Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
VGR:s regionala donationscentrum ska stötta anhöriga och vården vid donation. Ingrid Sandgren och Marie-Louise Forsberg är två av elva specialistutbildade donationssjuksköterskor.

Deras uppdrag: att stötta vid donationer

Dygnet runt finns särskilda donationssjuksköterskor i Västra Götaland och Varberg redo för att bistå när en patient kan komma ifråga för organdonation. Donationssjuksköterskorna tillhör Regionalt donationscentrum Väst som är en ny verksamhet inom VGR sedan början av året. Hittills i år har 60 uppdrag lett till drygt 40 patienter donerat organ.

– Vi vet att sorgeprocessen går lättare med vetskapen att den älskade personen man förlorat samtidigt har räddat livet på någon annan. Då finns vi där och stöttar och har tid för alla samtal som kommer upp, säger Ingrid Sandgren, sektionsledare för Donationscentrum Väst.

Regionalt Donationscentrum Väst (RDC), startade 2 januari i år, 2023, för att stötta intensivvården vid en donation. Satsningen har varit lyckad, och även om det är för tidigt att tolka statistiken, har det fram till i början av oktober genomförts lika många donationer i regionen som under hela 2022.

Ingrid Sandgren och Marie-Louise Forsberg är två av elva specialistutbildade donationssjuksköterskor i regionen.  Varje gång en patient kan komma ifråga för donation åker någon av dem ut för att stötta både anhöriga och personal.

– Jag har aldrig haft ett mer tillfredsställande jobb, säger Marie-Louise Forsberg.

Redo dygnet runt

De elva specialistutbildade sjuksköterskorna jobbar till vardags på en IVA-avdelning i Västra Götalandsregionen eller Varberg, men 25 procent av sin tid är de redo att åka till någon av regionens sjukhus för att bistå vid en donation. Det betyder att det varje timme, dygnet runt, finns en tillgänglig donationssjuksköterska någonstans i regionen.

Det extra stödet som donationssjuksköterskorna ger har visat sig värdefullt för både personal och anhöriga. En intensivvårdsavdelning är även i vanliga fall en krävande arbetsplats med  ständigt beredskapsläge för akuta situationer, koll på varje patients tillstånd och alla maskiner som är uppkopplade samtidigt som anhöriga också behöver tid. Om en patient som kan komma ifråga för organdonation avlider, tillkommer en situation som många i personalen förmodligen aldrig mött förut. Det är då de specialistutbildade sjuksköterskorna rycker in och hjälper till.

– Kollegerna på IVA stöttar anhöriga varje dag, men vid en donation blir det en dimension till med regelverk och checklistor att följa, provtagningar och en risk att inte hinna med de anhöriga i en situation där de behöver mer stöd än vanligt, säger Ingrid Sandgren.

Särskild utbildning

Donationssjuksköterskorna har fått särskild utbildning i donationsprocessens juridiska regelverk, anatomi, fysiologi, organisation och fallstudier för att axla sitt uppdrag. När de kommer ut till ett donationsfall på en IVA-avdelning är deras jobb att hjälpa till med vad som behövs i det specifika fallet.

– Jag börjar alltid med att fråga personalen hur de vill att vi ska jobba. Det kan till exempel vara en doktor som vill ha kontakt med transplantationskoordinatorn, personalen som vill att jag ska hjälpa dem med provtagning eller anhöriga som behöver stöd.

När VGRfokus senare också pratar med Marie-Louise Forsberg, till vardags IVA-sjuksköterska på Kungälvs sjukhus, är det hon som har beredskap att ge sig iväg om det kommer ett uppdrag. Hennes ryggsäck är packad med checklistor, dokument och protokoll som ska följas. Där ligger också boken ”Storebror är en hjälte”, ifall det just den här gången finns närstående barn som behöver få något med sig, något som kanske kan trösta längre fram i sorgeprocessen.

– Ibland är det ju unga patienter som kanske har små barn. Det är förstås oerhört svåra situationer för de anhöriga, men då kan jag finnas där och vara trygg. Det är så viktigt att det blir bra för barnen i det mest tragiska som händer. Men i det här jobbet har jag nytta av all jag gjort genom alla år som IVA-sjuksköterska, säger Marie-Louise Forsberg.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Regionalt Donationscentrum Väst (RDC)

Startade 2 januari 2023 för att höja kvaliteten på donationsprocessen genom att specialistutbilda elva sjuksköterskor som utöver sina vanliga jobb på IVA-avdelningar har 25 procent i sin tjänst som donationsspecialistsjuksköterskor.

Det är alltid någon av dessa sjuksköterskor som har beredskap att åka ut på någon av sjukhusen i Västra Götaland eller Varberg vid ett donationsfall.

Deras uppgift är att förstärka personalen på den aktuella intensivvårdsavdelningen med vad som behövs i det specifika fallet, till exempel hur donationsprocessen får drivas juridiskt, handfast hjälp med provtagning eller stöd till närstående.

Målet är att donationerna ska öka och det är ännu för tidigt att dra slutsatser om hur det gått, men efter nio månader har de varit ute på 60 uppdrag, varav drygt 40 har lett till donation, vilket är lika många som det brukar vara vid årsskiftet.

Fakta: donationer

Under 2022 blev 206 personer organdonatorer i Sverige. Behovet av organ och vävnader för transplantation är större än tillgången. 72 patienter togs bort från väntelistan förra året, eftersom de inte längre bedömdes klara av en transplantation. 37 patienter avled i väntan på organ.

Anmäl dig med ett klick!

Förmodligen är du en av de 80 procent av svenskarna som enligt undersökningar är positiva till organdonation. Genom att anmäla dig till donationsregistret blir din önskan känd för vården. Samtidigt är det förstås viktigt att du berättar för närstående hur du vill ha det. Tänk också på att du aldrig är för gammal eller sjukdomsdrabbad för att ta ställning.

Oavsett om ditt svar är ja eller nej, är det bra att göra din önskan känd. Här anmäler du dig med ett klick och ett bank-ID!

https://donation.socialstyrelsen.se/donation/