Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Du använder så mycket av din kropp och din kognition när du spelar pingis. Det blir en utmaning som är väldigt stimulerande, menar Cecilia Qwinth. Foto: Jan Kallenberg

Positivt med pingis vid Parkinson

Medicin är viktigt, men för personer som lever med Parkinsons sjukdom krävs det också olika former av aktiviteter, särskilt motion.
– När jag spelar pingis glömmer jag att jag har Parkinson, jag fokuserar bara på att spela min boll och ha roligt, säger Cecilia Qwinth.
Hon är övertygad om att sjukdomen har bromsats tack vare träningen.

Fjorton personer har samlats i det anrika Excercishuset på Heden i Göteborg. En gång i veckan hyrs lokalen av Parkinsonföreningen Västra Sverige för bordtennisträning. Deltagarna olika grader av symtom. Vissa har problem med smärta och stelhet, andra kan ha kraftiga skakningar.

Trots de oroliga rörelserna kan man se en inre styrka och beslutsamhet hos spelarna. Parkinson hindrar dem inte från att göra sitt bästa för att vinna varje poäng. Varje rörelse är en kamp mot sjukdomen. Det krävs en enorm viljestyrka att övervinna de fysiska utmaningarna.

Schackspel i turbofart

En av deltagarna den här kvällen är Cecilia Qwinth, ansvarig för bordtennisen i Göteborg. Cecilias motspelare är duktig och det blir en intensiv serveväxling. Bollen studsar snabbt över nätet och det hörs hårda smällar från racketarna. Varje poäng är en mental strid mellan att förutse motståndarens nästa drag och att reagera snabbt nog för att sätta bollen där den är omöjlig att returnera. Bordtennis är som ett schackspel i turbofart.

Fantastisk gemenskap

Cecilia Qwinth har gått från nybörjarnivå i bordtennis till att ta två guldmedaljer i dubbel för personer med Parkinsons sjukdom. För henne var bordtennis någonting som hörde ihop med skoltiden.

– En kompis tjatade några veckor innan han fick iväg mig till pingisen. Då tyckte jag att det var så roligt att jag fastnade för det på en gång. Det är en sådan gemenskap och så är det väldigt roligt att försöka träffa den lilla bollen med den röda racketen. Och så skrattar vi mycket!

”Det är en sådan gemenskap här och så är det väldigt roligt att försöka träffa den lilla bollen med den röda racketen. Och så skrattar vi mycket!”, säger Cecilia Qwinth. Foto: Jan Kallenberg

Hela kroppen involveras

Cecilia Qwinth är övertygad om att bordtennisen har bromsat sjukdomsförloppet.

– Jag märker att min kropp och min sjukdom påverkas positivt av att spela. När jag tränar får jag också ett endorfinpåslag som gör mig glad. Och det gör att jag mår bättre och blir piggare.

Cecilia lyfter fram att alla sinnen är med. Det är ett samspel mellan ögonen, hjärnan, armen, handen och kroppen.

– Du står där, motståndaren servar, bollen kommer, du ska läsa av vad du får emot dig, du ska snabbt som ögat bestämma dig för vad du ska göra och skicka tillbaka bollen. Det är beslut som du ska ta om och om och om igen. Du ska också förflytta dig samtidigt. Du använder så mycket av din kropp och din kognition när du spelar pingis. Det blir en utmaning som är väldigt stimulerande.

Krossade drömmar

Cecilia Qwinth var bara 53 år när hon fick Parkinsons sjukdom.

– De första symtomen var att min kropp inte fungerade som den skulle. Jag fick svårt att gå och röra mig. Jag hade också svårt att ha en rak hållning, jag upplevde att jag var sned.

– Jag fick också kommentarer från folk om att jag föll framåt när jag sprang. Sedan blev jag fumlig och tappade styrkan i händerna. Jag kunde inte skära min mat. Jag hade så ont, berättar Cecilia Qwinth.

Plötsligt stod hon inför en helt ny livssituation med krossade drömmar och nya utmaningar. Och så denna ovisshet om hur sjukdomen kan komma att utvecklas.

Acceptans och förståelse i gruppen

Cecilia känner det som en lättnad att umgås med andra som har Parkinson inte minst i samband med bordtennisträningen. Hon blir avslappnad i umgänget och det finns en acceptans och förståelse för att varje spelare har en egen unik sjukdomsbild.

– Mitt viktigaste råd till någon som fått sin diagnos är att umgås med andra med Parkinson. Hitta ett sammanhang där du trivs oavsett om det är boxning, pingis eller dans. Gör man något fysiskt mår du bra och du får en möjlighet att lära sig mer om din sjukdom.

Text och foto: Jan Kallenberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Hitta stöd

Du som har Parkinson eller är närstående kan prata med andra i samma situation genom att ringa Parkinsonlinjen tel 08-666 20 77 måndag och onsdag kl. 19-21, tisdag och torsdag kl. 10-12
Den som svarar har tystnadsplikt.

Projekt Pingis

Spårvägen Bordtennisklubb i Stockholm har under flera år drivit en träningsgrupp för personer med Parkinsons sjukdom. Det är grunden till ett projekt kallat Pingis Parkinson som drivs i samarbete med Svenska Bordtennisförbundet och Allmänna arvsfonden. Syftet är att ge fler chansen att prova på idrotten, erbjuda fysisk aktivitet, social samvaro och ökad livskvalitet.
Bordtennis är en bra rehabmetod för personer med Parkinsons sjukdom. Därför kommer man även i Västra Götaland ta initiativ för att få fler att börja spela.
Parkinsonföreningen Västra Sverige  ordnar olika former av aktiviteter men ger också råd, tips och utbildning om sjukdomen och mediciner. Man har också en anhöriggrupp.

Läs mer