Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gör som arkeologerna – titta på hällristningar på natten

Det är mörkt och tyst, bara någon enstaka uggla hörs. Ljuset från ficklampan når berget. Plötsligt poppar hällristningarna fram. I dagsljus är de nästan osynliga. Nu syns varenda skrovlighet i hällen.

– Det finns ingenting som slår det här! säger Lars Strid, arkeolog och nattguide på Vitlycke museum.

Att titta på hällristningar på natten är en metod som arkeologer använder när de letar efter bilder. Men under sensommaren kan vem som helst, som orkar vara uppe efter klockan tio på kvällen, känna bronsåldersmagin. Då arrangerar Vitlycke museum nattguidningar.

– Stämningen kring hällarna blir speciell när det är mörkt. Det är nästan så man viskar. Inga bilar kör förbi, möjligen hörs en fladdermus eller uggla. Rummet krymper. 

Wow-reaktioner

I mörkret går det att se hällristningar som inte syns på dagen, när ljuset kommer uppifrån.

– Med ficklampor går det att styra ljuset så att 3D-effekten blir större. När ljuset möter hällen från sidan kommer alla detaljer fram, varje kantighet och urgröpning. Bilden reser sig ur ytan och det är då vi brukar få wow-reaktioner. Det finns ingenting som slår det här! säger Lars Strid.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Nattguidningar på Vitlycke museum

Sker under fyra torsdagar, från den 27 juli fram till den 17 augusti. Förbokning krävs, maxantal 25 personer. Det kostar 150 kronor per vuxen och 75 kronor för barn/ungdom mellan 12 och 17 år.

Samling klockan 22 vid Vitlycke museum, därifrån åker gruppen vidare till hällristningsplatsen. Transporten till och från hällristningen sker på egen hand.

Under visningen berättar guiden om de tre tusen år gamla bilderna, om de människor som ristat bilderna och deras värld.

Klä dig varmt och oömt, och ta gärna med en ficklampa för att göra egna utforskningar i mörkret.

Mer information finns på Vitlycke museums hemsida.


Hällristningsområdet i Tanum

Överallt på jorden har människor ristat och målat på berghällar och i grottor. I Tanum har människor från bronsåldern huggit in tusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med på Unesco:s Världsarvslista.

Området omfattar ett 41 kvadratkilometer stort område kring Tanumsslätten med ungefär 610 hällristningsplatser som tillsammans innehåller tiotusentals bilder.

Fyra av platserna är iordningställda med parkeringsplatser, gångvägar och skyltar: Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum. Litsleby är anpassad för rullstolsburna.