Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay

45 visselblåsningar i VGR under första året

Under första året med den nya visselblåsarlagen har 45 rapporter lämnats in i Västra Götalandsregionens visselblåsartjänst. Vanligast är rapporter om diskriminering och trakasserier följt av anmälningar om patientsäkerhet. Dock har ingen visselblåsning ansetts uppfylla lagens kriterier för vad som är en visselblåsning.

Sally Wennergren

– Vi tar varje visselblåsning på största allvar och det finns flera fall som vi skickat vidare till förvaltningarna för fortsatt hantering. Omkring en fjärdedel av fallen har vi också utrett vidare men i slutändan har det visat sig att ingen visselblåsning har uppfyllt bedömningskriterierna för vad som är en visselblåsning, säger Sally Wennergren, regionutvecklare på enhet säkerhet och beredskap.

Betyder det här att inga oegentligheter förekommer inom Västra Götalandsregionen?

– Även om det är positivt att vi inte hittat några sådana fall under första året går det inte att dra en sådan slutsats. 45 visselblåsningar är ganska lite i en så stor organisation som VGR med 56 000 anställda och jag tror vi behöver göra tjänsten mer spridd inom VGR och vara tydligare med vad det är som ska rapporteras, säger Sally Wennergren.

Vad som kan visselblåsas

En visselblåsare är någon som rapporterar och slår larm om oegentligheter och missförhållanden inom en verksamhet och det är lagkrav på att vissa verksamheter ska ha en visselblåsartjänst. VGR:s visselblåsartjänst infördes juli 2022 och kan användas av medarbetare inom VGR, volontärer och praktikanter och andra personer som utför arbete under VGR:s kontroll och ledning, exempelvis uppdragstagare och konsulter.

– Det är inte meningen att du ska göra en visselblåsning varje gång det skett något orätt på din arbetsplats och för det flesta arbetsmiljösituationer finns det dessutom andra upprättade kanaler som det passar bättre att rapportera i, säger Sally Wennergren.

Så vad ska man visselblåsa om?

– Vid situationer av mycket allvarlig karaktär som inte kan lösas via de ordinarie kanalerna och där du är rädd för repressalier. Enligt lagen ska det även vara av intresse för allmänheten. Det kan till exempel vara ekonomiska oegentligheter, korruption eller en kultur som gör att man tvingas till regelbrott.

Möjligt att vara anonym

En visselblåsning sker genom en tjänst som säkerställer visselblåsarens möjlighet att vara anonym. Tjänsten är helt frikopplad från VGR:s IT-system och webbtjänster. Inga IP-adresser eller annan data som kan kopplas till visselblåsaren sparas.

Visselblåsningarna tas emot av enhet säkerhet och beredskap på Koncernkontoret som gör en första bedömning. De visselblåsningar som kommer in hanteras enligt fyra olika spår:

  • Ingen åtgärd: Visselblåsare hänvisas till ordinarie rapporteringskanaler
  • Informationsrapport: Information skickas till berörd verksamhet. Ärendet uppfyller inte kriterierna för en visselblåsning enligt bedömningskriterierna. Det som framkommit bedöms dock vara av så pass allvarlig art att berörd verksamhet bör uppmärksammas
  • Utredningsrapport: Utredning i samarbete med berörd verksamhet. Anmälan behöver utredas vidare i samarbete med berörd förvaltning för att kunna konstatera att det som framgår stämmer.
  • Extern utredning: Utredningen genomförs av extern utredare. Ärendet utreds (och i vissa fall bedöms) av en extern utredare på grund av jävsituation, om någon högt uppsatt är inblandad eller om rapporten är svårutredd och/eller komplex.

Av 45 ärenden har 19 avslutats utan åtgärd och visselblåsaren har hänvisats till ordinarie rapporteringskanaler, exempelvis närmaste chef. 17 ärenden har lett till en informationsrapport och 9 till en utredningsrapport. Inget ärende har behövt extern utredning.

– Trots att ett ärende inte bedöms vara en visselblåsning informeras berörd verksamhet/förvaltning, i de fall det är lämpligt, som på så vis får kännedom och möjlighet att själva förbättra sin verksamhet. På så vis får visselblåsarfunktionen ett viktigt signalvärde om förbättringsbehov oavsett om ärendena enligt lag definieras som ett visselblåsarärende eller inte, säger Sally Wennergren.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Visselblåsarlagen

Visselblåsarlagen innebär att offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda ska ha en intern visselblåsarfunktion. Lagen gäller även privata arbetsgivare med minst 250 anställda.

Visselblåsartjänsten nås vi VGR:s intranät eller via VGR:s bolags intranät. Sök på ordet visselblåsartjänst.