Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Regissören Christian Zetterberg och producenten Liselotte Person.

Filmcloud hjälpte Christian Zetterberg att utveckla sin röst

I år fyller Filmcloud, Västra Götalandsregionens nav för unga filmare, tio år. Sedan starten 2013 har man arrangerat workshoppar och kurser, utvecklat talangprogram och nära hundra projekt drivna av unga filmare har fått stipendier. En av dem är den flerfaldigt prisade regissören Christian Zetterberg. 

Christian deltog i Filmclouds talangprogram redan 2013 och 2014 då allt var i sin linda. Sedan dess har han deltagit i Uppsala Talangdagar, fått projektstöd och haft framgång på Frame och andra festivaler. Idag driver han produktionsbolaget Gråklippan, med fokus på barn- och ungdomsfilm, tillsammans med producenten Liselotte Person. Även Liselotte är FilmCloud-veteran med festivalframgångar och som fått projektstöd och varit deltagare i talangprogrammet Prodda.

Er film Shower Boys är flerfaldigt prisad. Den tog till exempel hem det prestigefulla priset för bästa europeiska kortfilm för barn 2022. Vad betyder priser och utmärkelser för dig som filmskapare?

– Jag är tacksam för de utmärkelser jag fått under åren. Det blir en stämpel på att folk uppskattar ens arbete. Så det är självklart jättekul, samtidigt har jag märkt att det har uppstått en sorts prestationsångest över att fortsätta leverera. Många tänker att fina priser hjälper när man ska söka nya stöd, samarbeten och distributörer, men de medför också ökade förväntningar och krav. Därför är det viktigt att inte låta dessa yttre faktorer påverka ens skapande, utan i stället hålla fokus på den inre passionen och berättandet.

Shower Boys skildrar ju gränser och normer kring manlig vänskap ur två unga pojkars perspektiv. Hur fick ni inspiration till filmen och varför valde ni den tematiken?

–  Shower Boys är inspirerad av min egen uppväxt där jag inte alltid passade in i traditionella mansnormer. Berättelsen utforskar mina personliga erfarenheter och strävan efter att utmana förväntningar kring manlig vänskap. Genom att dela min resa hoppas jag väcka tankar om hur vi kan omdefiniera och utmana normerna i dagens samhälle.

Hur tror du Filmcloud kan göra skillnad för unga filmare i utveckling? Och vad har Filmcloud gett dig för verktyg för att ta dig fram som filmskapare?

– Jag minns när jag för första gången kom i kontakt med Filmcloud i samband med att jag tog studenten 2012 och ville hitta en plattform för andra unga filmintresserade. Jag deltog i dåvarande Filmglappet 2013, en mötesplats där vi fick åka till Stockholm och träffa andra filmskapare från hela Sverige.

– Därefter har Filmcloud varit en viktig resurs för mig som ung regissör. Genom deras stöd, med workshoppar, kontakter, projektstöd och teknik, har jag fått verktyg att förverkliga mina projekt och kan idag livnära mig på filmproduktion.

– Det finns ett stort stöd för unga filmskapare här och det är otroligt värdefullt att regionen vågar satsa på unga och ge oss stöd, samarbeten och mötesplatser. Filmcloud är ovärderligt. Jag tror att det är en avgörande del för att skapa en positiv inverkan på unga filmare som strävar efter att utvecklas och göra sina röster hörda inom filmindustrin.

Vad händer härnäst?

– I dagsläget håller vi på att slutföra vår senaste kortfilm Spelregler som har beräknad festivalpremiär våren 2024. Utöver detta har vi flera projekt i pipeline, däribland min långfilmsdebut Lite mer än en kram, med stöd av Svenska Filminstitutet, Lindholmen Science Park och Film i Skåne. En ung dramakomedi om första kärleken baserad på författaren Mårten Melins roman med samma namn.

Text: Julia Collinius
vgrfokus@vgregion.se


Christian Zetterberg

Ålder: 30
Uppvuxen i: Lerum
Bor i: Alingsås, men renoverar ett hus i Skåne.
Bakgrund: Tidigare barnskådespelare, utbildad i regi vid Fridhems Filmlinje. Regissör för kortfilmerna Shower Boys (2021) Vidare (2020) och Skoldiscot (2018)
Aktuell med: Kortfilmen Spelregler och utvecklar manus för långfilmen Lite mer än en kram.

Om FilmCloud

FilmCloud stöttar unga vuxna filmare genom att skapa mötesplatser, ge möjlighet till att söka projektstöd, erbjuda kurser, utvecklingsprogram, workshoppar och rådgivning. På filmcloud.se samlas egna och samarbetspartners insatser, och både nationella och internationella erbjudanden till filmare.

Sedan 2013 har FilmCloud delat ut stöd i form av stipendier så att filmare kan utvecklas genom att göra film. FilmCloud ger också sina medlemmar möjlighet att möta etablerade filmarbetare och andra filmskapare, både i regionen, nationellt och internationellt. Filmare från Västra Götaland har deltagit i program i Oslo, Nordkap, Tromsö, Grimstad, Odense, Viborg, Galway, Ramallah, Berlin, Lubeck, Färöarna och nu senast i Roermond i Nederländerna.

Under tio år har FilmCloud delat ut sammanlagt 96 projektstöd på 25  000 kronor vardera.  Filmcloud drivs av filmkonsulenterna i Västra Götalandsregionen.
Läs mer på: filmcloud.se