Victoria Qvarnström har arbetat som sjukvårdsbiträde på Ortopeden på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) sedan i januari, och ser positivt på att det nu startas en utbildning för sjukvårdsbiträden i regionen.
– Man känner sig behövd och viktig i arbetet, säger hon.
Något av det roligaste med att vara sjukvårdsbiträde är variationen, och att man träffar på olika slags patienter, menar Victoria Qvarnström.
– Man får lära sig otroligt mycket om man är uppmärksam och nyfiken med frågor. Det är spännande att gå med sjuksköterskor eller undersköterskor och delta i exempelvis såromläggning, och att stödja rehabilitering och sjukgymnastik.
En av Victoria Qvarnströms arbetsuppgifter är att stötta patienter efter en operation, att till exempel hjälpa dem att komma igång med träning så snart de är redo.
– Det kan handla om att hjälpa en patient att sitta upp i sängen och hitta balans efter benamputation, eller att stötta och avlasta benen efter en protesoperation eller olika typer av frakturer.
Vilka egenskaper är viktiga i ditt jobb?
– Som sjukvårdsbiträde är det viktigt att kunna läsa av människor, att kunna tolka ansiktsuttryck och förstå om någon till exempel har smärta. Tålamod är en viktig egenskap eftersom våra patienter oftast är äldre och multisjuka. Det tar längre tid för dem att komma igång och röra sig, prata eller följa instruktioner. Särskilt om patienterna har demens, Parkinsons sjukdom eller någon annan form av neurologisk funktionsnedsättning.
– Stresstålighet och flexibilitet är viktigt eftersom det är ett samhällsviktigt yrke som pågår dygnet runt. Språkkunskaper är också viktiga, så att man behärskar svenska språket väl både i tal och skrift. Vissa patienter kan ha svårt att uttrycka sig själva eller att förstå.
Kunna hantera kroppsvätskor
Överlag är det viktigt att kunna kommunicera tydligt, att kunna ta initiativ i arbetsgruppen och vara lyhörd, menar Victoria Qvarnström. Att ha empati, och känna en vilja att hjälpa andra, är också centralt i yrket.
Man bör inte heller ha problem med att hantera exempelvis kroppsvätskor eller avföring, menar Victoria Qvarnström.
– Vi hanterar mycket av detta i omvårdnaden inför, under och efter toalettbesök i olika former, som blöjbyte och tömning av urinkateter, samt mätning av urinmängd och förmågan att bedöma eventuella förändringar eller normalitet i urinen.
”Jag lär mig otroligt mycket”
Att det nu börjar en ny utbildning till sjukvårdbiträde i regionen är hon positiv till.
– Jag lär mig otroligt mycket och det motiverar mig att fortsätta läsa vidare. Många av oss vill utbilda oss till både undersköterskor och sjuksköterskor, vilket är både roligt och bra för framtiden.
Hanna Sjöberg och Tanja Hjertquist
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ: Ny utbildning till sjukvårdsbiträde ska ge fler händer i vården
Vill du utbilda dig till sjukvårdsbiträde?
Uddevalla Vuxenutbildning och Kunskapsförbundet Väst startar tillsammans med NU-sjukvården en ny utbildning med start den 26 september 2023.
Utbildningen är 39 veckor och motsvarar första delen av undersköterskeutbildningen. Ansökningsperioden pågår fram till och med den 31 augusti.