Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Toni Cuenca

Huggormar och poolprodukter hör till sommarens risker

Varma, lediga dagar i skogen och i vattnet innebär också risker. När det gäller förgiftningar finns det några saker du ska akta dig för under sommaren: till exempel huggormar, poolprodukter, maneter, tändvätska och att laga mat på svamp om du inte är helt säker på vad det är.

Giftinformationscentralen tar emot samtal från personer som är oroliga att de eller någon närstående har fått i sig något giftigt. Just nu är det många som ringer om huggormsbett.

– Det är en stor fråga för oss den här tiden på året. Blir man biten av en huggorm och inte kommer in till sjukhus kan man dö om ormen injicerat en stor mängd gift. Kommer man in till sjukhus är det extremt ovanligt att man dör, då finns ett bra motgift, ett serum som ges, säger Peter Hultén, legitimerad apotekare på Giftinformationscentralen.

Sök sjukhus vid huggormsbett

Det absolut viktigaste om man blir biten av en huggorm är just att uppsöka sjukhus. Det går aldrig att veta om ormen har injicerat gift eller inte, och symptomen kan dröja. Den varma sommaren 2018 behövde närmare 400 personer vårdas på sjukhus efter huggormsbett, och av dem behövde ungefär hälften serum.

porträtt på Peter Hultén
Peter Hultén. Bild: Jeanette Hägglund

– Är man i sådan mark där det kan finnas huggorm är det bra att ha stövlar och heltäckande klädsel, att vara försiktig och tänka på var man går. Blir man ändå biten ska man försöka att inte röra på sig, om man springer sprider man giftet vidare i kroppen. Det är viktigt att man inte kör själv till sjukhuset, blir man dålig då kan det bli farligt. Be någon annan köra eller ring 112 och be om hjälp.

Ett annat djur som är högaktuellt på sommaren, särskilt på västkusten, är maneter. Den som råkar simma in i till exempel en röd brännmanet kan få lokal svullnad, klåda och rodnad, dessutom kan det uppstå brännskador.

– Då får man tvätta sig noggrant, gärna i saltvatten. Man ska däremot inte gnugga, eftersom det finns hela nässelceller som har kvar sitt gift. I stället ska man försöka skrapa bort eventuella tentakler och försöka sänka ner det drabbade området i varmvatten – använd så varmt vatten som du tål, det förstör giftet och lindrar smärtan.

Fingerborgsblomma kan påverka hjärtat

Sommartid får Giftinformationscentralen också en hel del frågor om växter: det kan vara mindre barn som har varit ute i naturen och smakat på bär eller växter som föräldrarna inte vet vad det är.

– Det är sällan farligt. Däremot är det bra att ringa till oss och fråga. Vi kan inte identifiera växter på telefon, men vi har bilder på hemsidan där man själv kan titta, säger Peter Hultén.

I Sverige finns ett antal växter som visserligen är giftiga men som sällan ger allvarliga symptom: däribland gullregn, idegran och liljekonvalj. Det finns också växter som kan vara farliga att äta: av dem är fingerborgsblomma, sprängört, stormhatt och änglatrumpet några av dem som är mycket giftiga.

– De kan påverka flera organsystem i kroppen, fingerborgsblomma till exempel kan påverka hjärtat. Det är bra att ringa till oss så kan vi avgöra om det finns en risk eller inte. Men det är sällan det leder till något allvarligt att smaka på en växt eller ett bär. Svampar däremot är det ju vanligt att man äter som en måltid, då blir det en större mängd och det kan vara värre.

Svamp kan ge skador på levern

Samtalen om svamp börjar komma till Giftinformationscentralen i juli och pågår fram till oktober ungefär. Svamp kan framför allt vara farligt om man råkar plocka fel sort och tillagar och äter den.

– Att ett barn bara råkar smakar på lite svamp innebär i princip aldrig några farliga förgiftningar. Att man får uttalade symptom handlar antingen om att man har tagit svampen för att berusa sig, eller att man har förväxlat en svampsort med annan svamp – man tror att man plockar en ätlig svamp men tar fel. Då finns det faktiskt en risk att man blir så dålig att man hamnar på sjukhus och till och med dör.

De svampar man ska akta sig för är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och en liten brun svamp som heter gifthätting. Att äta dem ger framför allt skador på levern, men det märks inte direkt: det kan ta från sex timmar upp till ett dygn innan man börjar må dåligt, med kraftiga magbesvär, kräkningar och diarréer.

Symptom kan dröja en vecka

En annan svamp att se upp för är toppig giftspindelskivling.

– Den skadar njurarna, men det tar mellan två och fyra dagar, upp till en vecka, innan man märker något. Det är noga att man är helt säker på vad det är för svamp man plockar. Har man fått i sig något och är osäker, kan man ringa till oss så försöker vi hjälpa till att bedöma om det finns en risk eller ej. Det är en hjälp om man har bilder på svampen, vi har en expert som är väldigt duktig på att identifiera svampar.

Den som har fått i sig farlig svamp kan behöva äta medicinsk kol i flera omgångar.

– Har man fått skador på njurarna finns inget motgift, då får man behandla utifrån hur man mår, det kan bli dialys eller njurtransplantation.

Poolprodukter kan vara frätande

Sommartid sker också en del olyckor med poolprodukter, som kan vara frätande. Även tralltvätt, som används till att göra rent trä på altaner och balkonger, kan verka på samma sätt.

– Det är typiska vår- och sommarfrågor. Huruvida det är farligt eller inte beror på produkt och vilka symptom man har – ring oss så kan vi hjälpa till. Det här med pool är en ny grej, det kom knappt några samtal om det för 10–15 år sen. I dag är det betydligt mer, många har små spabad som också ska ha poolprodukter.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


TIPS FÖR SOMMAREN

  • Tända grillen

Peter Hultén rekommenderar att använda annat än tändvätska för att tända grillen – exempelvis tändblock, tändgelé, skorstenständare eller elektriska grilltändare. Tändvätskan kan lätt hamna i lungorna om man spiller och får man symptom då bör man åka in till sjukhus.

Det är också viktigt att inte ta in en grill som det har varit glöd i, då finns en risk att man blir kolmonoxidförgiftad. Det kan i värsta fall leda till dödsfall.

  • Algblomning

Om det finns synlig algblomning där du har tänkt bada: låt bli, det är svårt att själv avgöra om det är farlig algblomning eller inte.

En klunk algbemängt vatten är inte farligt, men det är inte ovanligt att små barn springer ut i vattnet och får i sig större mängder, vilket kan ge magbesvär och klåda och irritation i huden. Giftinformationscentralen kan ge råd. Oftast räcker det att bara tvätta av sig.

  • Huggormar

Om du blir biten av en huggorm:

  • Försök att vara så stilla som möjligt.
  • Se till att bli körd till sjukhus eller ring 112 och begär Giftinformationscentralen, de kan ge råd.
  • Ta av skor, strumpor, ringar, beroende på var du har blivit biten, så slipper du klippa upp sådant om det senare svullnar upp.

1177.se finns också information om bland annat förgiftningar och skadliga svampar.