Hur bra funkar mässlingsvaccin när man får cellgiftsbehandling mot cancer? Inte alls. Skyddet mot den smittsamma mässlingen försvagas eller kan i vissa fall försvinna helt när cellgifterna slår ut immunförsvaret för att komma åt cancercellerna.
– Om du inte vill vaccinera dig för din egen skull så gör det för att skydda andra, uppmanar Isabelle Lunnevi, mamma till åttaåriga Sigrid som just nu genomgår en lång cellgiftsbehandling.
En av dem som påverkats av mässlingsutbrotten är Sigrid Lunnevi och hennes familj. Sigrid är ett år in i den behandling som syftar till att göra henne helt frisk från Akut Lymfatisk Leukemi, ALL. Behandlingen ska pågå i ytterligare drygt ett år.
De första nio månaderna var extremt tuffa med många tunga cellgiftskurer på sjukhus men nu har Sigrid kommit in i underhållsfasen, som är mindre intensiv och syftar till att hålla cancern borta. Hon får cellgifter i tablettform hemma varje dag och intravenöst cellgift via dropp på sjukhus en gång i månaden.
– Det innebär att du har kunnat gå i skolan igen, leka med kompisar och börja i simskolan som du har längtat så mycket efter, säger Isabelle Lunnevi till sin dotter, som sitter med vid bordet och ritar.
Sigrid nickar och springer efter ett par simmärken hon tagit. Silverfisken och guldpingvinen.
– Jag kunde inte simma innan jag blev sjuk, men nu kan jag simma 25 meter, flyta på rygg och hoppa i från kanten i djupt vatten, berättar hon stolt.
När Sigrid känner sig pigg lever hon och familjen ungefär som vanligt, bortsett från när hon får behandling, då mår hon dåligt i en vecka efteråt. Och inför behandlingen aktar sig hela familjen extra noga för att inte dra hem några baciller eller virus, eftersom Sigrid inte kan få sin behandling om hon inte är frisk. Därför kom mässlingsutbrotten som en kalldusch, säger Isabelle.
– Nu behöver hon återigen leva mer isolerat för att inte riskera att smittas.
Mässling mycket smittsamt
Mässling är en mycket smittsam och allvarlig sjukdom, som kan få svåra konsekvenser upp till ett decennium efter insjuknandet. Antalet dödsfall var i början av 1900-talet flera hundra per år i Sverige. Därför ingår vaccin mot mässling sedan 1971 i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Dos ett ges normalt vid 18 månaders ålder och dos två vid sju-åtta års ålder. För den som saknar ett fullgott skydd i vuxen ålder är det inte för sent att vaccinera sig.
I dag är det betydligt mer ovanligt med mässling i Sverige. Trots det inträffar fortfarande ett 60-tal fall av mässling i Sverige varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. Det beror på att mässling är betydligt vanligare utomlands och svenskar reser som bekant gärna till andra länder.
Läs gärna: Ut och resa? Skydda barnen mot mässling
Under våren 2024 har hittills tre fall av mässling upptäckts i Göteborg. Två av fallen hör ihop och härrör i grunden från en utlandsresa. På Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus gick man omgående ut med besöksrestriktioner och rekommendation till barncancerdrabbade familjer att hålla sina barn hemma från grundskola, barnomsorg, förskoleverksamhet, fritidsverksamhet och att undvika kollektivtrafik, folksamlingar och kontakt med okända personer.
Berättade på Instagram
Isabelle och pappa Jesper har genom dotterns sjukdomsperiod kommunicerat öppet med släkt, vänner, bekanta och andra familjer vars barn drabbats av cancer. Vid mässlingsutbrotten skrev Isabelle på sitt Instagramkonto:
”/…/Blir verkligen tokig när jag tänker på att det finns många som väljer att inte vaccinera sina barn. Ett val som de tänker innebär en förhållandevis låg risk för dem själva, men som faktiskt utgör en hög risk för alla personer som av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar. /…/ Sigrids tidigare vaccinationer är nu som utraderade på grund av behandlingen och hon får inte ta om dom förrän efter behandlingen är slut.”
-Jag önskar att folk kunde förstå att om tillräckligt många är vaccinerade så behöver vi inte ha mässling alls i Sverige. Då tar vi inte med oss det hem från utlandsresan. Besluten att inte vaccinera sig själva eller sina barn påverkar en redan utsatt grupp negativt. Det begränsar rörelsefriheten och tar bort den lilla normaliteten som finns, säger Isabelle Lunnevi.
Hon har viss förståelse för att folk kan vara rädda för nya vaccin som svininfluensa-vaccinet som kunde ge narkolepsi eller covidvaccinet som togs fram väldigt snabbt.
– Men mässlingsvaccinet har funnits så länge, är en del av det allmänna vaccinationsprogrammet och har så lite bieffekter. Dessutom är mässling så smittsamt. Så snälla vaccinera era barn och se över ert eget skydd. Även om ni själva inte är rädda för mässlingen kan det vara livsfarligt för någon med dåligt immunförsvar, vädjar Isabelle.
– Får jag gå ut nu? frågar Sigrid.
Text och foto: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
Fakta om mässling
- Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande.
- Den som är vaccinerad med två doser har ett mycket gott skydd mot mässling.
- Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet. Sjukdomen är därför ovanlig i Sverige.
- Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.
- Den som är osäker på sitt skydd mot mässling kan rådgöra med sin vårdcentral.
- Den som har haft mässling har ett livslångt skydd.
- Läs mer om mässling på 1177:s webbplats
Mässling i världen
Flera myndigheter bevakar mässlingsutbrott.
- Amerikanska myndigheten CDC listar de tio länderna med största utbrotten.
- Europeiska ECDC bevakar mässlingsfall i EU.
- Brittiska myndigheter om situationen i England.