Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth. Bild: José Lagunas Vargas

Vården ska bli mer digital och nära – nu ökar takten i omställningen

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland behöver ställas om rejält för att bättre ta tillvara nya tekniska möjligheter och möta invånarnas förväntningar – och även behoven hos en åldrande befolkning. Sedan några veckor finns en ny plan för hur det ska genomföras, och nu ökar takten i omställningen.

– Jag vill att patienter och deras anhöriga ska kunna vara betydligt mer delaktiga i framtidens vård, säger hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth.

Hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) står inför en stor omställning, en förändring som har varit igång i flera år men kommer att märkas tydligare för både invånare och medarbetare framöver.

Utvecklingen går framåt, vi kan göra mer, det finns nya tekniska lösningar och invånarna förväntar sig att vi följer med i samhällsutvecklingen. Vi ställer om för att kunna möta framtidens behov – och det är jätteviktigt för att kunna ge en effektiv och kvalitetssäker vård för invånarna i Västra Götaland även i framtiden, säger Karin Looström Muth.

 

Vård i patienternas hem

Hon tror att en stor del av den vård som sker fysiskt i dag kommer att bli digital i framtiden, till exempel att digitala vårdmöten blir vanligare. Det kommer också bli mindre akut sjukvård, specialiserad vård och sjukhusvård, fokus kommer i stället att flyttas till mer hälsofrämjande arbete, mer primärvård och en mer nära vård – en hel del av vården kommer att bedrivas i patienternas egna hem.

Där kommer patienter och deras anhöriga själva att kunna sköta och styra delar av vården, tack vare nya tekniska möjligheter. Patienterna kommer till exempel att kunna mäta och läsa av sina värden och rapportera in mätvärden och symptom digitalt, och slipper då åka in till en vårdcentral. Det kallas egenmonitorering och används redan inom VGR.

Kopplas till AI

Så småningom tror Karin Looström Muth att egenmonitoreringen kommer att kopplas ihop med AI eller annan teknik, som håller koll på de inrapporterade värdena och kan känna av när en patient behöver kontaktas av vården.

Jag tror också att vi kommer att använda AI mer för enklare frågor, för beslutsstöd, för att lotsas vidare i systemet.

Utöver egenmonitorering finns det många andra projekt inom VGR:s omställning som redan är igång: till exempel införandet av digitala kallelser, digital incheckning på olika mottagningar och att patienterna själva ska kunna boka tider.

Vi har också precis lanserat en migränapp, där man som patient kan registrera i en dagbok och få information. På sikt ska det kopplas på en digital migränmottagning som kommer att kunna hjälpa till så att alla i Västra Götaland får en jämlik vård för migrän och hjälp av neurologer när man behöver det, oavsett var man bor.

Mänskliga möten behövs

Även om vården blir mer digital framöver, kommer patienter och vårdpersonal att fortsätta träffas fysiskt, understryker Karin Looström Muth.

Man kommer även fortsatt att behöva det mänskliga mötet, och där kommer också omställningen att ge mer tid för att skapa de viktiga mötena som är så viktiga och en stor del av arbetsglädjen, och det som är roligt med att jobba i vården.

Text: Elin Widfeldt
Video: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se


Hälso- och sjukvårdens omställning

Sedan 2017 har Västra Götalandsregionen jobbat med en strategi för omställning av hälso- och sjukvården. Syftet är bland annat att gå mot en mer digital och nära vård. I höstas fattades ett politiskt beslut om en förnyad strategi på området.

Sedan dess har VGR:s strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd jobbat vidare med strategin och den 17 maj fattade nämnden beslut om en genomförandeplan för omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Planen listar olika områden och vilka effekter som ska uppnås på kort och lång sikt inom de olika omställningsområdena.

På alla nivåer i verksamheten ska de aktiviteter och uppdrag som beslutas och genomförs bidra till att effekterna nås. Uppföljningar kommer att göras årligen om huruvida effekterna uppnås.

Mellan åren 2021 och 2040 väntas antalet invånare som är 80 år eller äldre i Västra Götaland öka med 61 procent. Samtidigt ökar bristen på anställda inom vård och omsorg. För att klara vårdbehovet, och förenkla för patienterna i deras vardag, är omställningen till en mer digital och nära vård nödvändig.