Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Expertens tips för återhämtning under semestern

– En vinst med semestern är att man gläder sig i förväg.
Det säger Kerstin Wentz, överpsykolog och forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här ger hon sina bästa tips om hur man kan tänka kring återhämtning under semestern.

När vi har semester brukar våra rent mänskliga resurser öka på så sätt att vi känner oss piggare, starkare och gladare, menar Kerstin Wentz, överpsykolog och forskare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Man kan säga att det som är trevligt är nyttigt. Därför är också en av de viktigaste ingredienserna i återhämtning att få känna sig fri att göra lite vad man har lust med och umgås med dem man trivs bäst tillsammans med, säger hon.

Här är Kerstin Wentz sex tips för återhämtning:

  • Ägna dig tillräckligt mycket åt det som forskarna kallar passiva aktiviteter, det vill säga att varken satsa på att vara fysiskt aktiv eller bjuda till och vara social. Det gynnar återhämtningen kraftfullt och gör att piggheten finns kvar längre efter semestern.
  • Att sova bra och tillräckligt länge har samma effekt.
  • Dela gärna upp semestern i fler än en eller två per år. En vinst med semestern är att man gläder sig i förväg eller känner mindre stress redan flera veckor innan man är ledig och på det sättet kan man sprida ut den känslan över året.
  • Balanserade krav på jobbet är grunden för återhämtning både under arbetsveckorna och på semestern. En känsla av att ”jobbet inte hinner bli klart” före semestern gör att välbefinnandet under ledigheten ökar senare och att effekten av semestern försvinner fortare när man är tillbaka.
  • Det kan vara bra att planera sin semester för att slippa känna sig frustrerad över praktiska motgångar. Bilen kanske behöver gås igenom på en verkstad och du kanske behöver kontrollera att första hjälpen-lådan är med i bagaget.
  • Prata igenom förberedelserna för semestern med de närmaste och ha gärna reservplaner för en regnig sommar.

Redaktionen SahlgrenskaLiv
vgrfokus@vgregion.se

Texten publicerades ursprungligen i SahlgrenskaLiv.