Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Robin Ranäng i sagotältet på Rymdtorget. Bild: Zara Tellander

Unga läsambassadörer sommarjobbar i Bergsjön

Varje år erbjuder Västra Götalandsregionen sommarjobb till gymnasieungdomar. Nytt för i år är att åtta av dem jobbar som läsambassadörer. Under fyra veckor inspirerar de barn i Bergsjön att läsa på fritiden och hitta läslusten. Satsningen är en del av regionens kraftsamling för fullföljda studier.

Rekordmånga sökte sommarjobb i VGR den här säsongen. Sammanlagt 330 ungdomar har erbjudits feriepraktik inom bland annat kök, städ, vaktmästeri eller fastighetsskötsel.

I år finns även de som sommarjobbar som unga läsambassadörer, en modell som redan prövats bland annat i Malmö. Finns det en läslust på fritiden går skolarbetet lättare, målet är fler elever som går ut skolan med godkända betyg.  

Vid fotbollsplanen och badet

Utgångspunkten för läsambassadörerna är Bergsjöns kulturhus, men målet är att de ska finnas där barn 6–12 år finns, till exempel vid fotbollsplanen, Bergsjöbadet eller på Rymdtorget.

En av läsambassadörerna är 19-årige Talal Ali. Under förmiddagen har han bland annat läst högt för 6–8-åringar på ett sommarfritids och spelat bokbingo. Han tycker att barnen är pigga och roliga, det kan också bli ett och annat bus.

Bokstavsärtpåsar

– Vi kastade alfabetet med bokstavs-ärtpåsar. Ett barn tog plötsligt bokstaven G och sprang iväg! Då fick vi avbryta tills vi fick tillbaka ärtpåsen igen. Vi kunde ju inte göra alfabetet utan G! säger han och skrattar.

”Jag får också träna”

Talal Ali är balucher från Pakistan och har varit i Sverige i fyra år.

– När jag läser högt för barnen får jag också träna på språket. Det är enkla böcker, och jag får repetera grammatik och grunderna.

Just nu är det eftermiddag och fullt ös i ateljén i biblioteket på kulturhuset. Sommarjobbarna pysslar, läser och skriver med besökande barn. Robin Ranäng, 16 år, fnissar lite åt ironin i att just hon blev lottad till läsambassadör, hon har en stavningssvårighet.

Talal Ali och Robin Ranäng.

– Men jag tycker det är roligt! Vi försöker hitta barnens intressen och utgå från det. Vi har bland annat hängt vid lekplatser, haft med oss gatukritor och böcker, och ritat motiv från böckerna. Några tjejer ville lära sig rita fjärilar, och då började vi där.

Hur har responsen från barnen varit?

– Nyfikenhet! Många är lite blyga i början, men när vi kommer igång känns det helt fantastiskt! Vi får vara kreativa kring hur vi jobbar. Jag tror att det här öppnar för nya sätt för barn att tänka kring texten och språket.

Läsande förebilder är viktiga

Malin Carlsson på Förvaltningen för kulturutveckling projektleder läsambassadörsinsatsen i VGR. Hon menar att unga läsande förebilder är viktiga och ser gärna att projektet växer.

– Sommarjobbarna är så engagerade! De kommer med egna idéer på hur de kan väcka läsintresset och nå fler barn. De diskuterar också vad som funkar bra och mindre bra, och de samarbetar fantastiskt. Nästa år vill vi utveckla det hela, vi har 8 läsambassadörer i VGR. Malmö har 100 stycken… så det finns utrymme uppåt! säger Malin Carlsson.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Fullföljda studier – en kraftsamling i den regionala utvecklingsstrategin
Kraftsamling fullföljda studier handlar om att ge alla barn och unga i Västra Götaland förutsättningar för en bra start i livet och för god hälsa, utbildning och framtidstro. Kraftsamlingen är ett samarbete mellan VGR, kommunerna, civilsamhälleorganisationer och andra aktörer i Västra Götaland. Satsningen på fullföljda studier är en av fyra tvärsektoriella kraftsamlingar i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi 2021–2030.


LÄS OCKSÅ: