Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Charlotta Streman, klinikchef på Folktandvården Mellerud. Bild: Inga Svensson samt privat

Här åker äldre till tandvården i grupp – nya modellen prisas

En önskan om bättre tandvård för de sköraste äldre i Mellerud. Så startade ett av projekten som på tisdagen tilldelades Västra Götalandsregionens hållbarhetspris 2024.
– Att det vi gör för de äldre får den här uppmärksamheten, det gör mig jätteglad och stolt, säger Charlotta Streman, klinikchef på Folktandvården Mellerud.

Det var våren 2022 som Charlotta Streman kände att något behövde göras. Klinikens medarbetare kände sig ofta frustrerade över den tandvård de kunde ge äldre.

Det handlade om den grupp som är berättigade till nödvändig tandvård, ett särskilt ekonomiskt stöd för dem med allra skörast munhälsa. Ofta kom de äldre från sina boenden utan information om hälsostatus, ibland även utan medföljande omsorgspersonal på grund av tidsbrist.

– Ibland kunde halva den uppsatta tiden gå åt till att få in patienten i behandlingsrummet och gå igenom medicinlistan. Det var frustrerande för både de äldre och vår personal, berättar Charlotta Streman.

Då föddes en idé om speciellt avsatta behandlingstider för ett äldreboende. Under två timmar skulle folktandvårdskliniken ställas helt till förfogande för en grupp om cirka fem äldre och två-tre personal som följde med. Genom att koncentrera resurserna skulle tandvården bli effektivare och bättre, var tanken.

Jobbar smartare nu

Under våren 2022 jobbade Charlotta Streman och några medarbetare med att uppvakta Melleruds kommun för att se var det fanns möjligheter till samarbete. Det hittade man på Fagerlids särskilda boende.

På hösten testades det som nu fått namnet Mellerudsmodellen, och projektet har fortsatt under hela 2023 och inledningen av 2024.

Besöken på folktandvårdskliniken är alltid planerade i förväg tillsammans med boendets munvårdsombud. Med kontinuerlig utveckling har resultatet blivit som tänkt, med tandvård som är mer effektiv och har hög kvalitet.

– I det första test vi gjorde hade vi 15 patienter, varav 7 blev helt färdigbehandlade direkt efter undersökning och samtliga fick påbörjade behandlingar om det krävdes, berättar Charlotta Streman och fortsätter:

– Under vanliga motsvarande besök hade vi i princip inte färdigbehandlat någon, utan fick boka nya tider för varje behandling. Dessutom har arbetsmiljön förbättrats, utan att det kostat extra pengar. Vi jobbar smartare, helt enkelt.

Tryggare i grupp

Även patienterna och personalen på boendet är nöjda.

– Flera patienter säger att de är tryggare med att åka i grupp, och personalen känner sig mindre stressad när de kan vara flera som åker med.

Charlotta Streman lyfter samarbetet som en viktig faktor för att projektet lyckats.

– Det har känts enkelt att jobba med detta, jag vill tacka Fagerlids särskilda boende som hängde på direkt! Jag hoppas att fler vill prova på Mellerudsmodellen och tror att den skulle kunna tillämpas på fler ställen, även i större kommuner.

Text: Niklas Jendeby
vgrfokus@vgregion.se


VGR:s jämställdhetspris och hållbarhetspris