Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Rasmus Gerdin

Vem tar hand om djuren om du hamnar på sjukhus?

Vad händer med ditt husdjur om du åker in på sjukhus? Inte alla har funderat på det, vilket innebär att djuret både kan komma att fara illa och omhändertas – dessutom kan det bli dyrt. Nu vill Länsstyrelsen skapa större medvetenhet kring frågan och uppmanar djurägare att ha ett kort med information om sitt djur i plånboken.

– Vi ser ofta det här. Vi blir inkopplade om någon lämnar sitt djur, det kan vara grannar eller personal i vården som larmar och säger ”Nisse har lämnat sin katt, han har råkat ut för något och har ingen som kan ta hand om den”, säger Cecilia Öhman, funktionschef på Landsbygdsavdelningen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Hon och hennes kolleger vill få djurägare att göra upp en plan för sitt husdjur i förväg, ifall de skulle hamna på sjukhus – något som ibland händer oväntat.

– Det är ofta väldigt tragiskt, ägarna vill inte lämna sina djur. Vi har till och med haft personer som inte vill vara i vården utan vill åka hem i stället, för att de är rädda att vi ska ta hand om djuren och att de inte ska få tillbaka dem.

Och så kan det bli. Vad som händer med djuret när husse eller matte hamnar på sjukhus beror mycket på hur djurägaren har förberett sig inför sin frånvaro. Om det finns en anhörig eller en vän som tar hand om djuret medan ägaren är borta är det sällan några problem.

I första hand mat och vatten

Men om Länsstyrelsen inte känner till någon anhörig som kan ta hand om djuret omhändertas det. Då handlar det i första hand om att ge det mat och vatten och se över allmäntillståndet. Är djuret i riktigt dåligt skick kan det behöva avlivas.

– Vad som händer med djuret beror på i vilket skick det är, om det har varit övergivet en längre tid utan mat och vatten, och om det behöver vård. Om ägaren har åkt in akut och hamnar på sjukhus kort tid lämnas djuret ofta tillbaka efteråt, men om ägaren blir liggande på en vårdinrättning kan det bli så att vi måste sälja djuret.

Att djuret säljs handlar om att kostnaden annars kan bli väldigt hög om det är placerat på ett djurhem länge – och det är ägaren som betalar. Länsstyrelsen försöker därför alltid hitta den lösning som är mest kostnadseffektiv för djurägaren.

Kostnaden läggs på djurägaren

För katter innebär det oftast att de lämnas till ett katthem, medan djur med ett högre ekonomiskt värde – som hundar – säljs så att ägaren kan få tillbaka en del pengar.

– Många tror att vi är en serviceinrättning som gör detta gratis. Staten hjälper till så att djuren inte blir lidande, men kostnaden läggs på djurägaren om de inte har förberett någon som kan ta hand om djuret.

Cecilia Öhman understryker att djur ska ha tillsyn, mat och vatten minst två gånger per dag. För att undvika att djuren omhändertas behöver djurägare alltså ha en plan för vem som kan sköta dem, oavsett om djurägaren ska in på en kort planerad operation eller råkar ut för en olycka och oväntat hamnar på akuten.

– Vi vill att man ska i förväg förbereda sig för vad som ska hända med ens djur både kortsiktigt och långsiktigt om man hamnar på sjukhus.

Rekommenderar kontaktkort

Länsstyrelsen har tagit fram ett kontaktkort som djurägare kan lämna till vårdpersonalen vid oväntade sjukhusvistelser. Det räcker med en enkel lapp om vilka djur som finns hemma, vem som har nyckel till bostaden och telefonnummer till anhöriga som kan ta hand om djuren.

– Om djurägaren lägger kontaktkortet i plånboken kan vårdpersonalen hitta det när de letar efter personens legitimation. Man kan också sätta upp det på kylskåpet hemma ifall man blir hämtad där. Många gånger är patienten vid medvetande när de kommer in, och då kan man berätta för sköterskan att man har djur hemma och ingen anhörig som tar hand om det, säger Cecilia Öhman.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: ”Det kan hända att de har en hund med sig i bilen”


Om du som djurägare oplanerat hamnar på sjukhus

  • Berätta för personalen på sjukhuset att du har djur hemma och att du behöver hjälp att ordna situationen. Be gärna att få tala med en kurator.
  • Tänk igenom om du kommer att kunna ta hand om djuret efter din sjukhusvistelse eller om någon närstående kan göra det, eller om det finns andra alternativ.
  • Om du inte berättar att du har djur hemma, men någon larmar – exempelvis en granne – kan polisen komma att öppna dörren och Länsstyrelsen hämtar djuret. Därefter skjutsas djuret till ett djurhem, och Länsstyrelsen beslutar sedan vad som ska hända med djuret. Om djuret är i dåligt skick kan det avlivas.
  • Hos Länsstyrelsen finns information om vad som gäller kring tillsyn av hundar och katter. Där finns också ett kontaktkort som går att skriva ut. Det går också att kontakta Länsstyrelsen vid misstanke om vanvård.
  • Från och med 2019 finns Lex Maja, som innebär att personal inom vård och omsorg i vissa fall får anmäla till Länsstyrelsen eller polisen att en vårdtagare har ett djur som far illa i hemmet.