Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Pandeldiskussion om moderna vårdinformationssystem. På bilden, Gunilla Nordlöf, E-hälsomyndigheten, Ann-Marie Schaffrath, VGR, Viktoria Hagelstedt, DIGG, Patric Nilsson, Oracle och Sahlgrenska Universitetssjukhusets direktör Boubou Hallberg som ledde seminariet. Foto: Andreas Kron

Samarbete nyckeln till framgång när halva Sverige byter journalsystem

I november sker det som har kallats den största förändringen i vården sedan Västra Götalandsregionens bildades: då tas vårdinformationssystemet Millennium i bruk. Men VGR är långt ifrån ensamma om att ställa om till ett mer digitalt arbetssätt. Flertalet regioner i landet har en liknande process i gång. 

Det har pratats länge om att vården behöver digitala hjälpmedel för att hantera personalbrist och en åldrande befolkning. Under lång tid hände inte så mycket, men nu sker förändringen på bred front. Snart byter halva Sverige ut sina journalsystem mot moderna vårdinformationssystem.

– Ska omställningen lyckas krävs att systemet är designat för användaren, säger David Feinberg, styrelseordförande för Oracle Health, det företag som utvecklar Millennium.

– Det är vårt ansvar att lösa den biten. Målet är att få bort de vårdanställda från terminalerna. De ska vara vid sjuksängarna.

David Feinberg, Oracle och Boubou Hallberg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset / VGR. Foto: Andreas Kron

Under vårdmässan Vitalis ägnades en förmiddag åt punkten: Moderna vårdinformationssystem som möjliggörare för sjukvårdens omställning. Då gav tiotalet personer sin syn på digitaliseringen. David Feinberg lade stor vikt vid de möjligheter som det nya systemet ger och målade upp en framtidsvision.

– På väg till mötet med nästa patient plockar jag fram mobilen, säger han entusiastiskt. I lurarna summerar min AI-assistent vad jag behöver veta: diagnos, sjukdomshistorik och hälsodata, men också om personen är vegetarian eller har ett fysiskt påfrestande yrke.

David Feinberg beskriver hur ett modernt vårdinformationssystem innehåller mycket mer än bara journaler. Det gör det möjligt att dela patientdata i realtid, förenklar patientmedverkan och kan förse vårdpersonalen med riktlinjer och rutiner, inför vårdbeslut.

Ett modernt vårdinformationssystem är också en plattform där det går att koppla på andra system såsom appar och digitala assistenter. I framtiden kommer vi kanske till och med ha smarta klockor som övervakar vår hjärtrytm och andra hälsodata och kontinuerligt laddar upp information. Alla uppkopplade system måste förstås vara kompatibla.

– Det är inte bara läkaren som behöver känna till mormors blodsockernivåer. Sjukgymnasten och den som serverar henne mat har också nytta av kunskapen, säger David Feinberg.

“En strulig färd”

I november påbörjas alltså det stora skiftet i Västra Götalandsregionen och fem månader senare, i mars 2025, inför även Region Skåne Millennium. I såväl Skåne som Västra Götaland har systemet blivit omtalat och kritiserat och övergången kommer innebära påfrestningar.

– Vi får det nog ganska struligt initialt men vi vet att det blir bättre, säger Boel Mörck, ordförande i programstyrgrupp Millennium, VGR.

Under mässan pratade hon om de utmaningar som själva införandet innebär.

– Det går inte att bara föra över informationen från de gamla journalerna och sen säga att bytet är gjort. Om systemet ska fungera behöver vi byta arbetssätt också och här finns det alltid ett motstånd.

Boel Mörck. Foto Andreas Kron

Millennium innebär att VGR och Region Skåne får en vårdinformationsmiljö där flera olika vårdaktörer i respektive län har tillgång till samma information. De båda regionerna samarbetar tätt under arbetets gång.

– Vi har liknande utmaningar men också liknande förutsättningar, säger Boel Mörck. Därför har det varit bra att vi kunnat träffas regelbundet och utbyta tankar och idéer. En så här stor förändring blir väldigt mycket enklare om vi kan samarbeta.

Nio regioner inför Cosmic

De nio regioner som ingår i det så kallade “sussa-samarbetet” har enats om att i stället införa vårdinformationssystemet Cosmic. Systemet kommer att se likadant ut för alla nio, även om verksamheterna skiljer sig åt och för att hitta en gemensam utformning har Sussaregionerna träffats regelbundet sedan 2014.

– Lyckligtvis har alla beslutfattare arbetat utifrån övertygelsen att det gemensamma är viktigare än det enskilda, berättar Niklas Lindberg, från Region Västerbotten och operativ ansvarig ledare för införandet av Cosmic i Sussa-samarbetet..

