Riddarvecka, tangofestival, stadsfester och jordgubbens dag – i Västra Götaland finns över 200 kulturfestivaler. Många sker under semesterperioden, men för festivalälskaren behöver sommaren aldrig ta slut.
– Här finns något för alla, året om, säger Carita Forslund, festivalutvecklare i VGR.
I sommar arrangeras bland annat stora stadsfester, en lång rad musikfestivaler och spelmansstämmor. Det blir även evenemang som riddarvecka, firandet av jordgubbens dag, tangofestival och en splitter ny internationell bronsåldersfestival i Vitlycke.
För både större städer och mindre orter kan festivaler vara ett sätt att föra samman människor.
– De som arrangerar jobbar mot ett gemensamt mål och publiken upplever saker tillsammans. En festival är helt enkelt en jättebra mellanmänsklig mötesplats, säger Carita Forslund.
Säkerhet och hållbarhet
Som festivalutvecklare på Västra Götalandsregionens (VGR:s) kulturförvaltning har hon sedan 2017 arbetat med att stötta arrangörer för kulturfestivaler och andra evenemang med festivalliknande upplägg.
Bland annat driver Carita Forslund nätverk för samarbete och kunskapsutbyte, och ordnar fortbildningar.
– I maj fick arrangörerna en föreläsning om evenemangssäkerhet, med en säkerhetsexpert vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Frågor som säkerhet eller hållbarhet berör alla. Gemensamma utbildningstillfällen blir ett effektivt sätt att nå många på en gång, och en möjlighet för arrangörerna att lära känna varandra.
Festivaler även i höst
Och för den festivalsugne som, mot förmodan, inte hittar ”sin grej” finns det hopp. Festivalerna tar inte slut i augusti.
– Nej, då kommer ju festivalhösten! Den mörkare tiden är perfekt för bland annat filmfestivaler, skördefester och ljusfestivaler, säger Carita Forslund.
De över 200 kulturfestivalerna i Västra Götaland hittar du samlade på vgregion.se/kulturfestivaler
Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se