Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Line Ljung Persson med Castello och Alice Engstad med Mc Cloud.

Storsatsning på gymnasium för hästintresserade – antalet elever dubblas

När nya Axevalla Hästcentrum står klart till skolstarten nästa höst, får Västra Götalandsregionen en unik gymnasieutbildning för hästintresserade. Med ny teknik, till exempel robotar som utfodrar och mockar i stallarna, kan eleverna lära sig framtidens hästskötsel.

Det är en kylig morgon och ett tunt lager med nysnö täcker stallplanen vid Axevalla Hästcentrum. Alice Engstad, som läser ridsport på naturbruksprogrammet, håller på att sadla hästen McCloud i en av stallarna.

Alice Engstad med hästen Mc Cloud och Line Ljung Persson med Castello
Line Ljung Persson med Castello och Alice Engstad med Mc Cloud.

– Vi har tränat dressyr i nästan tre veckor, men i dag blir det hopplektion. Det har jag längtat efter! säger hon.

Vill bli ridande polis

Underlaget i ridhuset har frusit och blivit halt. På grund av skaderisken måste manegen saltas innan hästarna får ridas där. I stället leder Alice Engstad och hennes klasskompisar sina hästar till den stora körhallen.

– Ni ska börja med att rida i ett lugnt tempo för att värma upp hästens muskler, leder och ligament, instruerar yrkesläraren Karin Möller.

Alice Engstad känner att hon har valt helt rätt gymnasieutbildning. På Axevalla Hästcentrum får hon möjlighet att fördjupa sitt intresse för hästhoppning på skoltid.

– Helst av allt skulle jag vilja bli ridande polis. De här åren ger mig en jättebra grund, säger hon.

Väljer inriktning

På Axevalla Hästcentrum går cirka 100 gymnasielever på det treåriga naturbruksprogrammet riktat mot hästhållning. Efter den första terminen på skolan väljer de en inriktning för de kommande läsåren: ridsport, travsport eller islandshästsport.

Rektor Niclas Dahlqvist.
Rektor Niclas Dahlqvist. Bild: Lena Akilles

– Vi är den enda skolan i Sverige som kan erbjuda hästsportens alla tre inriktningar samlat på ett ställe, berättar rektorn Niclas Dahlqvist stolt.

De flesta elever kommer från Västra Götaland, men det finns även elever från andra delar av landet. Niclas Dahlqvist berättar att intresset för utbildningen ökar stadigt. I nuvarande årskurs 1 är alla 43 platser fyllda. Populärast är inriktningen ridsport, som väljs av ungefär hälften av eleverna.

Helt ny anläggning till hösten

Till höstterminen 2024 kommer en helt ny rid- och skolanläggning att stå klar.

– Då skalar vi upp verksamheten för att kunna ta emot ytterligare 100 gymnasieelever. Dubbelt så många som vi har i dag.

Byggnationen av den nya hästanläggningen är i full gång intill de nuvarande stallarna och ridhusen. Takstolarna på det nya skolhuset är resta.

– Höstens elever kommer att mötas av en toppmodern anläggning med ny teknik. Det kommer till exempel att finnas robotar som utfordrar, mockar och städar. Hästarna kommer också att få bättre förutsättningar med mer funktionella hagar, skrittmaskiner, solarium och löpband.

Ny teknik förbättrar arbetsmiljön

Han berättar att undersökningar visar att ungdomar väljer bort jobb inom hästbranschen, eftersom arbetet ofta upplevs som för tungt och slitsamt. Med ny teknik ska arbetsmiljön förbättras och ge eleverna mer tid att fokusera på sin utveckling tillsammans med hästarna.

Alva Hageus.
Alva Hageus med en sulky.

Nybyggnationen är en långsiktig satsning av regionfullmäktige i Västra Götaland. Syftet är att förbättra kvalitén inom regionens hästsportutbildningar.

– Vi märker redan av ett stort intresse från elever som är nyfikna på den nya hästanläggningen. Skolan kommer att bli unik i Sverige.

Rektorn hoppas också att den nya tekniken ska locka fler killar att söka till utbildningen. I dag går endast en kille på gymnasieskolan.

”Skriande efterfrågan på hästskötare”

På naturbruksprogrammet varvas teori med praktik.

