Inom NU-sjukvården och VGR har en särskild mjukvarurobot, alltså ett datorprogram, utvecklats som bara inom NU-sjukvården minskar vårdpersonalens administration med omkring 600 timmar per månad.
– Den största utmaningen i sjukvården är att få medarbetarna att räcka till. Då är det en nödvändighet att vi tar fram lösningar som minskar arbetsbelastningen, säger Jonas Blank, verksamhetschef för paramedicin i NU-sjukvården som varit drivande i att ta fram roboten.
I VGR idag, och i väntan på det nya vårdinformationssystemet Millennium, görs sjukhusens dokumentation om patienter i ett system som heter Melior. Men patientinformation som även ska kommuniceras till kommuner och primärvård dokumenteras i ett annat system, Samsa. Samsa är den yta där sjukhusen kommunicerar med Västra Götalands 49 kommuner och primärvården.
– En sjuksköterska kan lägga 6–8 timmars arbetstid i veckan bara på att dubbeldokumentera informationen i Melior och Samsa, samma information läggs ofta in på två ställen, säger Jonas Blank.
NU-sjukvården först ut
Men snart ska det vara ett minne blott. Som första sjukhusförvaltning driftsätter NU-sjukvården i juni en ny mjukvarurobot som kopierar in informationen från Melior till Samsa. Tid kommer sparas, dubbeldokumentationen minska och patientsäkerheten höjas när man slipper skriva samma saker flera gånger.
− Jag har jobbat med detta projekt i tre år och tror verkligen att detta kommer göra skillnad. Vi måste använda de digitala möjligheterna för att räcka till i framtiden, säger Jonas Blank.
Sedan tidigare används flera olika mjukvarurobotar i sjukvården för att överföra information mellan system. Robotarna behöver programmeras och ges exakta instruktioner för vad de ska göra. Sedan kan de arbeta automatiserat.
− Det är inte AI, utan vi måste ge den tydliga anvisningar. Roboten är bra på repetitiva uppgifter men den kan inte tänka själv.
NU-sjukvårdens är först ut i Västra Götalandsregionen för införandet av den nya roboten. När driftsättningen är gjord är tanken att fler förvaltningar ska följa efter.
Millennium på väg
Samtidigt inför VGR vårdinformationssystemet Millennium i november, då med första införandet i södra området. Samsa kommer bytas ut mot Samvy som är en del av Millennium. I Samvy kommer vårdgivarna, sjukhus, primärvård och kommuner, kunna byta information med varandra.
Införandet av Millennium sker etappvis och våren 2026 är det meningen att Millennium ska införas i de norra och östra hälso- och sjukvårdsområdena. Sist ut att införa Millennium är de västra delarna, hösten 2026.
– Det dröjer ett tag innan vi (NU-sjukvården), Sjukhusen Väster och Sahlgrenska Universitetssjukhuset går in i Millennium och den patientnära vårdpersonalen lägger fortsatt mycket tid för dubbeldokumentation som nu kommer sparas i väntan på Millennium, tid som med fördel investeras i den patientnära vården. Vi kommer dessutom behöva ha mjukvarurobotar även inom Millennium så det här arbetet är även värdefullt för framtiden, säger Jonas Blank.
Som ett ytterligare steg finns redan nu en plan om införande av den samma “RPA Melior/Samsa” inom förvaltningarna, Skas, SiV och SU efter ett första införande inom NU-sjukvården under tidig sommar.
Text: Andreas Kron och Emma Bergman
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: Om RPA-robotar
RPA: Robotic Process Automation. Mjukvarurobotar som arbetar automatiserat.
Syftet med RPA-robotar är att frigöra tid från medarbetare så att de i stället kan arbeta med mer värdeskapande uppgifter. En RPA används med fördel till administrativa arbetsmoment som är återkommande och görs på samma sätt varje gång. Repetitivt för en människa, inga problem för en mjukvarurobot! En RPA kan skapas till alla sorters verksamheter och kan göra det mesta som en mänsklig medarbetare kan. Exempelvis läsa mejl, ladda ner bilagor, överföra data från ett system till ett annat och läsa i databaser.