Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay

Missa inte kursen som lär dig skydda din hörsel

Dagens unga riskerar att få sämre hörsel än sina far- och morföräldrar. Här är kursen som hjälper dig bevara hörseln genom hela livet, helt kostnadsfritt. Instruktioner om hur du hittar kursen finns längst ned i artikeln.

700 miljoner personer beräknas ha en betydande hörselnedsättning år 2050. Världshälsoorganisationen (WHO) belyser specifikt gruppen mellan 12-35 år och säger att lyssningsvanor i åldersgruppen innebär risker för att utveckla hörselproblem i framtiden.

Vi lyssnar annorlunda idag än tidigare. Många använder hörlurar och alla är inte medvetna om hur vårt lyssnande kan påverka hörseln i det långa loppet. Genom kunskap om hur man bevarar sin hörsel kan individer själva ta ansvar för sin hälsa och undvika en hörselnedsättning, säger Andreas Thulin, audionom på Habilitering & Hälsa och lärare på Audionomprogrammet, Göteborgs Universitet.

Kurs för alla

För att vända trenden med allt sämre hörsel och bidra till att skapa goda hörselvanor har Andreas varit med och skapat programmet Hörselhälsa som är tillgängligt för alla invånare i Västra Götaland. Hörselhälsa är en kurs för alla som vill veta mer om sin hörsel och hur man kan bevara den. Oavsett ålder så finns det ett värde i att bevara vår hörsel, vi har ju bara en.

Skärmdump från programmet Hörselhälsa

Helst så vill jag såklart att alla ska gå programmet, informationen är relevant för alla. Oavsett ålder eller hörselfunktion så finns det ett värde i att tänka hörselhälsosamt. Men ska jag rikta mig till en specifik målgrupp är det samma som WHO fokuserar på, unga personer mellan 12-34, vilka visat sig ha riskfyllda lyssningsvanor som kan leda till hörselsymptom i framtiden.

Varför är det viktigt att förebygga hörselnedsättningar, det finns ju hörapparater?

Det viktigt att veta vad en hörapparat kan och inte kan göra för dig. En hörapparat kan hjälpa till att förbättra och optimera kommunikationen, men inte återställa förlorad hörselfunktion. Ljud som exempelvis musik kommer potentiellt aldrig att låta lika bra som tidigare. Därför är det ett relativt enkelt val att göra mellan att bevara sin hörsel och att behandla en hörselnedsättning.

Får kunskap om hörsel

Vad lär man sig när man går programmet?

En lär sig om hörsel, kort och gott. En får kunskap om hörselns anatomi, fysiologi och patologi. En får också lära sig om ljud, hur och när man bör skydda hörseln, tinnitus och ljudkänslighet, och samhällets riktlinjer och lagar. I programmet finns även en mängd annan information som tips och råd för hur man själv kan tänka i sin lyssningsvardag.

Vad har ni sett för resultat hos de som genomfört Hörselhälsa?

Vi har sett en förändring i deltagares attityder till starka ljud. De flesta tycks ha ökat sin medvetenhet och är mer benägna att skydda sin hörsel efter att ha gått programmet, vilket är otroligt roligt. Det är ju det programmet är till för. De flesta ser också positivt på att ha deltagit.

Lånade ut sitt utseende

Andreas Thulin är inte bara en av skaparna av Hörselhälsa, han har också lånat ut sitt utseende till den avatar som följer med i hela utbildningen.

Bild från programmet

Avataren var en idé jag fick när jag animerade första videon. Jag tänkte att “det vore ju roligt om deltagarna har ett bekant ansikte att följa dem genom programmet”, och jag tror att det uppskattas. Det blir lite som att man har en studiekamrat, och att avataren är baserad på mitt eget utseende har egentligen ingenting med det att göra.  Men när jag föreläser om programmet så är det klart att det är ett roligt tillskott när man ser att det är jag!

Hur ser framtiden ut för Hörselhälsa?

Min favoritfråga! Min personliga vision är att Hörselhälsa ska finnas tillgängligt för alla på en nationell nivå. Hörselhälsa är för närvarande designat för att tilltala en bred målgrupp, men man skulle kunna omforma det för att passa specifika målgrupper, som musiker, grundskoleelever med mera. Det hade varit roligt att jobba med. Jag håller även på med en engelsk översättning för att öka tillgängligheten ytterligare, och det hade varit roligt att även översätta det till andra språk.

Flera andra regioner har hört av sig och önskar ta del av materialet, så framtiden för Hörselhälsa ser ljus ut.

Slutligen, vilket råd skulle du ge till någon som är intresserad av att förbättra sina hörselvanor men kanske inte vet var de ska börja?

Gå programmet! Det är en bra start, eftersom vi går igenom allting från grunden.

Text: Sara Lindblad
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Om Hörselhälsa

Kursen Hörselhälsa är utformad för att pågå under fyra veckor, cirka en timme per vecka, men du kan själv välja studietakt. Innehållet består av text, bilder, filmer, quiz och reflektionsuppgifter. De syftar till att öka din kunskap om hörsel och lyssnande och att ge dig verktyg för att ta hand om din egen hörselhälsa.

Hörselhälsa är framtaget av erfarna audionomer och forskare inom Västra Götalandsregionen.

Här hittar du programmet

Hörselhälsa finns i tjänsten 1177 stöd och behandling där vårdgivare kan utveckla och erbjuda olika internetbaserade stöd- och behandlingsprogram.

Logga in på 1177.se och klicka på Stöd och behandling. Du kan själv starta programmet under rubriken Tillgängliga stöd- eller behandlingsprogram. För att få aviseringar om nästa steg i kursen, aktivera aviseringar.

Instruktion om aviseringar och stöd och behandlingsprogram: Så startar du stöd- eller behandlingsprogram – 1177.se