Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bronsåldersgården i Vitlycke. Bild: Hans Lundenmark

Entréavgifter införs på VGR:s museer – därigenom kan staden Brätte få liv

Den 15 januari införs entréavgift på VGR:s museer, bland dem Göteborgs naturhistoriska museum, Vänersborgs museum och Vitlycke museum i Tanum. Intäkterna kommer bland annat att gå till en ny utställning om den försvunna staden Brätte, föregångaren till Vänersborg, och till att rusta upp en bronsåldersgård.

Det var i slutet av förra året som styrelsen för kulturutveckling, på grund av det rådande ekonomiska läget, beslutade att återinföra entréavgift för vuxna, på fem museer i Västra Götalandsregionen (VGR): Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vänersborgs museum, Lödöse museum och Vitlycke museum.

Levandegör historien

Intäkterna behövs för att utveckla programarbetet och verksamheten – men också för underhåll av byggnader. Ett exempel är bronsåldersgården på Vitlycke museum i Tanum, där man tvingats stänga ett av långhusen – ålder och slitage har gjort att det inte längre är säkert för besökare.

Nu ska det rustas upp och få nytt tak.

– I år firar vi 30 år sedan hällristningsområdet i Tanum togs upp på Unescos världsarvslista, och mer än hälften av besökarna under sommaren är turister från hela världen. Bronsåldersgården är en viktig bas för oss där vi levandegör historien, både för barn och vuxna. Vi vill utveckla gården som utomhusutställning, säger Monica Risenius, chef för Vitlycke museum.

Lägerskola för tredjeklassare

Under jubileumsåret 2024 genomför museet också ett unikt samarbete med Tanums kommun.

– Målet att alla elever i kommunen ska få uppleva en världsarvslektion med en museipedagog. Vi kommer också att ta emot tredjeklassare från andra delar av länet på lägerskola. De får se, känna, lukta och smaka på vår bronsåldershistoria genom praktiska övningar, hantverk och matlagning! säger Monica Risenius.

En försvunnen stad

På Vänersborgs museum investerar man i en ny utställning, som ska stå klar våren 2025. Den handlar om Brätte – en försvunnen västsvensk 1600-talsstad.

– Brätte var Vänersborgs föregångare och en viktig länk i den växande svenska stormaktens järnexport under 1500- och 1600-talen. Vi vill visa stadens miljöer och människor med fascinerande livshistorier, illustrerat av rika arkeologiska fynd och nya forskarrön. Vi kommer också att erbjuda skolprogram, föredrag och fältvisningar, säger Peter Johansson, chef för Vänersborgs museum.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Entréavgifter från 15 januari 2024

Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vänersborgs museum, Lödöse museum och Vitlycke museum:

En dagsbiljett för vuxna (från 20 år) kostar 70 kronor, med undantag för Vitlycke museum, som under högsäsong kommer att ha en högre avgift där guidning ingår. (Se museets hemsida för tider/guidningsspråk.)

Det finns också ett årskort för 140 kronor (120 kronor för pensionär/student), som kommer att gälla på alla fem museer. Årskortet gäller även på Medicinhistoriska museet (se museets hemsida för övriga entréavgifter).

För barn och unga kommer ingen entréavgift att införas.

Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen (tidigare Förvaltningen för kulturutveckling) driver Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vänersborgs museum, Lödöse museum och Vitlycke museum. Medicinhistoriska museet är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.