Numera går det att chatta om sexuell hälsa dygnet runt med Liv, Västra Götalandsregionens digitala assistent. När chatten inte är bemannad sköts den av en AI-chatbot.
– Vi vill göra det lättare för människor att våga ställa frågor om sex, säger sjuksköterskan Liv Nordlund.
”Varför känner jag ingen lust att ha sex?”. ”Jag hade oralsex med en tjej, kan jag ha blivit smittad av klamydia?”. ” Varför har jag smärta vid samlag?”
Sjuksköterskan Liv Nordlund sitter framför sin bärbara dator i ett kontorsrum på Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Göteborg och läser några av frågorna som har kommit in till chatten.
Det kommer mellan 80 och 100 frågor per vecka. Alla som söker hjälp via chatten är anonyma och Liv Nordlund kan varken se deras namn eller personnummer.
– På måndagar mellan klockan 8 och 16 går det också att chatta live med en sjuksköterska eller barnmorska hos oss, säger Liv Nordlund.
Chatten ett nytt sätt att nå ut
Idén att starta en chatt om sexuell och reproduktiv hälsa föddes under pandemin. I vanliga fall brukade personalen som arbetar med chatten åka runt med en mobil mottagning i regionen, SRHR-bussen. Men under pandemin kunde bussen inte användas på grund av restriktionerna.
– Chatten blev ett nytt sätt att fortsätta att nå ut, när färre personer kunde besöka de vanliga mottagningarna och SRHR-bussen stod stilla.
Chatten drog i gång i början av hösten 2021 och fungerade så bra att den nu har blivit ett komplement i vården som kommit för att stanna.
– Jag tycker att Västra Götalandsregionens satsning på chatten är en viktig signal till medborgarna, som visar att sexuell hälsa är en del av den allmänna hälsan. Det kan vara en hög tröskel för många och kännas jobbigt att ta upp frågor om sin sexuella hälsa, till exempel vid ett vanligt läkarbesök. Då finns chatten som ett alternativ och ett första steg att få hjälp.
Cellprov, säkrare sex och klimakteriet
När chatten inte är bemannad, sköts den av en AI-chatbot dygnet runt. Chatboten ger olika svarsalternativ beroende på frågans innehåll och fungerar med hjälp av fakta som Liv Nordlund kontinuerligt lägger in i datasystemet.
– Det är ett ständigt pågående arbete att bygga chatboten. Den är som ett träd som har flera stora teman i stammen, och som sedan grenar ut sig i mer specifik och detaljerad information.
Några teman i chatboten är könssjukdomar, cellprov, säkrare sex, menstruation och klimakteriet.
– Men nya områden tillkommer hela tiden beroende på de frågor som vi får in till chatten.
Livechatt varje måndag
Liv Nordlund berättar att en stor skillnad mellan att prata med en vanlig person och att ställa frågor till chatboten, är att den som chattar måste vara tydligare i sina frågor. I ett vanligt samtal går det att diskutera och se på en fråga ur olika perspektiv.
Chatboten kan till exempel inte göra några bedömningar av ett sjukdomstillstånd. Då kommer den att hänvisa vidare till en mottagning eller till 1177.
– Men om man har tydliga frågor, kan chatboten vara till stor hjälp. Ett alternativ är att använda livechatten varje måndag, då kan vi direkt svara på de flesta frågor som handlar om sexuell och reproduktiv hälsa och frågeställaren är fortfarande anonym.
Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ: Bussen som fångar upp hela länets frågor om sex
Här hittar du chatten:
- Chatta om SRHR – Västra Götalandsregionen (vgregion.se) (klicka på chattsymbolen Liv längst ner till höger på webbsidan)
- Eller via 1177, Västra Götalandsregionen (klicka på chattsymbolen Liv längst ner till höger på webbsidan)