Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sjukhusen kämpar för att hålla budget – effekterna dröjer

Den senaste ekonomiska rapporten visar att Västra Götalandsregionen (VGR) behöver gå nära plus minus noll resten av året för att kunna uppfylla årsprognosen. Dessutom måste de planerade åtgärderna ge effekt. Att testa och använda nya arbetssätt – och jobba över förvaltningsgränserna – är förutsättningar för att lyckas.

VGR:s sammanlagda resultat till och med juli, det vill säga det ackumulerade resultatet för hela koncernen, landar på -480 miljoner kronor. Om man jämför med budgeten för samma period så innebär det en positiv avvikelse på drygt 250 miljoner kronor. Vid en första anblick ser det alltså positivt ut men tittar man på det underliggande resultatet i verksamheten så går trenden åt fel håll. Den samlade resultatavvikelsen för hälso- och sjukvården landar på – 1,6 miljarder och man närmar sig redan nu årsprognosen på – 1,8 miljarder. Resultatet räddas av engångsposter, exempelvis något högre skatteintäkter och över en miljard i avkastning på finansiella placeringar.

Plus minus noll resten av året

Avvikelserna inom hälso- och sjukvården består till största delen av personalkostnader och vård som VGR köper av andra vårdgivare. Det är sjukhusen som står för de största avvikelserna. Övriga verksamheter följer i stort sett sina budgetar. Regional utveckling lämnar ett överskott och då främst från Västtrafik.

För att uppfylla årsprognosen behöver resten av årets månader gå nära plus minus noll och de planerade åtgärderna måste ge effekt. I början av oktober lämnar VGR sin delårsrapport per augusti och med den en tydligare bild av läget inför resten av hösten.

Nya arbetssätt behövs

Ann-Charlotte Lilja Järnström

– Det är stor aktivitet på sjukhusen för att nå resultat, men tyvärr ser vi ännu inte effekterna. Det är viktigt att förvaltningarna fortsätter att fokusera. Det handlar om att lyfta på alla stenar och att använda nya arbetssätt. Vi behöver använda de resurser vi har på ett så effektivt sätt som möjligt, säger ekonomidirektör Ann-Charlotte Lilja Järnström.

För att få mer kunskap om sjukhusens förutsättningar och varför kostnadsåtgärder inte får önskad effekt har VGR:s regionstyrelse anlitat konsultföretaget PWC. De gör just nu en granskning och kommer att redovisa resultatet i oktober.

Regional samordning följer plan

Vid sidan av uppdraget om extern granskning driver ekonomidirektören arbetet “Regional ledning för ekonomi i balans” på uppdrag av regiondirektören.
Det finns fem områden som VGR behöver samordna för att få maximal kraft och ekonomisk effekt. Det arbetet följer planen. Just nu pågår ett arbete med att analysera läget inom varje område och identifiera och prioritera aktiviteter som kan genomföras på kort och lång sikt.

– En viktig del i detta arbete är, förutom att vi skapar gemensamma förutsättningar för en bättre ekonomi i balans, att vi vågar testa nya arbetssätt över förvaltningsgränserna, säger Ann-Charlotte Lilja Järnström.

Text: Annakarin Rosengren
vgrfokus@vgregion.se