Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Arkivbild: Paul Björkman

Fortsatt hårt tryck på sjukvården i Västra Götaland

Bättre men inte bra, så kan läget kort sammanfattas för vården i Västra Götaland. Även om trycket på vården minskat sedan midsommarveckan så är beläggningen hög på flera sjukhus och det stora antalet sommargäster som nu kommer till västkusten gör det särskilt besvärligt för NU-sjukvården. Även inom primärvården är det ett hårt tryck.

Marga Brisman

– Den som är i akut behov av vård får också vård, Men har du lättare besvär är det viktigt att du söker vård på rätt nivå så att våra akutmottagningar och sjukhus kan lägga kraften där den behövs som mest. Sen att det också är ett högt tryck inom primärvården kan också ses som ett tecken på att invånarna följer uppmaningarna, säger Marga Brisman, regionchefläkare VGR.

Under sommarperioden ökar NU-sjukvårdens upptagningsområde med cirka 100 000 sommargäster och turister samtidigt som vårdpersonal behöver få sin semester. Beläggningsgraden på NU-sjukvårdens vårdplatser var på torsdagen 111  procent och flera vårdavdelningar signalerar en mycket hög belastning.

Björn Järbur, sjukhusdirektör i NU-sjukvården, är bekymrad:

Björn Järbur

– Sommaren är årets svåraste period. Kombinationen fyra veckors sammanhängande semester för våra medarbetare och ökad befolkning är egentligen oförenlig. Våra medarbetare gör en fantastisk insats men behöver hjälp av alla runt omkring för att klara uppdraget. Gott samarbete med vårdgrannar, kommuner och invånare är nycklar för att det ska fungera.

Patienter flyttas

För att säkerställa en god vård använder VGR alla sina samlade resurser. Om ett sjukhus har det extra besvärligt används andra sjukhus för att försöka avlasta. Exempelvis flyttas vissa cancerpatienter mellan sjukhus för att väntetiden för operation inte ska bli för lång under sommaren.

– Vi har stor erfarenhet av att använda våra samlade resurser och samarbetet mellan förvaltningarna fungerar bra och jag hoppas på förståelse från de patienter som kanske behöver flytta på sig, säger Marga Brisman.

Brist på specialistläkare inom BUP har också lett till att NU-sjukvården tvingas stänga sin akuta slutenvård under fyra veckor, veckorna 30-33. De patienter som behöver heldygnsvård vårdas i stället på regionens andra sjukhus.

− Det är en bekymmersam situation och jag förstår att den kan väcka oro hos våra patienter och deras närstående. Men vi kan inte bedriva dygnet runt-vård utan tillräckligt många specialistläkare och därför är jag tacksam för att vi kan erbjuda våra patienter den vården på andra sjukhus i regionen, säger Lars Ahngnell, verksamhetschef för BUP i NU-sjukvården.

Läs mer om BUP i NU-sjukvården här.

Sök rätt vård

Som invånare kan du hjälpa till genom att söka vård på rätt ställe. När du blir sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa får du bättre hjälp om du kommer till rätt plats direkt.

  • 1177 – På webbplatsen 1177.se får du råd om hälsa samt information om sjukdomar och vilka mottagningar du kan kontakta. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden. Ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt.
  • Vårdcentral – Öppet vardagar och det är nästan alltid här du söker vård. Många vårdcentraler har digitala mottagningar där det kan gå snabbt att få hjälp. Du måste inte söka hos den vårdcentral du är listad på.
  • Jourcentral – Öppet kvällar och helger. Här tar vi hand om dig som inte kan vänta till nästa dag. Du hittar jourcentralen via din vårdcentrals hemsida.
  • Akutmottagning – Om du har ett akut eller livshotande tillstånd. Vid akut livshotande tillstånd är det 112 och akut vård på sjukhus som gäller.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se