– Det har hänt att arbetsgrupper ute i regionerna protesterat mot delar av systemet. Då har det varit en stor fördel att regiondirektörerna varit överens.

Niklas Lindberg. Foto: Andreas Kron

I september drar Örebro i gång och några veckor senare kommer turen till Norrbotten.

Erfarenheterna här ska sedan ligga till grund för eventuella förändringar och sedan följer de övriga regionerna som ett pärlband. I april 2025 ska alla nio ha infört Cosmic.

Det övergripande målet är att systemet ska vara enkelt att hantera för slutanvändaren, men ibland har det inneburit en kamp med statliga myndigheter.

– Vi hade ett möte om hur rapporteringen av läkemedel skulle gå till, berättar Niklas Lindberg. Deras förslag var långt mer omfattande än vi tänkt oss. Jag frågade hur mycket extra tid det skulle innebära och fick svaret “en minut”. En minut kan tyckas lite, men räknar man på det innebär den där extra minuten 400 färre läkarbesök om året och 360 färre operationer.

Norsk och dansk E-helse

Även Norge har påbörjat sin digitaliseringsresa. De kommande fem åren övergår alla kommuner till ett digitalt vårdinformationssystem. De flesta har valt ett av fyra stora, men det finns också flera mindre. Hälsotjänsten och specialistvården har börjat titta på investeringen men inga beslut är tagna.

Fredrik Syversen, strategichef på IKT-Norge, målade upp en bild av den norska vårdens utmaningar som har likheter med situationen i Sverige.

Fredrik Syversen

– Om inget görs kommer vi att sakna 320 000 anställda i vården 2040, förklarar han och menar att lösningen är att förbättra produktiviteten två procent årligen.

Men då krävs det stora investeringar.

– Här har vi ett kulturellt problem. Det är svårt att få loss pengar för att satsa på kapitalkrävande teknologi.

Thyge Nielsen, överläkare på Nordsjällands hospital, snävade in perspektivet och gav exempel på hur Sundhetsplattformen är på väg att förändra vården för kroniskt sjuka.

Thyge Nielsen

– Tidigare bokade vi in astmatiker och hjärtsjuka patienter på återbesök med tre eller sex månaders mellanrum. Nu blir det patientens symptom som driver all kontakt med sjukhuset.

Metoden kallas “on-call-treatment” och innebär att patienten har en assistent i mobilen där han eller hon kommunicerar med vården. Här finns läkarens rekommendationer och det är lätt att ställa frågor om det är något man undrar.

– 20 procent av alla uppföljningstider utnyttjas inte eftersom patienterna inte dyker upp, men med den här metoden kan vi minska antalet inbokade tider. Det är både smidigt och kostnadseffektivt.

Tydligare lagstiftning önskas

Digitalisering är till viss del ett oreglerat område. Många talare på Vitalis scen efterlyste ny lagstiftning och bättre regelverk.

– Patientdatalagen är föråldrad och hämmande. Så länge vi har en otydlig lagstiftning kommer vi inte framåt, säger Ann-Marie Schaffrath, digitaliseringsdirektör på VGR.

– Inom Sussa är vi nio myndigheter som tolkar lagstiftningen kring informationssäkerhet på nio olika sätt, säger Niklas Lindberg. Vi efterlyser stöd från staten med att reda ut hur vi ska resonera.

– Vi behöver en digital infrastruktur och en tydligare styrning från politikerna om vad som är ok att dela ur en integritetssynpunkt och hur datadelningen ska gå till, säger Viktoria Hagelstedt, avdelningschef på DIGG, myndigheten för digital förvaltning.

Datadelningen behöver fungera, bland annat för att AI måste tränas på stora mängder information för att bli användbar.

När seminariet till slut summerades var det många som landade i hur viktigt det är att samverka.

– Vi behöver skapa strukturer för samordning, påpekade Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten. Men om samarbetet ska ge något behöver vi också veta vilka problem vi vill lösa och för vem. Ska digitaliseringen ha vården i fokus, patienterna eller de som levererar vården? Vi kommer aldrig vara 100 procent överens men har vi ett gemensamt fokus så vet vi vad vi strävar efter.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Vårdinformationssystem

  • Oracles system som heter Millennium berör 3 miljoner invånare och 100 000 medarbetare i Västra Götaland och Skåne.
  • Cosmic införs nu i de nio Sussa-regionerna Örebro, Norrbotten, Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Sörmland, Västerbotten och Västernorrland. Här arbetar 65 000 medarbetare.
  • Sedan tidigare använder sig åtta regioner samt Capio av Cosmic.

Läs även

Stort steg för vården i Västra Götaland när Millennium nu närmar sig