Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Som sms-livräddare kan Whilma betyda en andra chans för en medmänniska som drabbats av hjärtstopp. Foto: Jan Kallenberg

När Whilma får ett sms kan det handla om hjärtstopp

Whilma Malmcrona är frivillig sms-livräddare. När larmet går om att en person har fått hjärtstopp är det kanske hon som kommer först till platsen.
Som sms-livräddare gör du en enorm nytta. Om du så bara är en minut före ambulansen så har du ökat personens chans till överlevnad, säger hon.

Vi möts i Kyrkans hus i Munkedal. Whilma Malmcrona berättar att hon förvisso inte är kristen men att hon stödjer det kristna kärleksbudskapet. Hon vill hjälpa andra. Det gör hon bland annat inom diakoniverksamheten och som en av Sveriges 140 000 sms-livräddare. Att ställa upp för nödlidande ser hon som en självklarhet, i det närmaste som en plikt.

– Jag har förmågan att hjälpa till och det vore skämmigt om jag inte använde den, poängterar Whilma Malmcrona.

HLR kan vara utmanande

Som frivillig sms-livräddare kan du larmas till misstänkta hjärtstopp ute på gatan, i motionsspåret, i affären eller hemma hos en privatperson. Hjärt-lungräddning, HLR, är i verkligheten inte som på övning. Du kan möta förtvivlade anhöriga och det kan vara svårt att göra HLR på platsen: du kan få tampas med nyfikna människor, upprörda känslor och dåligt väder.

Samtidigt kan din insats betyda en andra chans för en medmänniska som drabbats av hjärtstopp. Du bidrar med extra trygghet och säkerhet i samhället genom att du snabbt kan vara på plats när någon drabbats och hjälpa till i väntan på ambulans.

Går via larmcentralen

Systemet sms-livräddare länkas samman av en app och är anslutet till larmcentralen. När 112 får samtal om en person som har drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och till frivilliga livräddare som befinner sig i närheten.

– Vid ett larm börjar min telefon tjuta och jag får ett meddelande om att det är ett misstänkt hjärtstopp i min närhet Om jag har möjlighet att ta mig dit så trycker jag på JA. Då får jag reda på vart jag ska ta mig och om jag eventuellt ska hämta en hjärtstartare längs vägen.

Många gånger tar sig Whilma Malmcrona till platsen med bil och då måste hon tänka på hastighetsbegränsningarna. Som sms-livräddare måste du följa alla lagar och regler, även om det är sekunderna som räknas.

Whilma Malmcrona
Foto: Jan Kallenberg

Måste våga agera

Whilma Malmcrona är inte på något sätt ett vårdproffs. För länge sedan gick hon en kurs i hjärt-lungräddning i samband med att hon skulle arbeta som simlärare. Hon har därefter gått repetitionsutbildningar och även lärt sig hantera en hjärtstartare. Whilma Malmcrona är inte rädd för att agera när någon är i nöd eller då någon har skadat sig.
– Som sms-livräddare måste du våga stå upp och ta tag i saker men också våga misslyckas. Men du kan egentligen inte göra fel, det kan ju inte bli värre än det redan är. Däremot måste du vara beredd på att anhöriga kan reagera starkt mot dig och att du själv kan må dåligt efteråt. Men jag väljer att ta det. Jag tycker inte att jag har något val, säger Whilma Malmcrona.

Kan tacka nej till larm

År 2023 fick Whilma Malmcrona ett trettiotal larm. Hon åkte på ett tiotal. Hon känner ingen rädsla när larmet går, hon är bara fokuserad på uppgiften. Varje gång hon har kommit till platsen för hjärtstopp har dock andra sms-livräddare eller ambulans redan anlänt.

– Då har jag tagit hand om de anhöriga, för det är ingen som pratar med dem och de är förstås oroliga. Jag kan hålla dem informerade om vad som sker. De anhöriga hamnar lätt utanför.

Sms-livräddning handlar inte om att bli hjälte

En sms-livräddare får aldrig avslöja detaljer kring sin hjälpinsats. Whilma Malmcrona vet aldrig hur det gick för patienten eller anhöriga, på grund av patientsekretess. Men hon är säker på att sms-livräddare gör en jättestor nytta. Det har hon även hört från räddningstjänsten.
– Det är inte hjältemod eller beundran som driver mig. Du får ändå inte berätta något om händelsen. Hur ska du kunna vara en hjälte om du inte får berätta något, säger Whilma Malmcrona med ett skratt.
– Jag ser en människa i nöd. Och om vi inte hjälper varandra vem ska då hjälpa mig den dagen jag behöver det?

Text: Jan Kallenberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Det finns 34 000 frivilliga sms-livräddare i Västra Götaland. I hela Sverige finns det 140 000.
Det gick ut drygt 1 000 sms-larm under år 2023 i Västra Götaland. I ungefär 45 procent av dessa larm kom frivilliga före ambulans. I 22 fall gav livräddarna strömstöt med hjärtstartare.

Det finns ständigt behov av nya sms-livräddare, inte minst i Sjuhärad, västra Skaraborg och Dalsland. Bristen på sms-livräddare är generellt störst utanför tätorterna.

Antalet hjärtstartare utanför sjukvården behöver också bli fler. De bör dessutom registreras hos Svenska rådet för hjärt-lungräddning https://www.hjartstartarregistret.se/ De blir då synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna finns någonstans.

Vill du gå en kurs i hjärt-lungräddning, HLR? Många företag och organisationer säljer HLR-kurser. Hos exempelvis Röda Korset är det gratis. Dessutom utbildar många arbetsgivare sina anställda i HLR.

Här kan du läsa mer
Bli sms-livräddare i Västra Götaland – 1177
Hjärt-lungräddning (HLR) – 1177