Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Efter att Bollebygd nu fått sin familjecentral har alla kommuner i Sjuhärad en familjecentral. Foto: José Lagunas Vargas

Familjecentralen – en mötesplats för stora och små

I december slog familjecentralen i Bollebygd upp sina dörrar. Därmed har alla kommuner i Sjuhärad fått en egen familjecentral.

– Den är efterlängtad, processen har nog pågått i över ett decennium, säger Katrina Madsen, förskollärare och samordnare.

När Katarina Madsen sätter upp den gröna skylten med texten ÖPPET på dörren några minuter före ett hörs redan barnröster utanför. Strax kliver Sandra Taivalsaari in, med Valter, 2,5 år och Tilma, tre månader.

– Idag hänger vi på låset, säger Sandra glatt. Tilma har tid på BVC för vaccination om en stund och då passar det bra att komma hit före.

Familjecentralen i Bollebygd ligger inte långt från torget, i ett hus som även rymmer vårdcentral, mödravård, ungdomsmottagning, tandvård och barnavårdscentral. Bakom en oansenlig dörr strax till höger om BVC har tre stora kontorsrum i fil omvandlats till en barnvänlig värld med mjuka mattor, rutschbana, bilar, djurfigurer, böcker och mycket mer. Valter finner sig snabbt till rätta vid billådan och Sandra sjunker ner i soffan för lite vuxenprat.

– Vi har massor av leksaker hemma, ändå älskar Valter att komma hit och leka, konstaterar hon.

Ett barn leker med en båt
Foto: José Lagunas Vargas

Mer än bara förskola

Det är den öppna förskoleverksamheten som är själva hjärtat i en familjecentral. Hit är föräldrar och barn välkomna vid fyra tillfällen i veckan för att umgås och låta barnen leka. Men en familjecentral är inte bara en lekplats. Här finns även utbildad personal som kan svara på frågor om små och stora problem. Tre BVC-sköterskor, en familjebehandlare från socialtjänsten och en barnmorska turas om att göra Katarina Madsen sällskap på de mjuka mattorna. Här knyter de kontakter med föräldrarna och pratar i en lite mer avslappnad miljö.

Porträttbild Pernilla Johansson
Pernilla Johansson

– Häromdagen fick jag en fråga om något eksem berättar Pernilla Johansson, Distriktssköterska på BVC. Vi har också pratat en hel del om kolik.

– Och när en pappa frågade om D-droppar kunde jag lätt springa in till BVC och hämta en flaska, minns Katarina Madsen.

På en familjecentral ska avståndet mellan verksamheterna vara kort, både rent geografiskt och i tanken. Personalen ska kunna samarbeta kring familjerna och ge dem det stöd de behöver.

Maria Karlsson
Maria Karlsson

– Vi jobbar hälsofrämjande och då är det bra med fler ögon. I en avslappnad miljö blir tröskeln lägre att ta upp bekymmer eller funderingar av olika slag, säger Marie Karlsson, distriktssköterska på BVC.

Även socialtjänsten är knuten till familjecentralen, men här sker ingen myndighetsutövning. När familjebehandlaren är på plats är det enbart för att ge stöd kring sådant som kan vara utmanande i föräldraskapet eller i relationen till partnern.

Skönt att komma hemifrån

Familjecentralen anordnar också regelbundet föreläsningar och kurser av olika slag. Sedan starten i december har man bland annat haft NTF på besök för att informera om trafiksäkerhet, biblioteket har pratat böcker och Helena Sjöling på mödravårdscentralen har berättat om preventivmedel. Framöver är besök från apoteket och tandvården inplanerade. Dessutom ska man starta en så kallad trygghetscirkel, en föräldrautbildning med åtta träffar om anknytningsteori och gränssättning.

Katarina Madsen
Katarina Madsen

– Självklart får man ta med sig barnen på alla kurser och föredrag, svarar Katarina Madsen på en fråga från Sandra Taivalsaari.

Bollebygd har en befolkning på lite drygt 10 000 invånare. Många av dem är barnfamiljer och familjecentralen brukar locka ett trettiotal besökare varje gång. Efter någon halvtimme har ytterligare tre mammor hittat hit. Christin Eliasson är här med barnen Loui, 3,5 år och lilla Leon 4 månader i en bärsele.

– Det är så skönt att komma hemifrån och träffa andra vuxna. Det är ju också väldigt smidigt att den ligger så nära BVC.

– Ja, det är verkligen jättebra att detta finns, instämmer Elin Lind, på plats med barnen Noor 4 år och Nima 9 månader. När jag var föräldraledig med min stora var det pandemi och då gick vi bara hemma. Familjecentralen blir en mötesplats för både barn och vuxna.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Familjecentraler

Familjecentraler drivs i samarbete mellan regionen och varje kommun.

De är oftast placerade på samma adress som mödravården, BVC och socialtjänsten.

Bollebygd var sist ut men nu har alla kommuner i Sjuhärad en familjecentral.

I Västragötalandsregionen i stort är det bara några enstaka kommuner som inte har en egen och de större kommunerna har flera.