Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pixabay

Nytt nummer ska ge rätt hjälp till barn och unga med psykisk ohälsa

Nu blir det enklare att få rätt hjälp för barn och unga med psykisk ohälsa. Oavsett var du bor i Västra Götaland ringer du samma nummer: 010-4358650.
När du ringer det nya numret som kallas ”En väg in” får du rådgivning av vårdpersonal som sedan kan lotsa dig vidare.

För dig som är förälder/vårdnadshavare blir det nu mycket enklare att söka hjälp om ditt barn (upp till 18 år) behöver hjälp för psykisk ohälsa. Ibland kan det vara svårt att avgöra om man ska söka vårdcentral eller till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). När du ringer ”En väg in”, får du den rådgivning du behöver och hjälp att ta nästa steg. Unga kan också själva söka hjälp genom att ringa till numret.

Om barnet redan har en kontakt i vården för sin psykiska ohälsa, vänder du dig dit.

Så går det till

När du ringer 010-4358650 kommer du till ett kontaktcenter med personal inom olika vårdyrken som är kunniga inom psykisk ohälsa. Alla som arbetar där, exempelvis läkare, sjuksköterskor, psykologer, socionomer, har bred kunskap och erfarenhet av arbete inom området.

Först kommer du till en telefonsvarare och får göra ett knappval. Du trycker 1 om tillståndet är akut  som exempelvis självmordsplaner eller andra allvarliga tillstånd. Tryck 2 om du behöver rådgivning.

–  Om man har ett barn som uttalar självmordstankar, då ska man ta kontakt med oss, säger Anneli Eile Mutén, en av projektledarna för ”En väg in”.

Om du trycker 2 för rådgivning, får du en tid (förmodligen samma dag) och blir uppringd.

När du kommit fram får du berätta hur ditt barn mår och vad du tror du behöver hjälp med. Du får rådgivning och när ni avslutar samtalet vet du vart du kan vända dig för att komma vidare. Du kanske får veta att just din vårdcentral har resurser att hjälpa ditt barn på bästa sätt, eller så kanske ditt barn behöver komma till en BUP-mottagning nära dig.

– Vi hjälper helt enkelt till med projektledningen så att varje barn och ungdom som mår dåligt får rätt hjälp, säger Anneli Eile Mutén.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Det nya kontaktcentret ligger i BUP:s lokaler på Drottninggatan i Göteborg.  På En väg in arbetar personal inom olika vårdyrken tillsammans för att kunna hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa på bästa sätt. Här finns specialiserade läkare, sjuksköterskor, psykologer, socionomer och administratörer.

Alla remisser till barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen kommer också att bedömas här.

En väg in är ett led i att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen.