Under snart fyra år har tandläkaren Fariba Dashti mött närmare 1 500 patienter. Trots att hon enbart träffar dem digitalt blir mer än 8 av 10 färdigbehandlade.
Fariba Dashti jobbar som onlinetandläkare i Folktandvården Västra Götaland. Det betyder att hennes patienter kan befinna sig var som helst.
– Jag har träffat folk som varit hemma, på jobbet, i New York eller på båtsemester. En gång var det en patient som var i Pakistan på resa som hörde av sig.
I Folktandvården Online tar Fariba Dashti och hennes kollegor emot akuta patienter som får hjälp direkt. Patienterna blir antingen färdigbehandlade på onlinekliniken, eller så slussas de vidare till allmäntandvård eller specialisttandvård.
Ofta barn som slagit i tänderna
De flesta som söker är föräldrar med barn som slagit i tänderna eller med frågor om sina barns bett och sneda tänder. Men Fariba Dashti och hennes kollegor stöter på en provkarta av olika besvär under en arbetsvecka: inflammation i visdomständerna, spända käkar, slemhinneförändringar, muntorrhet och akut tandvärk – med mera.
Det är lätt att tro att jobbet mest handlar om att slussa vidare till andra kliniker, men så är det inte.
– 84 procent av dem vi träffade under 2023 gick inte vidare till någon fysisk klinik, de blev färdigbehandlade hos oss, berättar Fariba Dashti.
Som ett vanligt videomöte
Bemanningen består i dag av fem tandläkare. Från början var de två.
– Många ser ju möjligheterna med sparad restid, särskilt med barn som råkat ut för en olycka.
Fariba Dashti slår sig ner vid datorn och visar hur hon arbetar. Ärenden ligger på rad och väntar i systemet, och när hon ska ta emot en patient klickar hon på en knapp för att släppa in i mötet. Oftast har mötet föregåtts av en kort chatt, där Fariba Dashti bett om bilder på skadan eller problemet.
Själva mötet skiljer sig rent tekniskt inte särskilt mycket från vilket Teams-möte eller videosamtal som helst.
Svårare att läsa av kroppsspråk
Fariba Dashti har jobbat som tandläkare i 32 år och kan jämföra med arbetet på en vanlig klinik.
– Det är klart att ett fysiskt besök har sina fördelar. Förutom när vi måste göra ingrepp och behandlingar, så tänker jag framför allt på reaktioner och kroppsspråk som är svårare att läsa av när man ses över en skärm, säger hon och fortsätter:
– Å andra sidan är patienterna mycket mer avslappnade när de sitter i hemmiljö. Det märks särskilt på patienter med tandvårdsrädsla. De blir mycket lugnare. I ett behandlingsrum spänner de sig, kan inte ta emot information och vi måste boka nytt besök. Det slipper vi oftast här.
Övervann sin tandvårdsrädsla
En sådan patient gjorde stora avtryck på Fariba Dashti. Det var en person som inte gått till tandläkaren på nästan 20 år. Senaste gången hade patienten varit 11 år och tandvårdsrädslan satt mycket djupt.
Efter ett antal samtal online beslutade sig patienten för att möta en tandläkare i verkliga livet, efter att Fariba Dashti och den tandläkare hon lämnade över till hade haft ett gemensamt onlinemöte med patienten.
– Det är ett jättehärligt minne, det kändes kanonbra.
”Detta är framtiden”
Det som också skiljer ett onlinemöte från ett möte i behandlingsrummet är att patienterna är mer direkta. De vill prata om sitt problem med tänderna utan att behöva oroa sig över om något ska göra ont eller kännas obehagligt.
För Fariba Dashti har arbetet på onlinekliniken inneburit en nytändning i arbetslivet.
– Även om jag har hållit på med detta i snart fyra år är det fortfarande väldigt utvecklande, roligt och ger energi. Jag får vara delaktig i detta som är framtiden, det är verkligen kul, säger Fariba Dashti.
Text: Niklas Jendeby
vgrfokus@vgregion.se
Folktandvården Online
- Startade som ett projekt år 2020, under pandemin. Sedan snart två år är verksamheten permanent.
- Onlinekliniken har öppet 7–19 alla vardagar och ger råd och vård utan att patienterna behöver komma till en fysisk klinik.
- Vanliga anledningar att patienter kontaktar Folktandvården Online besvär är exempelvis skador på tänder, ilningar i tänder, besvär efter en behandling, ont i käkar eller blåsor i munnen.
- Videomötet är kostnadsfritt för barn och unga vuxna (till och med 23 år) skrivna i Västra Götaland. Grundpriset för vuxna är 300 kronor, men för patienter som har Frisktandvård ingår Folktandvården Online. Personer med rätt till särskilt tandvårdsstöd betalar 200 kronor, frikort gäller.
- Läs mer här: http://folktandvarden.vgregion.se/online