Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Blodomloppet i Göteborg sommaren 2023. Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Snart dags för årets kanske viktigaste motionslopp – ska få fler att ge blod

Varje år behövs tusentals nya blodgivare i Västra Götaland. Dessutom har en förändrad omvärld gjort att vi behöver vara bättre rustade för kris- och katastrofsituationer och vi måste snabbt kunna fylla på våra blodlager. En viktig del för att locka nya blodgivare är Sveriges största motionslopp, Blodomloppet, som snart kommer till Västra Götaland.

– Blod är färskvara och behöver hela tiden fyllas på, detsamma gäller för blodgivare. Mellan fem- och sextusen slutar att ge blod varje år och då behöver vi rekrytera nya som ersätter dem. Det gör vi genom tillgänglighet och kommunikation, att påminna om den livsviktiga blodgivningen genom exempelvis Blodomloppet, säger Ulrika Ljung, kommunikatör för GeBlod i Västra Götalandsregionen.

Blodomloppet grundades i Göteborg för 31 år sedan och har vuxit till att bli Sveriges största motionslopp. Grundare är organisationen GeBlod, som Västra Götalandsregionen är en part i.

Fyra platser i Västra Götaland

I år hålls Blodomloppet på 24 orter runt om i landet, vara fyra är i Västra Götaland. Dessutom finns Distansloppet som man kan gå eller springa på egen hand mellan 1 maj och 30 september.

– Alla kan vara med, vi har ett Lilla Blodomloppet så att barn kan delta och vi försöker också tillgänglighetsanpassa banor.

Deltagare i Blodomloppet sitter vid ett långbord och umgås.
Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Det är vanligt att företag samlar sina anställda och deltar i Blodomloppet som en friskvårdsaktivitet. Till exempel erbjuder Västra Götalandsregionen sina anställda att delta till rabatterat pris.

– Det här är ju vårt eget motionslopp och regionen har jobbat flera år med att få anställda att delta i Blodomloppet. Nu kan vi gå ut ännu bredare i och med att vi har loppet på flera orter, då kan ännu fler delta, säger Ulrika Ljung.

Loppen i Västsverige hålls på följande platser och datum:

  • 13 maj i Dals-Ed
  • 10 juni i Göteborg
  • 23 augusti i Munkedal
  • 2 september i Borås

Samarbete krävs

En nyckelfaktor för att genomföra Blodomloppen är samarbetet med de lokala idrottsföreningarna samt de företag och organisationer som ställer upp som partners och sponsorer. Till det kommer en stor mängd frivilliga krafter.

– Det är ju tack vare dessa som det går att genomföra det här. Det är inget vinstdrivande koncept utan det handlar om stöttning för att få fler blodgivare och att stötta Det är väldigt fint när vi alla kan hjälpas åt för en så viktig sak som blodgivning är, säger Ulrika Ljung.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta Blodomloppet

I Blodomloppet kan man gå, jogga eller springa 5 eller 10 km och delta individuellt eller i lag. Ett lag består av 5 personer och lagdeltagarna kan delta i olika distanser/klasser. Varje lag får en picknickkasse efter loppet. Anmäl flera lag på din arbetsplats och utmana varandra samtidigt som ni stöttar den livsviktiga blodgivningen.

Anmälan och mer info här.