Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vinterns smittor står för dörren – här är vårdens bästa tips

Undvik folksamlingar med spädbarn, gå tillbaka till rutinen att tvätta och sprita händerna, läs på 1177.se – och ta kontakt med vården om ditt barn är under tre månader och har feber. Här kommer 1177-personalens tips för hur föräldrar kan försöka ta sig igenom vintern utan att känna att den är en enda lång smitthärd.

Från december och några månader framåt ser det likadant ut varje år för personalen på 1177 på telefon: oroliga föräldrar ringer in om barn med förkylningar, feber och kräksjuka.

Det vanligaste samtalet handlar just om feber hos barn. Men i de allra flesta fall är det ingen fara om ett barn har feber, menar Katarina Grevsjö Johansson, sjuksköterska på 1177 på telefon.

– Har barnet en temp på runt 38 eller 38,2 kan man lugnt avvakta och hålla koll på hur barnet mår. Det handlar mycket om allmäntillstånd, säger Katarina Grevsjö Johansson.

– Barnet kan vara tröttare än vanligt, men så länge barnet orkar vara uppe stundtals under dagen och får i sig lite mat och vätska, och kissar, då är det oftast ingen fara, säger Annette Wollin, enhetschef på 1177 på telefon i Skövde.

Vaksam på små barn

Men det finns situationer då föräldrarna ska vara snabba med att söka vård. Om barnet har en temperatur på 41 grader eller mer ska man söka vård oavsett hur barnet verkar, och när det gäller mindre barn gäller det att vara extra vaksam.

Om ett litet barn, under ett halvår, har feber och verkar påverkat av den, är gnälligt, blir slött, får slemhosta, och släpper flaskan eller bröstet ska föräldern kontakta vården direkt.

– De små barnen, under sex månader, är väldigt känsliga, de har sköra luftrör och kan bli väldigt, väldigt sjuka. Ett barn under tre månader ska inte ha feber, säger Katarina Grevsjö Johansson.

Små barn drabbas hårt av RS-virus

Under vintern florerar ofta en rad förkylningar och andra smittor, som de flesta människor klarar av bra. Men för ett spädbarn kan samma smittor bli farliga: ett exempel på det är RS-virus.

För vuxna känns RS-virus är som en vanlig förkylning, men när det går över på små barn drabbas de hårt. De får mycket slem i halsen och kan få svårt att andas.

Ett symtom på RS-virus är också att barnet börjar andas med så kallade indragningar – när barnet andas dras huden in, framför allt ovanför magen där revbenen tar vid, och barnet verkar generellt ha det tufft.

– Det ingår också i symptombilden att barnen helt plötsligt blir mycket sämre på fjärde, femte eller sjätte dagen, säger Katarina Grevsjö Johansson.

Många smittor på förskolan

Förra vintern lades fler RS-sjuka barn än vanligt in på sjukhus i Västra Götaland, och samtidigt var många andra smittor igång – andra luftrörsinfektioner, covid, vinterkräksjuka. Vården var hårt belastad, och många föräldrar var oroliga över situationen.

För den som funderar över hur man kan ta sig igenom årets vinter utan att drabbas så hårt gäller det att fundera på varifrån smittorna kommer, menar Katarina Grevsjö Johansson.

– Finns det äldre syskon på förskola? Har man ett litet barn hemma kanske man kan ta hem syskon som är på förskolan 15 timmar i veckan, det är en väldigt bra förebyggande åtgärd. Äldre syskon vill gärna pussa sina småsyskon när de kommer hem, och på förskolan går det många smittor på samma gång. Det lilla barnet klarar kanske inte det så bra.

Undvika folksamlingar

Att undvika folksamlingar är en annan åtgärd som minskar risken att dra hem något ovälkommet.

– Man behöver inte åka och handla på större varuhus och köpcentrum som Ica och Ullared med barnet, skippa det och vänta tills barnet är större, kanske kan den vuxne åka och handla själv. Jag förstår att det är tufft att vara förälder i dag, men om det är möjligt kan man försöka undvika folksamlingar med ett litet barn, säger Katarina Grevsjö Johansson.

Stanna hemma om du är sjuk

Som vuxen kan man också tänka åt andra hållet – att försöka att inte föra eventuella smittor hemifrån vidare.

– Man kan tänka på sin handhygien, att göra snyggt på sin arbetsplats, torka av och försöka minimera smittan. Vi får gå tillbaka lite till hur vi gjorde under pandemin: god handhygien, tvätta händerna och sprita dem, säger Katarina Grevsjö Johansson.

