I sin delårsrapport redovisar Västra Götalandsregionen (VGR) ett negativt resultat på 564 miljoner kronor. Hälso- och sjukvårdens verksamheter har det fortsatt mycket ansträngt och flera insatser är redan i gång för att få verksamhet och ekonomi i balans.
Det ekonomiska läget är kärvt för Sveriges regioner. Inflationen är hög och det påverkar bland annat pensionskostnaderna, som stiger kraftigt. I sin delårsrapport bedömer VGR att årets pensionskostnader kommer att bli 4,5 miljarder kronor högre än förra året. Samtidigt minskar de riktade statsbidragen.
Ekonomiskt resultat
VGR redovisar ett delårsresultat på -564 miljoner kronor – ett resultat som till stor del påverkas av högre intäkter på grund av en börsuppgång i början av året. En mer rättvisande bild av hur verksamheten går får man om man räknar bort finansiella poster. Då blir resultatet -1 165 miljoner kronor. Finansiella poster är till exempel ränteintäkter och räntekostnader på lånat kapital. Helårsprognosen för VGR beräknas till -2 700 miljoner kronor, vilket är 840 miljoner lägre än budget.
Agerar på kort och lång sikt
Efter årets första fyra månader avviker hälso- och sjukvårdens verksamheter från budgeten med totalt -791 miljoner kronor. Tittar man enbart på sjukhusens budgetavvikelse uppgår den till sammanlagt -836 miljoner kronor.
– Delårsrapporten bekräftar att vi behöver utveckla hur vi styr och bedriver hälso- och sjukvård. Vi har bra strategier på plats och har påbörjat en stor omställning av hälso- och sjukvården som kommer att ge oss bättre förutsättningar. Men vi behöver också agera för att få verksamhet och ekonomi i balans här och nu. Åtgärdsplanerna för sjukhusen har släpat efter och inte räckt till, säger regiondirektör Håkan Sandahl.
I slutet av mars fick regiondirektören i uppdrag av regionstyrelsen att tillsätta en extern granskning av sjukhusens ekonomi. Han har också bildat en regional ledningsgrupp för ekonomi i balans.
Text: Björn Johansson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta:
Samordning i regional ledningsgrupp
Den regionala ledningsgruppen har kommit i gång med sitt arbete för att öka effekterna av åtgärderna. De olika sjukhusförvaltningarna har delvis olika problem, men det finns också områden som alla brottas med som det nu arbetas tillsammans med för att hitta de bästa lösningarna och få maximal effekt på både kort och lång sikt.
Extern granskning
Syftet med den externa granskning som regiondirektören har tillsatt, är att få mer kunskap om sjukhusens förutsättningar i förhållande till deras uppdrag. Med kunskap och förståelse blir det lättare att få snabbare och bättre effekt när man sätter in åtgärder av olika slag. En första redogörelse över sjukhusens uppdrag väntas i september med slutresultat i oktober. Tanken är att de ska redovisa sina första intryck i september och återkomma med slutresultat i oktober.
Regionstyrelsens beslut
I samband med sammanträdet den 7 juni uppmanar regionstyrelsen alla nämnder och styrelser att anpassa sin verksamhet för att bidra till ekonomisk hushållning i VGR. Styrelsen noterar också att de flesta fokusområdena i regionfullmäktiges budget bara delvis kommer att uppnås i år. Styrelsen uppmanar därför berörda nämnder och styrelser att vidta nödvändiga åtgärder.7
Regionstyrelsen föreslår också att regionfullmäktige beslutar:
- Att godkänna delårsrapporten per april 2023
- Att uppmana de nämnder och styrelser som prognostiserar en negativ budgetavvikelse för 2023* att vidta verkningsfulla åtgärder för att anpassa verksamheten till fastställd budget.
* Primärvårdsstyrelsen, Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, styrelserna för Logistik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus, Sjukhusen i Väster, Skaraborgs sjukhus, Göteborgs botaniska trädgård, Kulturutveckling, Göteborgs Symfoniker AB och Regionteater Väst AB