Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Dyrön. Foto: Katja Ragnstam

Dyrön och Åstol – vandring och skärgård

Att gå Dyröleden och kombinera med en tur till pittoreska skärgårdsön Åstol är förmodligen det närmaste en komplett skärgårdsupplevelse du kan komma.

Den gula leden går runt hela Dyrön och är cirka 5 kilometer. Längs vägen bjuds du på fantastisk utsikt åt alla håll – från Kärrsön och Risön i öster, Marstrand med Carlstens fästning i söder till Åstol och Pater Noster i väster. Har du tur kanske du stöter på någon av de mufflonfår som strövar fritt på ön. På sydsidan av leden finns också en bastu man kan hyra. Annars är det bara att hoppa i havet. Ön har två badplatser om man inte vill hitta sin egen vik.

Klippön Åstol

Från Dyrön tar du sedan färjan till Åstol, klippön som ser ut att resa sig ur havet med sina vita trähus. Här är det lätt att tillbringa en dag bland sjöbodar, klippor och bad. Är du badsugen finns både en naturlig klippbassäng med rutschbana för de små och en lagun intill för de simkunniga.

Du kan också kombinera denna utflykt med en tur till Tjörn med Nordiska Akvarellmuseet, Skulptur i Pilane och Sundsby säteri för att nämna några spännande besöksmål.

Ta sig till Dyrön och Åstol

Det går färjor till Dyrön från både fastlandet (hållplats Rökan, med Marstrandsexpressen) och från Tjörn (Rönnäng). Sök i Västtrafiks reseplanerare för att få en rutt som passar dig. Det går också färjor mellan Dyrön och Åstol. www.vasttrafik.se

Mer information:

Här kan du läsa mer om Dyrön, vandringslederna och bastun: https://www.dyron.se/

Här kan du läsa mer om Åstol: https://www.vastsverige.com/sodrabohuslan/produkter/astol/

Är du sugen på att båtluffa lite längre? Här finns allt du behöver veta om båtluff i Bohuslän: https://www.vastsverige.com/bohuslan/batluffa/

Fler semestertips

Fler tips för semestern på hemmaplan hittar du här: 10 unika hemestertips i Västra Götaland.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se