Annette Wollin fyller i:

– Det viktigaste av allt är att man håller sig hemma när man är sjuk. Där ser vi en förändring nu jämfört med pandemin, man går iväg till jobbet eller till affären lite för tidigt efter att ha varit sjuk. Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom, men man kan ändå tänka lite och inte gå tillbaka till jobbet förrän man är riktigt frisk, säger hon.

Info på 1177.se

Men, om smittan trots allt har kommit med hem och man blir orolig för sitt barn, var söker man enklast hjälp? I första hand – om det inte är akut – är det bra att gå in på 1177.se och läsa den information som finns där.

– Om man känner att man inte förstår eller vill prata med någon är man jättevälkommen att ringa till oss på 1177 på telefon. Är det uppenbart att man ska söka vård ska man i första hand kontakta en vårdcentral eller jourcentral, och i sista hand söka hjälp på en akutmottagning, säger Annette Wollin.

Kan bjuda in till videomöte

Om föräldrar är tveksamma, kan personalen på 1177 på telefon också hjälpa till med att bedöma om det är läge att söka vård på vårdcentral eller jourcentral.

Om de tycker att det behövs, har de även möjlighet att bjuda in den som ringer till ett videomöte. Då kan de till exempel lyssna på barnets andning och se hur magen rör sig, för att se om det finns tecken på RS-virus.

– Man ska inte heller glömma bort möjligheten att boka ett digitalt vårdmöte med sin vårdcentral. De flesta har den tjänsten i någon form. Det är ofta jättebra med ett videobesök, som läkare kan man få mycket information genom ett videosamtal, säger Annette Wollin.’

Minska trycket på akutmottagningarna

Förra vintern skedde en satsning på extra bemanning på 1177 på telefon för att avlasta akutmottagningarna. Om fler snabbt kan få råd och stöd via telefon, eller via vårdcentraler och jourcentraler, minskar trycket på akutmottagningarna, vilket är bra för både sjukhusen och för patienterna.

– Du kan bli sittande så många timmar på en akutmottagning när du kanske inte behöver det egentligen. Det är jobbigt för alla och det spelar roll för dem som verkligen behöver vård där, säger Annette Wollin.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Vart kan jag vända mig om jag är orolig?

 • Läs på 1177.se, där finns mycket information kring barn och smittor.
 • Vill du prata med någon om ditt barns symptom? Ring 1177 på telefon, det är bemannat dygnet runt. Om personalen vill se barnet kan de skicka en inbjudan till ett videosamtal, du måste ha en mobil med uppkoppling och möjlighet att identifiera dig med bank-ID. Personalen på 1177 kan också göra en uppföljning och vid behov ringa tillbaka senare ifall de tycker att det behövs.
 • Behöver du söka vård och det inte är akut, vänd dig i första hand till din vårdcentral eller jourcentral. Det går också bra att boka ett digitalt vårdmöte – en läkartid via videosamtal. Gå in på 1177 och under ”Hitta vård” letar du upp din vårdcentral för att se vilket utbud de erbjuder.
 • Behöver du söka vård och det inte är akut, vänd dig i första hand till din vårdcentral eller jourcentral. Det går också bra att boka en tid på Närhälsan Online, som innebär ett digitalt vårdmöte – en läkartid via videosamtal.
 • Är det brådskande – till exempel om ditt barn är under tre månader och får feber – ta kontakt med vården direkt.
 • För den som vill ringa 1177 på telefon men inte kan prata svenska går det ofta bra ändå. De allra flesta som bemannar 1177 kan ta samtalet på engelska, och dessutom går det att få tolk på arabiska, persiska, somaliska och ryska. Den möjligheten finns på dagtid och kvällar, men inte nätter, och väljs via ett knappval.

De vanligaste vård- och hälsofrågorna till 1177 på telefon vecka 45.

 • Feber hos barn
 • Magont hos vuxna
 • Ont i bröstet
 • Feber hos vuxna
 • Andningsbesvär hos vuxnaTips från 1177 på telefon inför vintern:

 • Tvätta händerna ofta, sprita dem
 • Gå inte till jobbet om du inte är frisk
 • Undvik folksamlingar, större butiker och liknande med spädbarn
 • Har du ett nyfött barn hemma, håll om möjligt större barn hemma från förskolan för att undvika att dra hem smittor
 • Förkylda barn kan få näsdroppar eller nässköljning inför natten, det sväller av och kan göra att till exempel öronen inte gör lika ont
 • Försök att få i barnet mycket vätska
 • Även äldre personer kan bli dåliga av RS-virus. Låt inte småförkylda barn umgås nära sköra äldre