Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Hur lång väntetiden till 1177 på telefon är påverkas bland annat av vilken veckodag och tid på dygnet du ringer.

Så kommer du snabbare fram till 1177 på telefon

Just nu är det längre väntetider än vanligt hos 1177 på telefon. Men det finns sätt att komma fram snabbare.

Under sommaren har 1177 på telefon lägre bemanning precis som övrig hälso-och sjukvård. Det gör att väntetiderna speciellt vissa tider på dygnet kan vara uppemot en timma eller drygt det.

– Hur lång tid det tar för just dig beror på hur länge vi behöver prata med varje person som är före i kön. Någon kan behöva prata med oss en halvtimma medan någon annan klarar sig med några minuter. Därför är kötiden väldigt svår att beräkna, säger Jill Johansson, verksamhetschef för 1177 på telefon.

Men det går ändå att påverka kötiden något genom att välja vilken tidpunkt på dygnet man ringer.

Längst väntetid på helger

Om kötiderna till 1177 på telefon beräknas vara längre än 45 minuter får du ett meddelande om att “just nu är det många som ringer så försök senare” det när du ringer. Då kan det vara en god idé att vänta en stund och försöka senare.

Mellan klockan 14 och 17 och mellan 20 och 21 på vardagar är kötiderna något kortare. Även nattetid från tvåtiden fram till sju på morgonen går det snabbare att komma fram.

Längst väntetider är det under helger, under lunchtid på vardagar och timmarna efter att vårdcentralerna har stängt på kvällen. Dels är det många som ringer då, dels behöver sjuksköterskorna som svarar också ha pauser för lunch och kvällsmat.

Tålamod vid långa väntetider

Jill Johansson

1177 på telefon är en rådgivande funktion och alltså inte ett nummer man ska ringa vid livshotande akut skada eller sjukdom.  Har du ett rejält sår eller känner dig ordentligt sjuk är det i första hand vårdcentral eller jourcentral du ska vända dig till. Är du tveksam så ring 1177 för råd om vård.

– Vid symtom på till exempel stroke eller bröstsmärta är det alltid 112 du ska ringa. 1177 på telefon ger vägledning när du är osäker om du behöver söka vård eller inte. Våra sjuksköterskor gör då en medicinsk bedömning och hänvisar dig vidare till annan vård eller ger råd om egenvård. En bra början är alltid att läsa egenvårdsråd på 1177.se, säger Jill Johansson.

– Jag vill be våra invånare att ha tålamod vid långa väntetider och inte uppsöka akutmottagningar bara för att de inte orkar vänta. Det är en hög belastning på våra akutmottagningar och det är viktigt att söka till rätt enhet utifrån symtom. På 1177.se kan du läsa Sök vård på rätt mottagning – 1177, Säger Jill Johansson

Använd e-tjänsterna

För frågor om tidsbokning, remisser, recept och annat administrativt finns knappval två som du ska välja för att få svar av en sekreterare på vardagar 8-16.

– Just allmänna administrativa frågor om Hälso-och sjukvård vill vi undvika på helger, kvällar och nätter då de belastar telefonkön till våra sjuksköterskor. Glöm inte heller att du kan använda e-tjänsterna på 1177.se för till exempel, recept eller av- och ombokning av tider. Då hjälper du till att avlasta våra sjuksköterskor så att de snabbare kan hjälpa dem som verkligen behöver råd om vård, säger Jill Johansson.

På 1177.se finns även den digitala assistenten Liv som kan svara på administrativa frågor.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se