Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Göteborgs Stadsmission

Här sparas textilier för att återanvändas av designers och konstnärer

Snart kan dina trasiga kläder, knappar eller en gammal dragkedja bli en bas till ett nytt plagg  – och så småningom kanske stoppning i en möbel. I ett projekt hos Göteborgs Stadsmission, i samverkan med Västra Götalandsregionen, samlas textil in till designers och konstnärer för att kunna användas på nytt.

Västvärldens slit- och slängmentalitet kring kläder är inte hållbar, utan det som har producerats måste börja användas fler gånger. Samtidigt har det hittills varit svårt att återanvända kläder med fläckar eller hål, och knappar eller andra delar från slitna plagg används sällan på nytt.

Ett nytt cirkulärt projekt på Göteborgs Stadsmission kan komma att ändra på det.

– Vår idé bygger på att vi vill ta tillvara en mycket större del av den textil som skänks till Stadsmissionen. Det handlar om att förvalta och återbruka textilier på olika sätt, säger Sara Habte Selassie, verksamhetsutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

Under projektet har Sara Habte Selassie och Nana Sacko samlat in sådant som deras samarbetspartners har efterfrågat, en designer kan till exempel specifikt be om denim. Bild: Göteborgs Stadsmission

Projektledaren Nana Sacko fyller i:

– Vi får in stora mängder textilier, och redan i dag försöker vi se till att så mycket som möjligt kommer till användning. En del säljs i någon av våra butiker eller i vår digitala butik, en del går till behövande, men det är också väldigt mycket som sorteras bort på grund av att det är smutsigt eller trasigt. I dag finns inget bra sätt att ta hand om det, säger hon.

”Finns en efterfrågan”

Sara Habte Selassie och Nana Sacko vill ta tillvara sådant som i dag inte går att sälja i befintligt skick men som skulle kunna ingå i en cirkulär designprocess baserad på andrahandstextilier.

– Det finns en efterfrågan, många designers har hört av sig till oss, men även konstnärer. Vi tror också att till exempel möbelföretag skulle kunna vara intresserade, vissa tyger kan bli stoppning, säger Sara Habte Selassie.

Sedan projektet startade i januari har hon och Nana Sacko haft möten med olika grupper för att försöka identifiera vilka typer av tyger eller produkter som skulle vara intressanta för dem att köpa in i större mängder. Sedan har de börjat samla in det som efterfrågats, en designer kan till exempel specifikt vilja ha ett parti denim.

– Det handlar om att inspirera till återbruk och hur man kan göra det, att ta reda på vad det finns för behov hos företag och andra aktörer. Hur många är intresserade av att köpa material i större volymer och vad är det de vill ha? säger Sara Habte Selassie.

Hoppas bygga upp större materialbank

Just nu arbetar de i Stadsmissionens insamlingscentral i Bellevue i Göteborg, men om projektet får en fortsättning efter årets slut är tanken att hitta en egen lokal och bygga upp en större materialbank där.

– Vi kommer att ha en försortering där vi kommer att sortera väldigt specifikt i olika perioder, till exempel att vi enbart plockar ut plagg gjorda i 100 procent bomullsdenim under några veckor. Andra gånger kanske vi sorterar ut tyger som har en fläck men ändå kan fungera i en viss designprocess, eller knappar, gylfar… Om någon hör av sig och enbart vill använda second hand-knappar i en kollektion ska vi vara förberedda, säger Sara Habte Selassie.

Klädbranschen blickar mot återbruk

Nana Sacko tror att kläders kvalitet kommer att bli viktigare framöver: plaggen måste hålla för att användas många gånger, till sist kanske som del i ett annat plagg. De märker tydligt att klädbranschen blickar mot återbruk i dag.

– För unga designers är det en icke-fråga, det är självklart att tänka cirkulärt, de tänker ur det perspektivet redan från början. De äldre funderar på hur de kan avsluta det gamla arbetssättet och anpassa sig efter det nya, säger Nana Sacko.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Stadsmissionens cirkulära projekt

Drivs av Göteborgs Stadsmission med Västra Götalandsregionen som finansiär. Science Park Borås är en av flera samverkanspartners.

Pågår som en förstudie under hela 2023.

Den som köper textilier eller annat ska vilja ha en större mängd av varan.

Framöver är materialbanken också tänkt som en plats för framtida jobb, arbetsträning och praktik.

Förutom att kartlägga vad olika grupper behöver och bygga upp en materialbank arbetar Sara Habte Selassie och Nana Sacko med workshops och seminarier för att sprida kunskap om cirkulärt mode.

I projektet ingår också att titta på vilka tjänster som skulle kunna finnas i Stadsmissionens butiker och som skulle kunna förlänga livslängden på kläder: till exempel att kunderna skulle kunna få plagg tvättade och lagade.

– Vi erbjuder redan lagningstjänster i utvalda butiker i dag, tanken är nu att skala upp och göra till en större och stående del i alla våra butiker, säger Sara Habte Selassie.

– Här finns ett kompetensbehov, i framtiden behövs fler personer med skräddarbakgrund. Det är ett yrke som kanske håller på att dö ut när vi behöver dem som mest. Vi vet att vi kommer att behöva lappa och laga mer framöver, säger Nana Sacko.


Cirkulära affärsmodeller och VGR

Kraftsamling cirkulära affärsmodeller är en av fyra västsvenska kraftsamlingar i den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland som ska stärka samverkan och öka takten inom ett område.