Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Niklas Jendeby

Fem tips till seniorer för en friskare mun

Allt fler äldre behåller allt fler tänder. Det är positivt, men innebär samtidigt att fler seniorer behöver fortsätta besöka tandvården. Lika viktigt är det du kan göra själv för att fortsätta vara frisk i munnen. Här ger tandhygienisten Nathalie Sheerin sina fem bästa tips.

Förr var tandlöshet vanligt, och 1980 saknade 60 procent i åldersgruppen 75–84 år helt egna tänder. 2002 var den siffran 22 procent.

Utvecklingen har sedan dess fortsatt och 2013 hade personer över 80 år i genomsnitt 18 egna tänder kvar. År 2022 hade samma grupp i snitt 22 egna tänder.

Detta innebär för de allra flesta ett ökat välmående genom en bättre tuggfunktion och ökad trygghet i sociala situationer, vilket innebär en ökad livskvalitet.

”Munhälsan påverkar livskvaliteten”

Nathalie Sheerin
Nathalie Sheerin. Bild: Jonatan Fernström

Nathalie Sheerin jobbar som tandhygienist på Folktandvården Gibraltar i Göteborg och har genom sitt arbete träffat många seniorer: i uppsökande tandvårdsverksamhet, som nätverkare i Centrum för äldretandvård och som Folktandvården Västra Götalands sakkunniga inom demensfrågor.

– Munhälsan påverkar livskvaliteten och allmänhälsan, inte minst när man blir äldre. Jag tycker det är värdefullt att få bidra till en bättre munhälsa, för det kan göra så stor skillnad för en individ. Det är också viktigt för mig att äldre får den vård de har behov av.

Text: Niklas Jendeby
vgrfokus@vgregion.se


Nathalie Sheerins fem tips till seniorer för en bättre munhälsa:

1. Behåll kontakten med tandvården
”Många äldre slutar gå till tandvården. Vi ser en markant minskning av besöken efter att våra patienter passerat 80 år. När de väl kommer är det ofta med akuta besvär som hade kunnat behandlas mycket tidigare och med mindre insatser och troligen mindre inverkan på allmänhälsan. Genom att fortsätta gå regelbundet på dina undersökningar så kan vi tillsammans förebygga den risken.”

2. Sätt bra vanor som ny pensionär
”Att sluta jobba är ett stort steg i livet, men det innebär också en ny stor möjlighet att sätta bättre rutiner för munhygien och kostvanor, det är aldrig för sent att börja. Och har du bra vanor med dig sedan tidigare – se till att du fortsätter med det.”

3. Använd fluoridtandkräm och gärna ett extra fluoridtillskott
”Tänderna blir skörare med åren och risken för karies ökar. Vanlig fluoridtandkräm hjälper till att skydda tänderna. Ibland kan det även behövas ett extra tillskott i form av en höghaltig fluoridtandkräm och/eller fluoridsköljning med natriumfluorid 0,2 % vid ett annat tillfälle än vid tandborstning.”

4. Var uppmärksam på muntorrhet
”När vi blir äldre minskar salivproduktionen, vilket innebär att vi blir torra i munnen. Dessutom orsakar en del sjukdomar och mediciner muntorrhet. Det leder bland annat till stort obehag och att risken för karies ökar drastiskt. Många får dessutom dålig andedräkt. Muntorrhet går inte att bota utan målet är att lindra symtomen. Det finns salivstimulerande och smörjande preparat som hjälper många, och glöm inte att använda extra fluorid”

5. Använd eltandborste
”Det kan bli svårare att sköta munhygienen ju äldre vi blir, på grund av att åldrandet påverkar kroppen till exempel genom försämrad syn eller finmotorik. Eltandborsten är jättebra hjälpmedel för många. Det finns även mellanrumsborstar med längre skaft och andra hjälpmedel som underlättar.”


Källor: ULF-undersökningarna, SCB, samt Årsrapport 2022 Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit, SKaPa.