Inom life science utvecklas framtidens läkemedel, metoder och tekniska hjälpmedel. Fler behöver få upp ögonen för sektorn – den är lika viktig för Sverige som personbilsindustrin, menar Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen (VGR). Hon är med och tar emot när regeringens life science-kontor under två dagar besöker Göteborg och Mölndal.
Vad betyder life science-sektorn för Västsverige?
– Det är en växande sektor! Över 10 000 personer är anställda i 650 företag, och det är en av de viktigaste sektorerna för såväl västsvensk som svensk export – faktiskt på samma nivå som personbilsindustrin. Trots detta känner väldigt få personer till området, säger Helena Lundberg Nilsson och fortsätter:
– Det är viktigt att fler får upp ögonen för möjligheterna med life science, inte bara för att sektorn bidrar med stora intäkter till svensk ekonomi utan även för att locka ungdomar att söka till utbildningar och framtida jobb inom life science.
På vilket sätt är Västra Götalandsregionen involverat i life science-sektorn i dag?
– Life science är ett spännande område eftersom det berör två av VGR:s stora uppdrag: hälso- och sjukvård och regional utveckling. Det innebär att vi arbetar tillsammans mellan hälso- och sjukvård, lärosäten och näringsliv för att skapa bättre möjligheter för innovation och utveckling. De riktigt stora västsvenska genombrotten, som till exempel Losec och titanimplantat, hade inte varit möjliga utan ett tätt samarbete mellan just akademi, näringsliv och hälso- och sjukvård.
Hur arbetar VGR med life science?
– Vi har byggt upp infrastrukturer och samarbeten som gör det enklare att testa och utveckla nya läkemedel och produkter, men också att utveckla innovationer och idéer från medarbetare i hälso- och sjukvården. Exempel på det är Sahlgrenska Science Park som stöttar små bolag inom life science med affärsutveckling och Innovationsplattformen som arbetar med utveckling av idéer från medarbetare inom hälso- sjukvården.
– Ett annat exempel är AstraZeneca BioVenture Hub, där vi tillsammans med AstraZeneca och Vinnova har möjliggjort en miljö inne i AstraZeneca där småbolag och forskningsprojekt kan utvecklas genom närheten till varandra och till det stora bolaget.
Hur kan life science påverka framtidens hälso- och sjukvård?
– Life science är helt avgörande för att våra invånare ska få tillgång till bästa möjliga vård i dag och i framtiden. Inom life science-sektorn utvecklas nya effektiva läkemedel, tekniska hjälpmedel och metoder för att göra det möjligt. I VGR är vi väldigt engagerade i det som kallas för framtidens läkemedel, det vill säga behandlingar som är skräddarsydda för individen. Med hjälp av dessa kan vi redan i dag bota vissa typer av cancer, och i framtiden även sjukdomar som Parkinsons sjukdom och diabetes.
– Det går väldigt fort just nu i den här utvecklingen, mycket tack vare AI. Det är också inom detta område vi ser potentialen till nya och kunskapsintensiva jobb, vilket är målet med vårt regionala utvecklingsuppdrag – att skapa förutsättningar för framtidens jobb.
9–10 april kommer regeringens life science-kontor till Göteborg, och du är en av dem som träffar dem. Vad ska ni göra under de två dagarna?
– Vi kommer att visa hur VGR och Västsverige kan bidra till att Sverige ska bli en ledande life science-nation. Under två dagar får de se både spets och bredd i VGR och Västsverige genom att de får besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som är Sveriges största sjukhus och dessutom bäst i landet på klinisk forskning, Sahlgrenska Science Park och GoCo Health Innovation City i Mölndal. Vi hoppas att de kommer att få känsla för att vi arbetar tätt tillsammans för att driva utvecklingen framåt.
Text: Elin Widfeldt och Åsa Särlvik Pannell
vgrfokus@vgregion.se
Om life science
Life science handlar om att förbättra människors hälsa – till exempel genom utveckling av läkemedel och medicintekniska produkter, forskning och utbildning kring hälsa och genom innovationer i nya växande bolag.
Life science är en av Sveriges starkast växande sektorer och bidrar med mer exportinkomster än näringar som exempelvis personbilar, järn och stål. I Västsverige arbetar fler än 10 000 personer på närmare 650 företag som totalt omsätter över 113 miljarder kronor per år.
Nyligen blev VGR:s regiondirektör Håkan Sandahl erbjuden en plats i regeringskansliets referensgrupp för life science. Gruppen består av experter och företrädare för bland annat hälso- och sjukvård, lärosäten, näringsliv och patienter, och ska ha en rådgivande roll i regeringens life science-arbete.