Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Ines Sebalj

Hög belastning på VGR:s akutmottagningar – ett sjukhus i stabsläge

Just nu är det många sökande till akutmottagningarna i Västra Götalandsregionen (VGR). Veckan efter midsommar brukar vara en vecka med högt söktryck, så även i år. För den som har lättare åkommor finns flera alternativ till akuten.

– Det ser lite olika ut i regionen, men generellt sett är söktrycket högt. Vissa sjukhus har väldigt hög beläggning och läget kan bli kritiskt. Skaraborgs sjukhus gick till exempel upp i stabsläge under gårdagen för att bättre kunna möta det stora inflödet av patienter genom förstärkt styrning och ledning, säger regionchefläkare Marga Brisman.

Antalet vårdplatser minskar på sommaren i samband med att vårdpersonalen går på semester. Det finns en regional planering och samordning kring flera vårdförlopp där sjukhusen avlastar varandra. Den akuta sjukvården är däremot mer jämn och på vissa håll ökar trycket i och med en stor tillströmning av turister.

Marga Brisman.

Därtill söker flera vård på grund av de så kallade sommarplågorna, som att ha blivit stucken av en geting eller bränt sig på en brännmanet. Det är exempel på åkommor som i regel ska omhändertas på andra ställen än akutmottagningar.

– Det är vår gemensamma akutsjukvård och därför måste vi försöka hjälpas åt att hålla den tillgänglig för akut sjuka patienter. Har du lättare åkommor kan du med fördel vända dig till din vårdcentral, jourcentral eller 1177, säger Marga Brisman.

Flera alternativ till akuten 

Varje dag hänvisas personer från akutmottagningar till andra vårdinstanser då deras åkommor inte bedöms vara akuta. Det innebär för den enskilde lång och onödig väntan då allvarligt sjuka patienter prioriteras först. Vården måste också lägga resurser på att hänvisa personer rätt i stället för på den akuta vården.  

Har du lättare besvär är det därför bättre att du i första hand vänder dig till: 

  • Den vårdcentral där du är listad för att boka en tid eller rådgivning. Du kan också vända dig till annan vårdcentral i Västra Götaland.
  • På kvällar och helger vänder du dig till en jourcentral.
  • Du kan alltid gå in på 1177.se för egenvårdstips eller ringa till 1177 för telefonrådgivning som i sin tur kan guida dig till rätt ställe. 

Läs mer på 1177.se om hur du söker vård i VGR

Text: Björn Johansson
vgrfokus@vgregion.se