Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Bussen som fångar upp hela länets frågor om sex

I Västra Götalandsregionen (VGR) finns Sveriges enda rullande mottagning för sexuell hälsa. SRHR-bussen stannar där människor finns – på torg, vid resecentrum och på festivaler. Majoriteten av besökarna hade inte sökt vård för sina besvär om inte bussen hade varit på plats.

– Det är fantastiskt att ni finns! Det pratas alldeles för lite om sex i dag. Det handlar mycket om sex på tv och i sociala medier, men bra att ni fångar upp människors verkliga frågor om sexualitet, utbrister Gunilla Petersson Bergström, 73 år, som stannat till vid SRHR-bussen när den står parkerad utanför biblioteket i Landvetter.

SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och på bussens långsida står det med stora bokstäver: ”Prata med oss om sexuell hälsa”.låda med kondomer

– Vi upplever att den uppmaningen lockar många att komma fram och prata med oss. Det börjar ofta med lite lättsamt snack. Men ganska snart dyker andra frågor upp. Det kan handla om män som har erektionsproblem, oro kring att ha en könssjukdom eller funderingar om preventivmedel, berättar barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem.

Kan öppna sig om övergrepp

Bussen bemannas av ett team på tre personer. Den här tisdagsförmiddagen är också sjuksköterskan Liv Nordlund och barnmorskan Elisabeth Nilsson med i Landvetter centrum.

sjuksköterskan Liv Nordlund och barnmorskan Elisabeth Nilsson
Liv Nordlund och Elisabeth Nilsson.

– Det som både är roligt och utmanande, är att vi inte alls vet vilka människor som kommer när vi står på en publik plats. Vi måste ha en bred kompetens och vara redo för att prata om allt! säger Liv Nordlund och fortsätter:

– Det händer att människor öppnar sig om något som de aldrig har kunnat tala om tidigare. Det kan handla om ett övergrepp eller att de går omkring med en oro för att ha en allvarlig sjukdom. Att få sätta ord på det svåra och få vår bekräftelse och ibland få vägledning vidare, känns som en väldigt meningsfull del av jobbet.

Besöken är drop-in och gratis

Inuti SRHR-bussen finns en mottagning i miniformat med gynekologstol, uppfällbar undersökningsbrits och en rymlig toalett med lucka i väggen för prover. I den mobila mottagningen utförs bland annat enklare undersökningar, cellprovtagning, testning för könssjukdomar och preventivmedelsrådgivning.

toalettskylt

Besöken i bussens mottagning är drop-in och gratis för alla kvinnor, män och personer med transerfarenheter, oavsett ålder.

– Det kommer kvinnor som aldrig tagit cellprov när de blivit kallade, men som känner att ” nu gör jag det”. Tröskeln att söka vård är lägre hos oss. Vi finns på platser där människor är i sin vardag, säger Sofia Wickstrand Linhem.

”Tydligheten en nyckel”

Under våren 2023 hade SRHR-bussen nästan 2 500 besökare. 50–60 procent av patienterna uppgav att de inte hade sökt annan vårdinstans om inte bussen hade funnits på plats.

– Några tycker att det känns lättare att komma förbi oss än att gå till en vanlig mottagning, i synnerhet om det gäller ärenden som de har gruvat sig för att ta tag i. Andra vet inte vart de ska vända sig och har inte koll på att de kan söka till vårdcentralen för sexuella besvär, säger Sofia Wickstrand Linhem och fortsätter:

– Jag tror att tydligheten är en viktig nyckel till att människor kommer till bussen. De vet att det är okej att börja prata om sexuell hälsa. Det är inte ett ämne som behöver döljas eller lindas in.

Kan förebygga allvarliga sjukdomar

Sofia Wickstrand Linhem berättar att de ibland hänvisar patienter vidare till vårdcentral eller andra mottagningar. Då kan de hjälpa patienterna med att precisera sina frågor i förväg.

– Det kan vara lättare att gå till läkaren med tydliga frågor som rör den sexuella hälsan än att bara gå dit och inte veta hur man ska börja prata om sexuella problem.

tavla med texten "välkommen"

SRHR-bussen i Västra Götaland är den enda av sitt slag i Sverige. Det tycker Sofia Wickstrand Linhem är synd, eftersom de fångar upp människor som annars inte hade sökt vård.

– Vårt arbetssätt kan förebygga att allvarliga sjukdomar hinner utvecklas. Det blir både kostnadseffektivt och minskar människors lidande.

Kan få prata erektionsproblem vid macken

När besöket i Landvetter är slut ska elen till bussen kopplas ur, utomhusmattorna rullas in och kondomlådorna sorteras. Sedan ska SRHR-bussen tankas och köras till garageplatsen i Mölnlycke.

Det händer att personalen får frågor även när de är på bensinstationen eller på verkstaden för att byta däck.

– När vi är ute med bussen är det ett öppet utrop att vi är beredda att prata om sexuell hälsa. Det kan hända att någon vevar ner en ruta i sin bil när vi står och tankar och har en fråga om erektionssvårigheter. Då tar vi det samtalet! Vi vill möta människor där de befinner sig, säger Liv Nordlund.

Text: Kristina Karlberg
Bilder: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Chatta med vården om sex, mens och könssjukdomar – dygnet runt


Läs mer om SRHR-bussen och tidtabellen: SRHR-bussen – Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

I början och slutet av terminerna kör SRHR-bussen utan tidtabell. Då besöks till exempel folkhögskolor och olika festivaler i regionen.

Vad är SRHR?

  • Förkortningen står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
  • Sexuell hälsa handlar om att ha livskvalitet och personliga relationer, samt tillgång till rådgivning och hälsovård. Det innefattar rätten för alla människor att bestämma över sin kropp och sexualitet.
  • Reproduktiv hälsa handlar inte bara om frånvaro av sjukdom, utan även om fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kring det reproduktiva systemet.
  • Reproduktiva rättigheter omfattar den enskilda individens rätt att bestämma antalet barn och hur tätt de ska komma.