Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bert Svantesson i Trollhättan får sin andra dos vaccin och ser fram emot att snart kunna få träffa barn och barnbarn igen. Foto: Kent Eng.

Så vaccinerar vårdcentralerna – ”Kunde varit färdiga”

Lokalerna, kunskapen och personalen finns.  I Trollhättan har flera vårdcentraler gått samman och skapat en effektiv organisation för vaccineringen mot covid -19.
– Vi kunde varit färdiga med fas ett för länge sedan om vi bara haft mer vaccin, säger Amira Donlagic, chef för Närhälsan Källstorp, en av de samverkande vårdcentralerna.

Den här veckan vaccineras det för fullt i den stora lokalen i centrala Trollhättan som Högskolan Väst  lånar ut. Här har jourcentralen i Trollhättan och sex vårdcentraler, både privata och Närhälsan, jobbat tillsammans sedan 18 januari.
De som vaccineras är personer i fas ett som har hemtjänst och deras sammanboende. Förra veckan fick de som inte kunde ta sig till lokalen istället besök i hemmet.

– De flesta som får hembesök har nu fått sin första dos. Med dagens vaccinationer är vi uppe i cirka 500 personer som fått dos två. Det är ungefär hälften av alla vi ska vaccinera i fas ett, säger Amira Donlagic.

Tid för dos två

 Amira Donlagic.
Amira Donlagic.

Planeringen för vaccineringen började redan i november 2020. Lokalen på Högskolan Väst är utformad för att arbetet ska flyta på smidigt och vara smittsäkert.

Utanför entrén finns personal som delar ut munskydd och kontrollerar att besökarna har en bokad tid. Efter insläpp är det registrering i receptionen. Idag är det Susanna Johnsson, medicinsk sekreterare, som tar emot och kollar så att hälsodeklarationen är ifylld. Annars görs det på plats. Om det är första dosen vaccin bokas en ny tid för dos två, som ska tas inom fyra veckor.

Efter registreringen kan man få sitta ner någon minut i förväntrummet innan någon av sjuksköterskorna som vaccinerar kommer och ropar upp. I vaccinationsbåset blir det ytterligare några kontrollfrågor om mediciner och allergier innan det är dags att få sprutan.

Hela processen tar cirka fem minuter. Sedan slussas man vidare till ett väntrum närmast utgången där man ska sitta ner och ta det lugnt i 15 minuter. Detta om någon slags reaktion skulle uppstå.

I lokalerna som Högskolan Väst lånar ut finns gott om plats så att vaccineringen kan flyta på både smidigt och smittsäkert.<br /> De vaccinerande sjuksköterskorna Birgitta Bondeson och Viola Svensson väntar på fler patienter. I bakgrunden syns efterväntrummet innanför den tillfälliga utgången. Foto: Kent Eng.
I lokalerna som Högskolan Väst lånar ut finns gott om plats så att vaccineringen kan flyta på både smidigt och smittsäkert.
De vaccinerande sjuksköterskorna Birgitta Bondeson och Viola Svensson väntar på fler patienter. I bakgrunden syns efterväntrummet och den tillfälliga utgången. Foto: Kent Eng.

Inga biverkningar

– Vi har en läkare tillgänglig för frågor om det skulle uppstå några oklarheter kring mediciner inför vaccineringen eller om någon skulle få någon reaktion direkt efteråt. Men vi har faktiskt inte haft en enda biverkning sedan vi startade säger sjuksköterskan Birgitta Bondeson.

Nu har Dan Johansson tagit plats i stolen i framför Birgitta. Det här är hans andra dos och efter sticket får han rådet att fortsätta vara försiktigt i ytterligare några veckor. Det tar cirka 14 dagar att utveckla antikroppar som skyddar mot sjukdomen. Även om man själv har antikroppar kan man sprida smitta till andra som inte har det.

Det går dock inte att ta miste på glädjen hos Dan som nu är färdigvaccinerad.
– Som jag har väntat på detta! Vaccin är skitbra! De som inte vill ha kan väl sätta sig på en öde ö!

Dan Johansson får rådet av sjuksköterskan Birgitta Bondeson att ta det försiktigt ytterligare ett par veckor efter sista sprutan som han precis har fått. Foto: Kent Eng.
Dan Johansson får rådet av sjuksköterskan Birgitta Bondeson att ta det försiktigt ytterligare ett par veckor efter andra sprutan som han precis har fått. Foto: Kent Eng.

Glada över vaccinet

Personer kommer, vaccineras, väntar och går. Allt flyter på och ofta hörs glada skratt inifrån vaccinationsbåsen.

– Det är så kul att jobba med det här! Alla är så glada över att få sitt vaccin och vi får så goa kommentarer. Det enda tråkiga är att vi inte kan vaccinera fler, säger Birgitta Bondeson.

De båda sjuksköterskorna Birgitta Bondeson och Viola Svensson är pensionärer och jobbade tidigare på sjukhuset Näl i Trollhättan. Birgitta på akuten och Viola på IVA. När de såg att vården sökte efter vaccinationskunnig personal tvekade de inte att ställa upp.

– Det blev en rolig överraskning när jag fick veta vem jag skulle jobba ihop med. Vi två kände ju varandra sen tidigare både från jobbet och privat då vi hade barn i samma klass i Sjuntorp, säger Viola.

Båda gillar att hålla ett högt tempo och när det finns vaccin hinner de med 100 patienter på en dag om allt flyter på. De turas om att förbereda doser, vaccinera och dokumentera. Arbetsdagarna blir intensiva med öppettider 8-16 med uppehåll för lunch- och ett par fikaraster.

Sjuksköterskan Viola Svensson drar upp sista dosen ur den lilla flaskan med vaccin mot covid -19.
”Det ska vara fem doser men ofta får vi ut sex doser ur flaskorna från Pfizer”, säger hon. Foto: Kent Eng.

