Vid framtida kriser kommer det finns särskilt utbildad vårdpersonal som kan hoppa in och förstärka IVA-vården i Västra Götaland. Nu har första utbildningsomgången börjat och totalt ska 70 undersköterskor och 70 sjuksköterskor utbildas. Senast år 2025 ska VGR:s samtliga IVA-avdelningar ha tillgång till förstärkningspersonal.
– Den nya förstärkningspersonalen ska inte ersätta specialistutbildad personal − utan komplettera IVA-teamen under vissa moment vid extraordinära situationer, säger Catarina Svalbacke, projektledare för förstärkt IVA-vård i Västra Götalandsregionen.
− Många förknippar nog IVA med apparater och teknik. Men vi arbetar väldigt mycket med omvårdnad. Det behövs vårdpersonal som kan hjälpa patienterna, även de som är nedsövda, med att tvätta kroppen, byta sängkläder, borsta tänder och ibland tvätta håret. Eller personal som vet hur man vänder en patient utan att livsviktiga slangar till apparater åker ur, säger Birgitta Karlsson, specialistundersköterska på IVA vid SÄS och handledare under utbildningen.
Tydliga arbetsuppgifter
Birgitta Karlsson berättar att det endast är specialistutbildad personal på IVA som kommer att sköta respiratorvården och som har ansvaret för patienterna.
− Vi har utarbetat en folder med tydliga arbetsuppgifter för förstärkningspersonalen. De ska framför allt utföra uppgifter som handlar om omvårdnad och kontroller. Sjuksköterskor får också dela ut läkemedel. Tanken är att förstärkningspersonalen ska fungera som en extra hand för teamen på IVA.
Projektledaren Catarina Svalbacke betonar att den förstärkta IVA-vården även kommer att innebära en stärkt kompetens för andra vårdavdelningar.
− Vi hoppas på ett ökat erfarenhetsutbyte mellan IVA och vårdavdelningarna. En förhoppning är att det uppstår en win-win-situation, när förstärkningspersonalen även tar med sig nya kunskaper till sin vanliga avdelning.
Fem veckor praktik
Utbildningen innehåller två inledande övningsdagar på Simulatorscentrum i Väst och därefter fem veckors handledd praktik på IVA, med praktikveckorna utspridda över året. Planen är att det ska bli återkommande praktikperioder på IVA även längre fram, för att hålla kunskaperna levande.
− Utbildningen kommer att skalas upp till hösten. Vi hoppas på att fler undersköterskor och sjuksköterskor vill bredda sin kompetens, säger Catarina Svalbacke.
Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se
Läs även: ”Kunskaperna från IVA gör mig tryggare”