Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bilden ingår i en samling glasnegativ, som lämnades in anonymt till Vänersborgs museum.

Det blir ett historiskt höstlov på VGR:s museer – välkomna!

Är du en skrävlande viking, en mycket liten räka eller en osalig ande? Då kommer hösten på Västra Götalandsregionens museer passa dig som handen i rustningshandsken.

Hösten har återigen anlänt till Västsverige och med den kommer höstlovet, läslovet eller vad du än vill kalla det. Klart är i alla fall att det är fullt upp på regionens museer – med aktiviteter som passar både stora och små.

Klicka här för att komma till den samlade höstlovssidan eller läs vidare för aktiviteter på respektive museum.

  • Höstlov på Göteborgs naturhistoriska museum

På Göteborgs naturhistoriska museum kliver du in i skogen, men inte vilken skog som helst – utan den under havsytan. Lev dig in i livet som en mycket liten räka, på upptäcktsfärd bland tångruskornas vilda snår. Vilka fler bor där?

Missa heller inte chansen att besöka den mer kända skogen! I den tillfälliga utställningen Woodlands kan du utforska smyckes- och bildkonst genom olika installationer inspirerade av lövverkets prassel, vattnets porlande och svamparnas lågmälda mummel. Sista chansen är den 3 november!

Alla aktiviteter på museet >>
Mer om utställningen Woodlands >>

  • Höstlov på Vitlycke museum

eldfestHär utlovas magi och äventyr, eld och småkryp under höstlovet! Lev ut dina fantasier och skapa en unik utklädnad i museets kreativa workshop eller ta chansen att träffa på kackerlackor och jättesnäckor på besök från Nordens Ark.

Säsongen avslutas traditionellt med en sprakande eldfest med tillhörande show. Innan dess kan du i museets Bronsåldersgård själv få lära dig hur man bäst gör upp eld på forntida vis.

Alla aktiviteter på museet >>
Mer om Eldfesten >>

  • Höstlov på Lödöse museum

Funderar du ofta på hur du hade klarat dig som viking? Nu har du chansen att ta reda på det – Lödöse museum bjuder nämligen in till lajvet Skaldens svärd. Du får prova på olika vikingaföreteelser, så som att skryta om dina bravader, skalda och slåss, men hjälper det dig verkligen att lösa lajvets kluriga uppgifter?

skaldens svärd
Skaldens svärd.

Om du upplever vikingatiden som lite passé tipsar vi i stället om den helt nya utställningen Mästarprovet – en rustning blir till. När Albert Collins fick mästarbrev i rustningssmide var han den första på över 200 år och nu har du möjlighet att se hans rekonstruktion av en 1500-talsrustning samt prova på hur det är att hålla i en hjullåspistol med en rustningshandske.

Dessutom, en massa pyssel! Gör din egen riddarsköld eller skapa rungaldrar för att skydda dig mot fiender och annan olycka.

Alla aktiviteter på museet >>
Mer om utställningen Mästarprovet – en rustning blir till >>

Till lajvet Skaldens svärd >>

  • Höstlov på Vänersborgs museum

Nu fylls museet av osaliga andar, men vad som där än vandrar – vandrar inte ensamt… För du är välkommen in! I föredraget Spöklikt bjuds du på en resa genom historiens många dunkla och makabra vindlingar – en resa där mord, krig, passioner och dramatiska livsöden samsas med vålnader och besök från andra sidan.

De yngre besökarna kan testa på luffarslöjd, delta i en tipspromenad med tema folktro eller gå på spökjakt bland museets montrar – hur många spöken kan du hitta?

Alla aktiviteter på museet >>
Mer information om föredraget Spöklikt – en vandring i det övernaturligas tecken >>

  • Höstlov på Medicinhistoriska museet

Här blir det rödklibbigt i samband med invigningen av den helt nya utställningen En blodig historia. I utställningen får du lära dig om hur blodtransfusion gått från experiment med lammblod och desperata försök att rädda liv, till att bli en viktig del av dagens moderna sjukvård. Med hjälp av bilder och föremål ur museets samlingar presenteras en berättelse som sträcker sig över flera århundranden. Invigning den 25 oktober.

Mer om utställningen En blodig historia >>

Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: Ny utställning visar blodets historia