Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Uppsättningen Juniperus, Axvalla hed, Skara. Foto: Lars Persson. Porträttbild på Gun Lund. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt

Koreografen och dansaren Gun Lund får Västra Götalandsregionens kulturpris 2023

Jag har alltid vetat att jag är dansare”. Så säger Gun Lund, årets mottagare av Västra Götalandsregionens kulturpris. I över 50 år har hon, både som koreograf och dansare, ständigt brutit ny konstnärlig mark. Gun Lund har också varit en pionjär inom danskonstens etablering och utveckling i Västsverige.  

Gun Lund, född 1943, är en svensk koreograf och dansare. Sedan hon 1978 var med och grundade dansgruppen Rubicon har hon befunnit sig i framkant inom den svenska danskonsten. Med Göteborg som hemvist har hon intagit dansscener, tak och klippor, konsthallar och gamla fabrikslokaler runt om i Västra Götaland och varit en ambassadör som förmått att entusiasmera människor för nutida danskonst.

Stort grattis! Hur känns det att bli utsedd till årets kulturpristagare?

– Det är jätteroligt förstås, jag blev glatt överraskad! Och att jag som koreograf och dansare får kulturpriset känns som ett erkännande från regionen om att danskonst är viktigt.

Gun Lund tar emot priset av regionfullmäktiges ordförande Renée Bengtsson och vice ordförande Conny Brännberg och andre vice ordförande Marjan Garmroudi. Foto: José Lagunas Vargas

Du har varit verksam inom dansfältet i över 50 år, och är det fortfarande. Vad driver dig?

– Jag har alltid vetat att jag är dansare, det går så långt tillbaka som jag kan minnas. Det är en stark lust och känsla av att detta är det mest givande man kan göra. Danskonst skapas ju i mötet med publik. I en ordlös dialog, ett sorts samtal, där man delar samma värld. Min starkaste drivkraft handlar om våra sinnen, att genom danskonsten undersöka vad vi människor kan ta in med vår syn, vår hörsel, vår känsel – vad vi kan uttrycka och förstå. Men också i fråga om hur man som dansare använder sin kropp som material, att hitta gränserna för vad man kan uttrycka med sin kropp.

Hur har dansfältet i Västra Götaland förändrats sedan du klev ut på scenen första gången?

– Det har hänt väldigt mycket. När jag började i slutet av 70-talet var vi ett fåtal som startade den första frigruppen. Vi fick skapa verken och dansa dem själva. Sedan dess har det tillkommit många fler dansare, bland annat genom de utbildningar som har startats genom åren. Den utvecklingen har gått jättefort. Samtidigt finns det inte så mycket mer pengar i omlopp. I kombination med ett förändrat medielandskap är det minst lika svårt idag att komma fram och vara synlig som det var då.

Sedan 1993 driver Gun Lund den experimentella dansensemblen E=mc2 Danskonst. Hon är också en av de konstnärliga ledarna för 3:e våningen, ett konstcentrum med bland annat dansscen, utställningshall, arkiv och bibliotek i Göteborg. Men hon har också andra planer.

– Just nu arbetar jag med att få gehör för att skapa ett centrum för dansverk, ett sätt att bevara ögonblickets konst genom att med regelbundenhet sätta upp äldre verk. Det är viktigt för danskonsten, utan kunskap om vad man vilar på riskerar koreografer att leva i ett historiskt limbo.

Text: Marina Andersson
vgrfokus@vgregion.se


Motivering

Från världsrymden till kvarkar, från stadens hustak via enebackar och bohusklippor till 24 kvadrat. Inget ämne är främmande för koreografen och dansaren Gun Lund, och ingen scen för stor eller för liten. I femtio år har hon utforskat den fria dansen, låtit tvärvetenskap och andra konstformer mötas genom kroppens rörelser, folkbildat och varit en förebild för andra. Med Atalante och 3:e våningen har den fria konsten fått en hemvist och Göteborg blivit mottagare av kreativa impulser från hela världen. Alea iacta est – tärningen hon kastade för femtio år sedan rullar än.

Om kulturpriset

Västra Götalandsregionens kulturpris ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma. Prissumman är på 150 000 kronor. Priset delas ut sedan 2004 och bland tidigare mottagare finns bland andra dramatikern Carin Mannheimer, konstnärerna Arne Isacsson och Carolina Falkholt, musikern Håkan Hellström, folkbildaren Jan Ling, poeten Lina Ekdahl, fotografen Hasse Persson samt producenten och filmaren Erik Hemmendorff och Ruben Östlund.

Förra årets pristagare var Kjell Svensson, grundare av Glasets Hus i Limmared.

Bakgrund Gun Lund

Gun Lund, född 1943, är en svensk koreograf och dansare verksam i Göteborg. År 1978 var hon med och grundade dansgruppen Rubicon och tio år senare dansscenen Unga Atalante där hon var konstnärlig ledare i ett tiotal år. Sedan 1993 driver hon E=mc2 Danskonst som är en experimentell dansensemble.

Hon har bland annat arbetat inom ett tvärvetenskapligt fält där hon undersökt mötet mellan konst och vetenskap. Till hennes mest kända verk hör I Gudars Skymning (1989), Världens tak – Pamir i våra hjärtan (1993), Images of Dream and Death (1995), Tabula Rasa (1996), Myon-spin (1999) och Omtagning – med nya förtecken (2004). 2011 skapade hon dansverket Neither utifrån funderingar kring kvarkar, de allra minsta partiklarna i atomkärnans inre.

Tillsammans med Lars Persson drev hon 2002–2010 Sveriges minsta dansscen, 24 kvadrat, i Göteborg. Det finns även en skalenlig och flyttbar kopia av scenen, som kan byggas upp på valfri plats. Sedan hösten 2010 är Gun Lund och Lars Persson tillsammans med Olof Persson konstnärliga ledare för 3:e våningen, ett 600 kvadratmeter stort konstcentrum med dansscen, studio, utställningshall, konceptbutik, arkiv och bibliotek beläget i det gamla Sockerbruket vid Klippan i Göteborg.