– Många tror att vår utbildning enbart består av yrkesämnen relaterade till hästar. Men så är det inte. Eleverna läser bland annat svenska, engelska, matematik och biologi och de får grundläggande högskolebehörighet.

Eleverna ges också möjligheter att göra yrkesprov som hästskötare i samband med utbildningen.

– Det finns en skriande efterfrågan på hästskötare med goda kunskaper. Framför allt inom travsport.

”Yrken som innebär ansvar”

Tilda Wasenius och islandshästen Elvis.
Tilda Wasenius och islandshästen Elvis.

Efter utbildningen väljer många elever att börja arbeta som hästskötare. Men även högskoleutbildningar som hippologprogrammet och polisprogrammet eller utbildningar inom militären är vanliga vägar.

– Våra elever är vana vid ansvar för hästar, därför tror jag att många lockas av yrken som innebär ansvar.

Text: Kristina Karlberg
Bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Vill du veta mer om naturbruksprogrammet på Axevalla Hästcentrum?


ENKÄT:

  1. Varför sökte du till naturbruksprogrammet på Axevalla Hästcentrum?
  2. Vad ger dig utbildningen?
  3. Vad har utmanat dig mest?
  4. Drömjobb efter utbildningen?

Alva Hagaeus från Lidköping. Inriktning travsport, årskurs 3

Alva Hagaeus.

  1. Jag hade ridit mycket och ville bredda mina kunskaper om hästar. Men jag ville samtidigt prova på något nytt och valde därför inriktning mot trav. Nu har jag fastnat helt för travsport.
  2. Utbildningen och framför allt praktikperioderna ger nya kontakter i travsportvärlden. Jag har redan börjat jobba som hästskötare på lov hos en travtränare i Sverige. I vår har jag fått ett stipendium och ska resa till Florida och besöka travtränaren Åke Svanstedts träningsanläggning.
  3. Jag tog nyligen licens för att få köra travlopp. Nu måste jag tro på att mina kunskaper håller inför mitt första lopp.
  4. Jobba som hästskötare inom travsport, kanske även utomlands. Det känns som att jag kan hitta drömjobbet!

Tilda Wasenius från Varberg. Inriktning islandshästsport, årskurs 3

Tilda Wasenius

  1. Jag ville lära mig mer om islandshästar och hade hört från kompisar som gått på skolan att lärarna och utbildningen var bra.
  2. Jag kan fördjupa mig i olika områden, till exempel att lära mig att rida islandshästens olika tävlingsgångarter.
  3. Att behöva flytta hemifrån och komma till en klass där jag inte kände någon. Men det har gått bra. De två första åren bodde jag på internat på skolan. I år hyr jag och två tjejer i klassen ett hus i Axevalla.
  4. Jag vill träna islandshästar och ge ridlektioner. Jag vill också utbilda mig till hovslagare. Tror att det blir en bra kombination.

Alice Engstad från Skövde. Inriktning ridsport, årskurs 3

Alice Engstad

  1. Jag är uppvuxen med hästar och håller på med hästhoppning. Jag sökte skolan för att kunna kombinera skola och ridningen.
  2. Jag får lära mig grunderna inom ridning och hästskötsel. Lärarna bryr sig jättemycket om oss och är bra på att lära ut. Det bästa med skolan är att jag samtidigt kan utvecklas som tävlingsryttare inom hästhoppningen.
  3. Att våga vara mig själv och tro på att det jag kan räcker.
  4. Jag vill bli polis. Mitt drömjobb skulle vara ridande polis.

FAKTA

Naturbruksförvaltningen som tillhör Västra Götalandsregionen driver gymnasieutbildningar med naturbruksprogram på följande platser:

  • Axevalla Hästcentrum, inriktning hästhållning.
  • Naturbruksskolan Svenljunga, inriktning skogsbruk och naturturism.
  • Naturbruksskolan Sötåsen (utanför Töreboda), inriktning mot bland annat djursjukvård, hundsport, lantbruksdjur och växtodling.
  • Naturbruksskolan Uddetorp (utanför Skara), inriktning lantbruk.

Läs mer om skolorna: Våra skolor – Naturbruksförvaltningen (vgregion.se)

Line Ljung Persson med Castello och Alice Engstad med Mc Cloud.
Line Ljung Persson med Castello och Alice Engstad med Mc Cloud.