Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Linda Aronsson, Vitlycke museum

Fira påsklov på VGR:s museer!

Många äter ägg på påsk, men vet du vilket djur som äter 30 kilo löv om dagen? Det kan du ta reda på under lovet! Du kan också vara med på en historisk keramikkurs, gå världsarvstipspromenad eller påskpyssla. Flera av VGR:s museer erbjuder även guidade visningar – kom och ställ dina frågor om allt från medeltid till medicinhistoria!

  • Göteborgs naturhistoriska museum – spring som en struts 

Vem är det egentligen som äter 30 kilo löv varje dag, och vem kan flyga och vila samtidigt? Redan den 23 mars drar påskaktiviteterna igång, och du kan träffa sömntutor och matvrak med hjälp av museets upptäckarhäfte. Den 2–5 april blir det hinderbana på lekplatsen Plikta. Där utmanar vi stora som små att klättra som en spindel, springa som en struts och balansera som en ekorre – alla som går i mål får diplom!

Alla påsklovsaktiviteter på Göteborgs naturhistoriska museum hittar du på museets webbplats.

  • Keramikkurs och öppna visningar på Lödöse museum 

Den 4 april öppnar krukmakarens verkstad på Lödöse museum! Här kan barn och ungdomar gå en hantverkskurs med arkeologen och keramikern Gülbin Kulbay. Vi lär oss mer om lera och om hur keramikhantverk har sett ut genom historien – och så klart skapar vi själva! Museet ger också öppna visningar varje lördag och söndag klockan 14.00 och på torsdagar klockan 17.30. Ta chansen att uppleva utställningen Medeltida liv och Lödöses fantastiska historia tillsammans med en guide som du kan ställa alla dina frågor till!

Alla påsklovsaktiviteter på Lödöse museum hittar du på museets webbplats.

  • Påskpyssla på Medicinhistoriska museet 

Har du idéer och skaparlust? Under vecka 14 har vi allt material du behöver för påskpysslet! På museet hittar du även spännande berättelser om Göteborgs medicinhistoria genom 400 år. Här finns allt från åderlåtningsinstrument till psykiatrins historia. Personliga berättelser och livsöden blandas med föremål från Sahlgrenska sjukhuset. Vill du smygstarta påsklovet, sker en lunchvisning den 22 mars (kostnad 50 kr).

Alla påsklovsaktiviteter på Medicinhistoriska museet hittar du på museets webbplats.

  • Vitlycke museum – 30-årsjubileum för världsarvet 

Den 25 mars öppnar Vitlycke museum för säsongen. I år firar dessutom Tanums hällristningar 30 år som världsarv. På påsklovet kan du kolla hur mycket du vet om just världsarvet i en tipspromenad. Du kan också utmana dig själv med bildbingo och prova på roliga aktiviteter i bronsåldersgården, där du ser hur människor bodde och levde för 3 000 år sedan.

Alla påsklovsaktiviteter på Vitlycke museum hittar du på museets webbplats.

  • Rita påskbrev på Vänersborgs museum  

På Vänersborgs museum djupdyker vi in i 1800-talets traditioner! Redan då ritade man påskbrev till grannar och vänner. På den tiden kunde det ibland vara lite godis i dem, i trakterna kring Vänersborg vek man breven på ett särskilt sätt, kanske för att godiset inte skulle trilla ut? I museets skaparverkstad kan du rita och vika egna påskbrev med inspiration från förr. Bland utställningarna finns också ett påskmysterium att lösa.

Alla påsklovsaktiviteter på Vänersborgs museum hittar du på museets webbplats.

Barn och unga har fri entré

På Västra Götalandsregionens museer har alla under 20 år fri entré.

Ett årskort för vuxna kostar 140 kronor och gäller på Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Medicinhistoriska museet, Vitlycke museum och Vänersborgs museum under ett kalenderår. Forsviks bruk har just nu stängt för säsongen.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se