Färre doser

– Med mer vaccin skulle vi kunna ha fler linjer igång och vaccinera 400 personer om dagen, säger Ida Willner chef för Stavre vårdcentral Medpro.

Veckorna sedan vaccinationsstarten har varit lite som en berg- och dalbana för alla inblandade.

Först brakade telefonbokningen ihop när alla ville bli först med att vaccineras. Fler telefonlinjer öppnades och många kunde bokas in. Då kom beskedet om att Sverige och därmed också Västra Götalandsregionen skulle få färre doser än utlovat.

– Då fick vi ringa och boka av och boka om flera hundra personer. Nu har vi en väntelista med personer som vi kan ringa upp när vi får bekräftelse på leveranser, säger Amira.

Ringer och bokar in

Det är Folkhälsomyndigheten som bestämmer hur många doser som Västra Götalandsregionen (VGR) ska få varje vecka. Vårdcentralerna och andra vaccinatörer lämnar önskemål om antal doser till VGR:s ”beställningscentral”. Utifrån det antal doser som VGR får ska vaccinet fördelas till vaccinatörer i hela Västra Götaland, som består av 49 kommuner. Därefter kommer bekräftelse på hur många doser som kan levereras, vilket vaccin det blir och när det kommer.

– Då har vi några dagar på oss att ringa runt för att boka tider. De äldre har inte alltid så lätt att komma med kort varsel. Vi ska också ringa in vår timanställda personal, berättar Ida Willner.

Förvaras i kylskåp

Ida Willner

För att komplicera det ytterligare finns det två vaccin som kan användas till personer över 65 år. Båda vaccinerna levereras frysta och ska tinas upp och förvaras i kylskåp vid en speciell temperatur. Vaccinet har begränsad hållbarhet och Pfizers vaccin behöver användas upp inom fem dagar. Dessutom måste dos ett och dos två av vaccinet vara från samma tillverkare.

– Förra veckan när vi vaccinerade i hemmen var det dos ett av Modernas vaccin. Den här veckan är det dos två av Pfizers vaccin.  Det är först när vi får besked om vilket av vaccinerna vi får och hur mycket, som vi kan boka in dem som väntar, säger Amira.

– Ingen av oss hade nog kunnat föreställa sig hur komplicerat detta skulle bli. Men tillsammans klarar vi det bra. Samarbetet med kommunen fungerar också fantastiskt. Och det är väldigt roligt när man väl kan ringa och erbjuda tid för vaccination. Då känner man sig lite som i postkodmiljonären, säger Amira Donlagic.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Sex vårdcentraler och Jourcentralen i Trollhättan samverkar i Högskolan Västs lokaler i centrum, något som enhetscheferna är mycket nöjda med. Frv: Amira Donlagic Närhälsan Källstorp, Bengt Aldell Praktikertjänst Maria Alberts, Ann-Britt Nyström jourcentralen, Ida Willner Medpro Clinic Stavre, Jeanette Blomqvist Johansson Närhälsan Sylte, Lena Andersson biträdande enhetschef Lextorps vårdcentral och Tomas Everitt Primapraktiken.

Fakta vaccination i Trollhättan:

De samverkande vårdcentralerna är: Närhälsan Källstorp, Praktikertjänst Maria Alberts, Med Pro Clinic Stavre, Närhälsan Sylte, Lextorp vårdcentral, Primapraktiken och Jourcentralen.
Den sjunde vårdcentralen i Trollhättan Capio Hjortmossen har valt att vaccinera självständigt.

Vaccinationerna i Högskolans lokaler sköts av timanställd personal vilket gör att de inte påverkar den ordinarie verksamheten på vårdcentralerna och jourcentralen.

Andra fördelar med en separat större lokal är att man får ett bättre flöde och hinner med fler vaccinationer. I Högskolans lokal får max 30 personer vistas samtidigt inklusive personalen.

Inför kommande faser ska de samverkande vårdcentralerna fortsätta i centrum. Men då krävs även andra lokaler där man kan vaccinera i större skala till exempel genom drive in. Det kommer att ske i de gamla Saablokalerna, numera Nevs. Finns det vaccin ska man kunna vaccinera 144 patienter i timmen där.

Så här fördelas vaccinet inom Västra Götaland

  • Vaccinet är en färskvara som måste levereras och hanteras skyndsamt.
  • I december fick Sverige besked om att betydligt större antal doser skulle skickas till oss – stort antal doser på kort tid.
  • I januari blev det uppenbart att tillverkarna inte kunde leverera den mängd vaccin som var sagt.
  • Den fördelning som skedde de allra första veckorna i januari, då någon vårdcentral fick många doser, var inte helt strukturerad, vi fördelade då snabbt till enheter som var beredda att ta emot. Ett antal personer utanför fas 1 fick en första dos vaccin som nu behöver följas upp med en andra dos.
  • Vaccinbristen i januari återspeglar sig fortsatt eftersom de som fått första sprutan behöver få den andra sprutan inom ett givet tidsintervall.
  • Fördelningsprincipen inom Västra Götaland utgår från ålder.
  • I fas 1 som vi fortfarande befinner oss i är de äldsta prioriterade. De vårdcentraler som har flest listade äldre (85+) har prioriterats för leveranser.
  • Eftersom inget vaccin får skickas tillbaka (p g a hållbarhet) och inget vaccin heller får kasseras, så har vårdcentralerna ibland behövt att använda vaccinet till andra personer inom fas 1 i första hand, och till personer i fas 2 i andra hand.
  • Prioriteringsfaserna kan behöva vaccineras parallellt då ett vaccin endast kan ges till personer under 65 år, och även har ett längre intervall mellan dos 1 och 2.