Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Johan Dirfors och Robert Pettersson

Belönas med europeiskt pris för hjälteinsats

Tack vare Mustafa Alis rådiga insats och en hjärtstartare som levererades med hjälp av en drönare kunde en man i Trollhättan räddas till livet efter ett hjärtstopp. Nu har EENA, den europeiska samarbetsorganisationen för  nödnumret 112, belönat hjälteinsatsen.

VGRfokus har tidigare berättat historien om hur ST-läkaren Mustafa Ali på väg till jobbet på NU-sjukvårdens akutmottagning i mitten av december lyckades rädda livet på en man med hjärtstopp. Detta tack vare en hjärtstartare som kom flygande med drönare. Inom tre minuter från inkommande 112-larm var drönaren på plats och kunde vinscha ner hjärtstartaren till platsen.

Fallet blev känt över hela världen inte minst för att det är det första kända fallet där en drönare var en viktig länk i den livräddande kedjan. Insatsen har nu belönats med EENA:s utmärkelse 112 Award 2022. Priset går både till Mustafa Ali samt det projekt som står bakom satsningen att flyga ut hjärtstartare med drönare.

– Personligen har jag redan fått den största belöningen: Jag har räddat en annan människas liv, säger han. Men självklart är jag glad över att projektet, och den tekniska lösningen som gjorde det möjligt, uppmärksammas på det här sättet, säger Mustafa Ali.

Kommer fram snabbt

Drönarprojektet är ett samarbete mellan Sjukvårdens Larmcentral, som tillhör VGR, SOS-Alarm, Karolinska Institutet, som forskar kring projektet, och företaget Everdrone som hanterar drönarna.

När larmoperatören identifierar ett larm om ett misstänkt hjärtstopp flygs om möjligt en drönare till platsen och vinschar ner en hjärtstartare utanför ytterdörren till patienten. Sjuksköterskan på larmcentralen är med i samtalet hela tiden tills hjärtstartaren kommer på några minuter och kan sedan guida den som ska använda den.

– All vår medicinska personal i verksamheterna bidrar varje dag till att hjälpa människor i nöd och vi är väldigt stolta när vi nu med detta pris åter  uppmärksammas världen över, säger Patrik Andersson Segerfelt projektledare inom SvLc för drönarprojektet.

Text: Lotta Abrahamsson och Monica Bengtsson
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: Drönare flyger hjärtstartare hem till dörren

Nyheter från Västra Götalandsregionen.