Anke Samulowitz får Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2024 med tema psykisk ohälsa. Hennes forskning visar att vården har olika förväntningar på kvinnor och män när det kommer till smärta.
– Hälso- och sjukvården är en spegel av samhället, och vi behöver hjälpas åt att bryta våra stereotypa förväntningar så att alla får den individuella vård de behöver, säger hon.
Anke Samulowitz är regionutvecklare på Kunskapscentrum för jämlik vård på Västra Götalandsregionen (VGR), där hon forskar som en del av sin tjänst.
Förra året disputerade hon på en avhandling där hon undersökt vilka genusnormer – stereotypa föreställningar om hur kvinnor och män är eller borde vara – som är kopplade till långvarig smärta.
– Det är tydligt att det finns olika förväntningar på patienter beroende på om de är kvinnor eller män. I forskningen beskrivs kvinnor som emotionella och känsliga, medan män mer som tåliga och tuffa, säger Anke Samulowitz.
Omotiverade skillnader i behandling
Medan kvinnor förväntas uttrycka sitt mående och sin smärta, förväntas män dölja det.
– Och det är inte så alla kvinnor och män är, utan det speglar våra stereotypa föreställningar om dem.
Genusnormer kan påverka hur personal inom hälso- och sjukvården bemöter personer med smärta. Det kan i sin tur leda till medicinskt omotiverade skillnader i behandlingen av kvinnor och män.
– Medan man oftare pratar stress och psykiskt mående med kvinnor, och riskerar att missa kroppsliga besvär, gäller det motsatta för män – man fokuserar ofta på den fysiska smärtan och riskerar att missa deras psykiska ohälsa.
Intresse hos personal och medier
Forskningen visar också att vi förväntar oss att kvinnor är bättre på egenvård: att ta hand om sin kropp och att också acceptera ett liv med smärta.

– Utan att det finns någon biologisk grund för det, är det vanligt att vi ger mer egenvårdsråd till kvinnor och mer behandling till män, i form av fler undersökningar och mer smärtlindrande läkemedel.
Genom att fläta samman forskning och verksamhetsutveckling, bland annat genom att ta fram verktyget Smärtkuben, har Anke Samulowitz skapat förutsättningar för medarbetare att reflektera och motverka genusnormer i verksamheter som dagligen möter patienter med långvarig smärta.
– Jag märker ett stort sug efter att få ha de här diskussionerna om förväntningar och normer bland sjukvårdspersonal jag träffar, men också ett stort intresse i media och bland patientföreningar att prata om min forskning, vilket gör mig väldigt glad, säger hon.
Prisas för sitt jämställdhetsarbete
Nu får Anke Samulowitz VGR:s Jämställdhetspris med tema psykisk ohälsa, för sitt verksamhetsnära utvecklingsarbete, sina strategiska insatser och framgångsrika forskningsstudier för mer jämställd smärtvård för kvinnor och män.
Priset delades ut under tisdagens sammanträde i regionfullmäktige.
– Det känns så klart jätteroligt. Det finns stora samband mellan psykisk ohälsa och långvarig smärta, så det är väldigt bra att de uppmärksammas samtidigt på det här sättet, säger Anke Samulowitz och fortsätter:
– Många patienter som jag pratat med tycker att det är viktigt att hälso- och sjukvården ser att dessa områden hänger ihop, så att de inte riskerar att skickas hit och dit, utan får en samlad bedömning.
Text: Åsa Berner
vgrfokus@vgregion.se
VGR:s jämställdhetspris och hållbarhetspris
- Jämställdhetspriset med tema psykisk ohälsa var ett av tre interna VGR-priser som delades ut i samband med regionfullmäktige i Vänersborg den 9 april.
- Årets interna hållbarhetspristagare i VGR är Folktandvården i Mellerud och jämställdhetspristagare är dels Karin Svensson Malchau och Mikael Sundfeldt, vårdområde ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, dels Anke Samulowitz vid Kunskapscentrum för jämlik vård.
- Mer om Anke Samulowitz forskning finns här
- Mer om verktyget Smärtkuben finns här