Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Åsa-Li Eriksson är sexolog i NU-sjukvården. Foto: Kent Eng

Sexologens tips till cancerpatienter

Hur ska det gå med sexlivet efter cancerbehandlingen?
Åsa-Li Eriksson är sexolog och hjälper patienter som behandlats för bröst-, prostata- eller kolorektal cancer.
– Det är fantastiskt att se hur lite som behövs för att få en stor förbättring.

Åsa-Li Eriksson jobbar på en av Västra Götalandsregionens få sexologmottagningar för cancerpatienter. En gång i veckan träffar hon både män och kvinnor som får lite hjälp på traven för att komma igång med sexlivet igen efter sin behandling.

Det går lätt att prata med Åsa-Li. För henne är det naturligt att prata om olika hjälpmedel och metoder för att få en bättre sexuell hälsa. På bordet framför sig har hon dukat upp små gel-ampuller, sprutor, krämer och gel för att visa några av de hjälpmedel hon rekommenderar. Men hennes bästa rekommendation behöver inga fysiska hjälpmedel.

– Det kan ha blivit en obalans mellan parterna där man inte ens vågar vara nära varandra i vardagen, av rädsla för att det skapar förväntningar. Att hitta tillbaka till vardagsnärheten är därför jätteviktigt, säger Åsa-Li Eriksson.

Tappad sexlust efter bröstcancerbehandling

Vi tänker oss ett par som kommer till mottagningen. En kvinna är opererad och behandlad för bröstcancer, vilket innebär att östrogenet i kroppen minskat. Hon upplever ingen sexlust längre och slemhinnorna har blivit sköra. Hennes partner vågar inte närma sig henne av rädsla för att bli avvisad vilket har lett till att även vardagsnärheten försvunnit dem emellan.

Åsa-Li Eriksson. Foto: Kent Eng

– Jag börjar med att fråga vad de fastnade för hos varandra när de träffades och vara kvar en stund i den känslan. Sedan tar vi sikte framåt och de får berätta hur de skulle vilja att det blev längre fram. Jag berättar att de kommer att kunna få det mycket bättre, men att de ska få några övningar att träna på.

Åsa-Li beskriver det som att träna inför en halvmara. Om man ska springa Göteborgsvarvet måste man träna först. Kanske börja med en kilometer, sedan två och så vidare. Även lusten behöver tränas upp och är inget man kan sitta och vänta på.

Träningsprogram

Paret får med sig en läxa hem, en närhetsövning som de ska göra under fyra veckor. Under 20 minuter i veckan ska de smeka varandra på ryggen. Bara där. Inga erogena zoner, inga genitalier.

– Det tar bort alla krav på sex och syftar bara till att få tillbaka närheten. Och 20 minuter i veckan har alla tid med.

Kommande fyra veckor gör de samma sak, fast på framsidan kroppen.

– Därefter kan de börja med olika lusthöjande övningar. För den här kvinnan kanske lusten är helt nedsläckt. Då rekommenderar jag att läsa sexskildringar i böcker, titta på filmer och att skaffa sig ett hjälpmedel, till exempel en massageapparat.

För att få igång lusten rekommenderar Åsa-Li att börja med egensex, för att inte samtidigt ha en partner att koncentrera sig på.

– När de sedan vill försöka tillsammans rekommenderar jag något glidmedel som de kan börja lite försiktigt med.

Erektil dysfunktion

Om det i stället är en man som kommer till mottagningen och efter behandling för prostatacancer eller kolorektal cancer har Åsa-Li flera hjälpmedel att visa. Många män har god effekt av läkemedel som Viagra, men det finns också gel som är enkel att applicera liksom injektioner som ger en tillfällig erektion.

– Det vill säga om man vill ha omslutande sex. Man kan ju ha en intim samvaro på så många andra sätt och mannen kan få en orgasm trots att hans penis är slak, säger Åsa-Li Eriksson.

Foto: Kent Eng

Vad skulle du vilja säga till dem som lider i det tysta och aldrig vågat söka hjälp?

– Att det aldrig är försent! Be din läkare på vårdcentralen remittera dig till en sexolog eller skriv en egenremiss på 1177!

Tabubelagt ämne

Patienterna Åsa-Li möter tycker nästan alltid att det är pinsamt i början. Sex har sedan långt tillbaka i historien varit ett tabubelagt ämne, och mycket av det hänger kvar.

– Jag skulle önska att vi tog lite mindre allvarligt på sexuella problem. Lite mer av ”om det inte går bra i dag, så provar vi i morgon igen”. Att patienterna får vila i insikten att det blir bättre och hittar en acceptans.

För när acceptansen finns där, då infinner sig en lättnad, menar Åsa-Li. Då blir det skönare för både patienten och partnern, som inte längre behöver stå bredvid och känna sig maktlös.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
Bild: Kent Eng
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Mer information om cancer och sexualitet hittar du bland annat hos 1177 och Cancercentrum Väst.

Sexologmottagningen på kirurgkliniken på Uddevalla sjukhus (Nu-sjukvården) är öppen en dag i veckan. Hit kommer patienter som behandlats för prostata-, bröst- eller kolorektal cancer för sexuell rehabilitering.
Mottagningen tar emot cirka 150 patienter om året. Det är långt ifrån alla som behandlas med någon av cancerformerna. Därför tror man att mörkertalet är stort.

Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har webbutbildningar för vårdpersonal som vill öka sin kompetens inom sexologi.


LÄS OCKSÅ

OM PROSTATACANCER: