Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pernilla Lundgren/SÄS

Uteblivna vårdbesök kostar över 400 miljoner kronor

Patienter uteblev från 150 000 inbokade besök till en kostnad på över 400 miljoner kronor. Det visar nya siffror som sjukhusen i Västra Götalandsregionen tagit fram för VGRfokus.
– Det är stora volymer, säger Lars Levin, regionutvecklare.

VGRfokus redaktion bad controllers vid samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen att ta fram siffror över antal inbokade besök där patienten uteblivit och även försöka beräkna kostnaden för detta.

Siffrorna visade sig vara ganska höga. Förra året var det över 150 000 inbokade besök där patienten inte dök upp. Orsaker till att patienter uteblir är flera, men i endast tio procent av fallen hade återbud lämnats inom mindre än 24 timmar före besök.

Över 400 miljoner kronor

När patienten inte kommer blir vårdköerna längre och det kostar pengar. Den totala summan för uteblivna vårdbesök 2016 uppskattas till över 400 miljoner kronor, vilket motsvarar all strokevård och alla gallstensoperationer inom sjukvården i VGR 2016.

Läs också: Så halverade logopeden antalet uteblivna besök

En tredjedel av de uteblivna besöken, runt 50 000, var bokad läkartid. Om man ser till det totala antalet besök i VGR, innebär det alltså att patienter förra året uteblev från fyra procent av läkarbesöken och sju procent av övriga bokade besök.

– Det är stora volymer och flera av dagens problem med vårdköer och störda vårdprocesser hade kanske sett annorlunda ut om vi hade lyckats göra det enklare för fler personer att själva boka sina besök, säger Lars Levin, regionutvecklare inom Regional Vårdanalys.

Fakta om undersökningen

Antalet uteblivna patienter registreras i ett patientadministrativt system som finns vid samtliga sjukhusförvaltningar. I tio procent av fallen har återbud lämnats. Övriga 90 procent innebär att patient uteblivit av okänd anledning.

Kostnad för uteblivna vårdbesök är en uppskattning beräknat utifrån en kalkyl på genomförda besök som i huvudsak utgörs av personal- och lokalkostnader. Det finns viss skillnad mellan sjukhusen i kostnad per vårdbesök. Det beror på hur varje förvaltning valt att i sitt totalkostnadsbokslut fördela kostnaden mellan öppen- och slutenvård samt olika vårdgivargrupper.

Sjukhus, antal uteblivna besök (UB) och kostnader.

Alingsås lasarett: 1 650 uteblivna besök, kostnad 4,9 miljoner kronor.
Angereds Närsjukhus: 4 600 UB, kostnad 19, 5 milj. kr.
Frölunda Specialistsjukhus: 2 350 UB, kostnad 4,2 milj. kr.
Kungälvs sjukhus: 6 800 UB, kostnad 23,7 milj. kr.
NU-sjukvården: 20 200 UB, kostnad 80, 8 milj. kr.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 76 500 UB, kostnad 218,7 milj. kr.
Skaraborgs Sjukhus: 19 000 UB, kostnad 53, 3 milj. kr,
Södra Älvsborgs sjukhus: 21 300 UB, kostnad 65,0 milj. kr.Text: Gabriel Holmqvist & Jan Nyman
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.