Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Frida Lindvall. Bild: Charlotte Wärnå

Nytt växthus planeras på Botaniska – hon ansvarar för helheten i bygget

I dag togs första spadtaget för Botaniska trädgårdens nya växthus och besökscentrum. En av dem som har jobbat med satsningen är Frida Lindvall, civilingenjör och fastighetsutvecklare.
– Den här typen av växthus har ingen i Sverige byggt innan, så det är väldigt spännande, säger hon.

Bygget av Botaniska trädgårdens nya växthus och besökscentrum sker i tre etapper. Den första är klar, de andra börjar nu, och 2028 ska nycklarna lämnas över till Botaniska för inflyttning.

De nya växthusen, och besökscentrumet på 6 600 kvadratmeter, kommer att bli som ett museum för levande växter och öppnar för besökarna år 2029.

– Växthusen innehåller avancerad växthusteknik som ska säkerställa växternas klimat. Det finns växter från alpin miljö till tropiskt klimat, vilket innebär att växthuset ska hålla över 20 olika klimatzoner. I samlingarna finns även unika växter, som dött ut i naturlig miljö, vilket ställer extra höga krav på projektet. Dessa får inte skadas under pågående evakuering eller i byggprojektet, säger Frida Lindvall.

Både skolklasser och högskolor

I tillhörande besökscentrum planeras för bland annat butik, café, utställningsmiljöer samt ytor för pedagogik där Botaniska kan fortsätta att bedriva sitt arbete med undervisning för såväl skolklasser som högskolor.

Satsningen är också ett pilotprojekt för återbruk inom Västra Götalandsregionen. Flera olika produkter – allt från tegel, träpanel och innerdörrar till lös inredning – kommer att återbrukas.Frida Lindvall

– Vi återbrukar även från regionens egna projekt, till exempel vid nybyggnad av Sahlgrenska universitetssjukhuset och fasadbyte på Vitlycke museum, berättar Frida Lindvall.

Kontakt med allmänheten

Hennes yrkestitel på Västra Götalandsregionen är fastighetsutvecklare. Rollen kan innebära olika saker beroende på i vilket skede ett bygge är i. I ett tidigt skede är hon projektledare och håller i förstudien, i senare skeden är hon projektägare.

För projektet på Botaniska trädgården är Frida Lindvall projektägare, vilket innebär ansvar för att helheten blir som det var tänkt i förstudien.

– Jobbet handlar mycket om att hålla i styrgrupper, projektgrupper med verksamheten samt att rapportera till politiker. Rollen innebär också ansvar för kontakten med Göteborgs stad kring bygglov. I detta projekt har det även inneburit mycket kontakt och information med allmänheten, säger Frida Lindvall.

Ville bygga cykelbanor

Hennes utbildningsbakgrund är civilingenjör inom samhällsbyggnad på KTH. Att bli ingenjör funderade hon på ganska tidigt, då hon tyckte att matte var ett av de roligaste ämnena i skolan och att det skulle vara bra med en bred utbildning.

Eftersom Frida Lindvall är intresserad av cykling och spinning hade hon först planer på att bygga cykelbanor.

– Men under utbildningen halkade jag in på det här med järnväg och tyckte det var kul. Det var då en ganska mansdominerad bransch med hög medelålder. Kul att ändra på, tyckte jag, säger Frida Lindvall.

Många olika fastigheter

Hon började jobba i Västra Götalandsregionen (VGR) 2018, på Västtrafik. Då hade hon tidigare arbetat som konsult med järnvägsprojekt och ofta haft Trafikverket som kund. På Västtrafik fick hon i stället testa rollen som beställare och jobba med tågdepåer och resecentrum.

Numera tillhör Frida Lindvall VGR:s förvaltning Fastighet, stöd och service. När projektet med nya växthus och besökscentrum kom upp fick hon frågan. Då ingen byggt växthus likt detta innan kan man lika gärna ha en järnvägsbakgrund som något annat, tänkte hon och tackade ja.

– Nu tycker jag att det är väldigt roligt att ha breddat kompetensområdet. Att jobba på Västra Götalandsregionen ger en unik möjlighet att jobba med väldigt olika fastigheter, då många olika verksamheter ingår i organisationen. Det är en av de sakerna jag gillar med denna arbetsplats.

Viktigt med tålamod

I Frida Lindvalls roll är det viktigt att ha tålamod, för det handlar om projekt som tar lång tid. Hon jobbar till exempel med en ny tågdepå där förstudien påbörjades 2018 och allt beräknas vara klart först tio år senare, 2028.

– Det som är så kul med att vara fastighetsutvecklare är att man får vara med under hela projektet. Som projektledare i förstudien är man med och sätter ramarna för vad som ska byggas. Det inkluderar mycket samordning med andra aktörer såsom Göteborgs stad, Länsstyrelsen och verksamheterna som ska använda lokalerna.

Arbetet innebär även att leda en konsultgrupp med bland annat arkitekter, konstruktörer och andra teknikslag för att hitta den bästa fastighetslösningen.

– I byggskedet har man en viktig roll som ägare av projektet för att följa upp bland annat omfattning, tid och budget. I rollen ligger även ansvar för markköp, bygglov och detaljplaner.

Träffar många människor

Frida Lindvall, som tidigare var konsult, tycker det är roligare nu när hon får en helhetsbild i stället för att bara utreda en viss del av ett projekt. Hon uppskattar också att jobbet är varierande och utmanande, och att hon får träffa så mycket folk.

– Den viktigaste egenskapen i min roll är att vara lösningsorienterad och flexibel, eftersom varje projekt är så unikt. Det finns ingen att-göra-lista som man kan använda och bocka av saker på, utan man måste var öppen för de utmaningar som dyker upp.

Text och bilder: Charlotte Wärnå
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA

Tisdagen den 30 januari togs första spadtaget för Botaniska trädgårdens nya växthus och besökscentrum i Göteborg.

Vill du veta mer om Frida Lindvalls jobb och andra ingenjörsroller inom VGR? Besök VGR:s monter på mässan CHARM på Chalmers 6–7 februari och träffa yrkesambassadörer från Fastighet, stöd och service, Koncernstab digitalisering och Medicinsk teknik – Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Frida Lindvall kommer att stå i montern på onsdagen.

Kolla även in filmen med Frida Lindvalls kollega Hannah Gradman.

botaniska
Så här kommer Botaniskas nya växthus och besökscentrum se ut. Gestaltningsbild: Cobe