Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Helge Nyberg

”Att återvinna och återbruka kommer att bli en konkurrensfördel för oss”

Företaget Helge Nyberg tillverkar vagnar och truckar i Ulricehamn. Just nu utvecklar de en ny affärsmodell som till större del bygger på återbruk och reparationer.

– Vi måste minska resursanvändningen. Det håller ju inte att ständigt använda nya råvaror, säger Patrik Ignell, hållbarhetsansvarig.

Företaget Helge Nyberg är en av Europas ledande tillverkare av vagnar och truckar för intern materialhantering.

Det är ett familjeföretag i tredje generationen, med huvudkontor och tillverkning i Ulricehamn. Nu har de bestämt sig för att accelerera sitt hållbarhetsarbete.

– Vi letar efter olika sätt att minska resursanvändningen. Målet är att kunna återbruka och reparera våra produkter i mycket större utsträckning än i dag, och hitta en systematik för det, säger Patrik Ignell.

Han är hållbarhetsansvarig på företaget, som just nu deltar i Västra Götalandsregionens utmaning ”Cirkulär design & Nya affärer” för att få hjälp att ställa om mot en mer hållbar affärsidé.

”Kunderna börjar också se nyttan”

Och Helge Nyberg har förutsättningarna för att kunna ställa om. Deras produkter bygger på ett modulsystem, där komponenterna kan användas och kombineras på olika sätt.

Det gör att de enkelt kan anpassa och modifiera produkterna för olika ändamål, men framför allt att det är enkelt att byta ut slitna delar och reparera.

– Vi har livstidsgaranti på våra standardprodukter, så vi vet att de i grunden håller väldigt länge. Vi har kunder som har vagnar från 1980-talet som vi fortfarande kan laga. Att reparera i stället för att tillverka nytt är ju absolut bäst ur ett hållbarhetsperspektiv, och kunderna börjar också se nyttan med det, säger Nina Torsborn, internationell projektsäljare på företaget.

Återbruk och reparationer

En av utmaningarna för Helge Nyberg är att utveckla en ny affärsmodell som till större del bygger på återbruk och reparationer. De är redan en god bit på väg och ser många fördelar, men det handlar också om att skapa systematik och lönsamhet.

– Vi behöver ställa om vår egen produktion och logistik så att den är anpassad för att ta in trasiga produkter, reparera och skicka tillbaka dem till kunderna. Där har vi en bit kvar, men vi tror att det kommer vara en stor konkurrensfördel framöver, säger Nina Torsborn.

Hjälp att utveckla idéer

Genom att vara med i utmaningen ”Cirkulär design & Nya affärer” vill Helge Nyberg få mer kunskap, men också hjälp i hur de kan tänka framåt och utveckla nya idéer.

Det har de fått av innovationscoachen Alf Johansson, företagsutvecklare på Industriellt utvecklingscenter i Sjuhärad (IUC).

– Jag tror att Helge Nybergs framgångsfaktor i det här projektet är att det redan från start fanns personer i organisationen som brann för frågan, och som insett värdet och möjligheterna med att jobba mot en mer hållbar och cirkulär affärsmodell. Dessutom har de ju allt i huset: mandat, kompetens, tillverkning och försäljning, vilket gör att de verkligen kan få saker att hända, säger Alf Johansson.

Viktigt med mandat

Mandat och förankring är också de viktigaste tipsen han vill ge till företag som ska börja en omställningsresa.

– Det är viktigt att arbetet verkligen är förankrat hos styrelsen om man ska lyckas. Det är en resa att ställa om och det är viktigt att se hela värdekedjan. Därför måste man bredda ägarskapet och involvera alla internt. Och så måste man ha tålamod. Det tar tid, men det är enda vägen framåt.

Helge Nyberg
Madeleine Karlsson, Patrik Ignell och Nina Torsborn. Bild: Helge Nyberg

Att Alf Johansson har varit engagerad under utmaningen är det ingen tvekan om. Det berättar Madeleine Karlsson, marknadskoordinator på Helge Nyberg.

– Alf och IUC har verkligen inspirerat och peppat oss. De har haft en väldigt positiv approach, där de lyckats vända hållbarhet från att vara lite tungt och svårt till att bli en rolig resa. De har verkligen pushat oss och sett möjligheter.

”En överlevnadsfråga”

Något som Helge Nyberg hoppas få hjälp med är att konkret kunna påvisa nyttan med att återbruka och reparera.

– Sunt förnuft säger ju att det är bra, men hur kan vi göra det mätbart? Hur mycket koldioxid sparar vi? Vi vill verkligen göra detta bra och kunna bevisa det i siffror, säger Patrik Ignell.

Men ytterst handlar allt om en större fråga, menar han.

– Vi måste minska resursanvändningen. Det håller ju inte att ständigt använda nya råvaror, utan vi behöver jobba mer cirkulärt, mer återvunnet, för att kunna fortsätta. Så i grund och botten är det ju en överlevnadsfråga för företaget.

VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se

LÄS OCKSÅ: ”Om vi inte ställer om så har vi ingen framtid – lika bra att sätta fart”


Cirkulär design och nya affärer

Just nu pågår utmaningen Cirkulär design och nya affärer, där företag får hjälp att designa hållbara affärsmodeller för framtiden. Bakom utmaningen står Västra Götalandsregionen (VGR), RISE och Science Park Borås.

Deltagande företag får expertstöd av innovationscoacher, möjlighet till erfarenhetsutbyte och olika typer av verktyg, i ett nätverk som hålls samman av Science Park Borås.

Den 21 november arrangerar VGR, Science Park Borås och RISE en kostnadsfri konferens på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Där presenteras resultatet från årets utmaning – hur har det gått för de företag som under året fått stöd i att skapa nya cirkulära affärsidéer? Konferensen är också en möjlighet för företag som är nyfikna på att starta sin cirkulära omställningsresa.