Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vid Lärjeån. Bild: Markus Holm.

Mer samordning ska ge bättre pilgrimsleder i Västra Götaland

Just nu pågår en satsning på bättre samordning kring pilgrimslederna i Västra Götaland. Det ska ge fler leder, fler mil att vandra på, högre kvalitet på lederna och mer långsiktighet i arbetet.

– Att tillgängliggöra natur, kultur och historia är något man behöver jobba med hela tiden, säger Johan Norling på Västkuststiftelsen.

En pilgrimsled är en vandringsled som leder till ett eller flera områden med kulturhistoriskt värde, det kan till exempel vara en plats av religiös betydelse. En av de mest kända pilgrimslederna är Santiago de Compostela i Spanien.

– Men Bohusleden kan vara nog så spirituell, både på det fysiska och det mentala planet, för den som vill vandra i naturens katedral, säger Johan Norling som arbetar med regional samordning av pilgrimsleder på Västkuststiftelsen.

100 mil pilgrimsled

Johan Norling
Johan Norling. Bild: Josefine Larsson.

I Västra Götaland finns många pilgrimsleder, som tillsammans bildar en ungefär 100 mil lång sträcka att vandra. Förutom en vacker och varierad natur, tycker Johan Norling att kopplingen till kulturarv och historia är extra tydlig just på Västsveriges pilgrimsleder.

– I Skaraborg har vi Gudhem, Varnhem och Husaby, och kring Göta älv har vi Lödöse, som var Göteborgs föregångare, och i Dalsland Edsleskog – alla dessa är historiska noder. Det skapar en intressant mosaik av möjligheter både för en van vandrare och för en bredare målgrupp. Det är en blandning av historia och natur där välbefinnandet finns med i alla delar. På pilgrimsleder finns stora möjligheter att lära känna sin hembygd ännu mer.

Men det är inte bara lokalbefolkningen som vandrar där, tvärtom är pilgrimslederna betydelsefulla för turismen till Västsverige. Därför är det viktigt att arbetet med lederna är långsiktigt, menar Johan Norling.

– Om Turistrådet Västsverige saluför något i Tyskland i dag, kan det dröja tre år innan boomen kommer. Då är det nödvändigt att vi har leder som är välskötta och funkar bra då också.

Olika aktörer

Många aktörer är inblandade i arbetet med pilgrimslederna: till exempel ett flertal av kommunerna och stiften i länet, Turistrådet Västsverige och Förvaltningen för kulturutveckling vid Västra Götalandsregionen, det lokala näringslivet och Västkuststiftelsen.

Förhoppningen är att samordningen dem emellan ska bli ännu bättre framöver: Naturvårdsverket har beviljat ett projektstöd till Västkuststiftelsen öronmärkt just för bättre samordning kring pilgrimslederna. I det arbetet ska bland annat en rad delrapporter samlas ihop och utvärderas, och förslag ska tas fram kring hur samarbetet kan bli tydligare. Tanken är att hitta en gemensam målbild och vision för pilgrimslederna i länet.

– Det finns en mängd olika parter i detta, och då gäller det att ta reda på vilka styrkor olika aktörer har, så att det blir bäst valuta för våra invånare. Gör vi det bra för våra lokala gör det vi ofta bra för våra turister också.

Ska vara lätt att hitta

Tillgänglighet är viktigt för Västkuststiftelsen när det gäller vandringslederna. De ska hålla en god kvalitet, det ska vara lätt att hitta och det ska kännas tryggt att vandra där.

– Det finns i dag väldigt många pilgrimsleder, men alla är inte kvalitetssäkrade. Vi vill se till att de är det. Lederna behöver bra kommunikationer, de behöver vara välmärkta, finns det en avstickare till ett vindskydd eller ett boende ska det vara märkt. Ger man sig ut i terräng man inte är van vid kan man hamna vilse, och det är ingen rolig upplevelse. En van vandrare som känner till området kanske klarar det, men vi vill att lederna ska finnas till för breda målgrupper. Många ska kunna ta del av natur, kulturarv och vår fina region.

Ska kopplas till Norge och Danmark

Samordningen ska inte bara förbättras inom länet, utan även stärkas över regiongränserna och internationellt. Det innebär att pilgrimslederna i Västsverige blir fler och längre.

– Bohusleden ska kopplas till Norge och Borgleden där, även pilgrimsleden Göta älv, Dalsland och Skaraborg kommer på sikt att bindas samman med Norge och Trondheim. Via Göteborg kopplar våra leder också an till Danmark och söderut vidare till Europa. Samordningsprojektet integrerar alla dessa perspektiv och har utvecklat samarbetet ytterligare med norska och danska parter och leder.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Pilgrimsleder i Västsverige

  • Pilgrimsleden Göta älv – går från centrala Göteborg till Vänersborg. Cirka 130 kilometer, fördelat på tio etapper. Passerar museer, en laxtrappa och fall- och slussområdet i Trollhättan, samt avstickare till Bohus fästning i Kungälv.
  • Pilgrimsleden Falköping-Varnhem – 44 kilometer. Går förbi två medeltida klosterruiner och fågellivet vid Hornborgasjön.
  • Pilgrimsleden Skara-Husaby – sträcker sig från Skara Domkyrka via Lundsbrunn till Husaby. En led rik på historia och vacker natur.
  • Pilgrimsleden Hjo-Kungslena – från Vätterns strand till den medeltida byn Kungslena. Det går att vandra upp till 55 kilometer. Längs med leden finns 20 informationstavlor om bland annat historiska miljöer i området. Sträckorna håller på att kvalitetssäkras.
  • Pilgrimsleden i norra Dalsland – från Mellerud i söder till Edsleskog i norr. Cirka 82 kilometer, fyra dagsetapper. Passerar Dalslands kanal och kyrkor från 1200-talet, skogar, sjöar och höjder. Sträckorna håller på att kvalitetssäkras.

Mer info finns på www.westswedentrails.se

Projektstöd

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att vidareutveckla arbetet med landets vandringsleder och fjälleder. I den satsningen har Västkuststiftelsen fått ett projektstöd på 690 000 kronor för arbete med pilgrimslederna i Västra Götaland och samordningen av dem.

Västkuststiftelsen och Turistrådet Västsverige

  • Västra Götalandsregionen är en av tre huvudmän för Västkuststiftelsen, de andra två är Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund.
  • Turistrådet Västsverige är ett bolag som ägs av Västra Götalandsregionen.