Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vanig fästing i förstoring. Foto: Richard Bartz - Own work, CC BY-SA 2.5

Fördubbling av TBE – finns inga säkra områden

Under förra året smittades 108 personer med TBE i Västra Götaland vilket är en dubblering jämfört med året dessförinnan. Nu rekommenderas alla som vistas i naturen att vaccinera sig mot TBE.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

– Vi märker en kraftig ökning av TBE-fall men också att fästingarna som bär på TBE finns på betydligt fler ställen. Det finns inga säkra områden så därför rekommenderar vi även dig som vistas i naturen att vaccinera dig, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern. Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning.

Vaccination skyddar mot TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid före fästingsäsongen. Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten.

– Vi har vaccinerat mot TBE sedan början av 2000-talet och vaccination ger det bästa skyddet mot sjukdomen, säger Peter Nolskog.

Vaccinet mot TBE ges i flera doser och intervallet ser lite olika ut beroende på ålder. Den som gått igenom hela vaccinationsprogrammet uppmanas att ta en påfyllnadsdos vart femte år. Vaccinationen sker via vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar. Läs mer om hur vaccinationen går till och hur du bokar tid på 1177.se.

Fler sätt att skydda sig

Utöver vaccinet kan man skydda sig mot fästingar genom att ha på sig stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns. Ett annat tips är att ha mörkt färgade kläder på sig. De drar till sig färre fästingar än ljusa kläder. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern. Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns ännu inte.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om TBE och vaccin:

TBE – fästingburen hjärninflammation

Om vaccinationen mot TBE