraftig huvudvärk eller infektioner. Under sommaren tillkommer framför allt olycksfallen. Man har kanske fallit på en hal klippa och fått en fraktur eller skadat sig vid fritidshuset.
Förlossning på båten

Men det finns också mindre vanliga uppdrag. För några år sedan förlöste Ida Jogeland en gravid kvinna ombord på Rescuer.
− Förlossningen gick jättebra och det var känslosamt. Det är ett väldigt fint minne.
De kan även larmas ut till fartyg, om någon ur besättningen har blivit sjuk eller skadat sig.
− Vid sidan av ett stort fraktfartyg är ambulansbåten som en liten legobåt. Jag får peppa mig själv när jag ska klättra uppför den långa stegen utmed fartygskanten, berättar Ida Jogeland.
Öar med oländig terräng
En annan utmaning med jobbet är att de ibland hamnar på öar med oländig terräng. Det kan vara svårt att hitta en skadad person och ta sig fram. Därför försöker de gå i land på öar i skärgården och reka i förväg när de kan. De har även gjort egna kartor för att hitta till hus som kanske ligger avsides eller saknar husnummer.
− Utmaningarna gör faktiskt jobbet extra roligt. Det handlar inte bara om att transportera människor till sjukhus. Vi måste hitta lösningar i alla möjliga situationer, säger Oscar Pihlblad.
Text: Kristina Karlberg
Bild: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ: ”Det tog inte många minuter innan jag låg i ambulansen”
Om ambulansbåten
- Den specialbyggda ambulansbåten Rescuer är en höghastighetskatamaran som är cirka 20 meter lång och kan färdas i drygt 30 knop. Det som gör fartyget unikt i Sverige, och kanske även i världen, är att ambulansbåten både går snabbt och kan ha en ambulans ombord. Om vägarna inte är farbara med bil finns även en fyrhjuling med släp och cyklar ombord.
- Innan Rescuer togs i drift 2015, fanns det en ambulansbåt på Öckerö och ambulanshelikopter att tillgå. Helikoptern används fortfarande när det verkligen behövs, men antalet helikopterlarm till Göteborgs skärgård har minskat kraftigt. Det innebär att ambulanshelikopterns tillgänglighet ökat i övriga delar av Västra Götalandsregionen.
- Sahlgrenska Universitetssjukhuset upphandlar tjänsten med ambulansbåt, ambulans ombord, ambulanssjuksköterskor och besättning av rederiet Northern Offshore Services. Totalt är tio personer anställda, fyra ombordanställda/sjöfolk och sex ambulanssjuksköterskor.





